Groenewegen sprint naar overwinning in Tour de l’Eurométropole
Foto: Marcel Koch (archief)
zondag 2 oktober 2016 om 17:06

Groenewegen sprint naar overwinning in Tour de l’Eurométropole

Dylan Groenewegen heeft de Tour de l’Eurométropole gewonnen. De renner van LottoNL-Jumbo won in het Belgische Doornik na een wedstrijd van 195,6 kilometer de tumultueuze sprint van een grote kopgroep.

Waaiers
Na een razendsnelle start werd het peloton in meerdere waaiers getrokken. Onder meer LottoNL-Jumbo, Etixx-Quick Step en Lotto Soudal zaten in de eerste groep goed vertegenwoordigd. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van 18 renners, met maar liefst vijf afgevaardigden van Etixx-Quick Step. Ook Groenewegen zat mee voorin. Pim Ligthart had de slag gemist en een poging van de Lotto Soudal-renner om alsnog de overstap te maken mislukte.

Op twee rondes van het einde zorgde een versnelling van Maarten Wynants ervoor dat de kopgroep in twee stukken brak. Hij kreeg Yves Lampaert, Nikolas Maes, Fernando Gaviria (Etixx-Quick Step), Oliver Naesen (IAM Cycling), Jurgen Roelandts (Lotto Soudal), Nils Politt (Katusha), Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen-Baloise) met zich mee. Op een aanval van Lampaert kwam een reactie van Naesen en Wynants. De drie gingen samen verder, al fungeerde Wyntants voorin als stoorzender.

Tumultueuze sprint
Het trio leek om de overwinning te gaan sprinten, maar nadat de drie te lang naar elkaar keken kwamen de achtervolgers terug. Jens Debusschere ging vroeg aan, maar werd gepasseerd door Groenewegen. Naesen leek nog langszij te komen, maar Groenewegen slaagde erin om als eerste de finish te passeren. Naesen protesteerde, maar de jury besloot om Groenewegen niet te diskwalificeren. De Amsterdammer boekte daardoor zijn elfde overwinning van het seizoen. Bovendien is hij met nog twee wedstrijden te gaan de nieuwe leider in het regelmatigheidsklassement van de Napoleon Games Cycling Cup (een klassement dat hij niet kan winnen omdat hij daarvoor aan te weinig wedstrijden deelnam).

[poll id=”326″]

RIDE Magazine
185 Reacties
Sorteer op:
2 oktober 2016 17:18
zuiver DSQ. Groenewegen duwt Naesen gewoon de hekken in. wonder dat hij recht blijft. Moest dit omgekeerd gebeuren schreewt heel dit forum moord en brand. Maarja, het is een nederlander die wint, dan is er niets aan de hand ..
2 oktober 2016 17:18
@NairoQ

Is toch juist verstandig dat hij direct na de finish niet ingaat op de agressieve houding van Naesen? Ongeacht wat je van de sprint vindt, Naesen mocht wel effe dimmen daar.
2 oktober 2016 17:19
Als dit Bouhanni was geweest, was het een zekere DSQ. In beide gevallen vind ik het net wel of net niet, denk dat de greppel en het putje de doorslag geven voor de jury...
2 oktober 2016 17:19
Kinderachtige reactie van Naessen. Moet hij die groep met Groenewegen maar niet terug laten keren. Groenewegen moest om Debusschere heen en bleef die lijn vasthouden. Niet zo raar als je vol aan het sprinten bent.

@tendam
Wynants rijdt hier helemaal geen vreemde koers. Hij had Groenewegen achter zich. Dus het was aan hem om te linkeballen.
2 oktober 2016 17:19
@RV:

Groenewegen begint rechts van de lijn in het midden van de weg en eindigt helemaal links waar hij Naessen bijna de hekken in duwt.

Helaas speelt het nationalisme bij velen hier weer een grote rol bij het beoordelen.
2 oktober 2016 17:19
RV, beeld genoeg hier. De enige manier waarop Naesen er langs kon was door in de remmen te gaan, mooi een rondje rond Groenewegen te rijden en er dan van door te gaan, maw hij kon er niet langs. Begrijp de jury hoegenaamd niet.
2 oktober 2016 17:19
@arema
Naesen lijkt me net het tegenovergestelde van een loser. Nu ja, het kan met opvoeding te maken hebben.
2 oktober 2016 17:20
Groenewegen wijkt naar links, op zich genoeg ruimte voor Naessen. Wegafzetting wijkt naar links, zeg 50 cm, de grond is onregelmatig, kabelafdekker ?, op de finish ligt een blokje. Organisatie mag zich schamen.
En Naessen ook, veruit de sterkste in de kopgroep, maar niet de slimste vandaag.
2 oktober 2016 17:20
Geul langs de weg en een obstakel op de finishlijn wat de weg ineens 80 centimeter smaller maakt... helpt niet echt.
2 oktober 2016 17:21
Iemand moet deze beelden eens aan Bouhanni laten zien ...
2 oktober 2016 17:22
Ik vraag me echt af waarom mensen om een diskwalificatie roepen:
1. Er zit een Belg achter; zou kunnen natuurlijk
2. Naesen rijdt op een slecht stuk weg waardoor het lijkt alsof hij aan het wankelen gebracht wordt.
3. Groenewegen wijkt teveel van zijn lijn af. Dit zou kunnen, maar hij rijdt eerst om de koplopers heen en daarna wijkt hij niet zoveel meer van zijn lijn af.

Kortom, dsq roepen lijkt mij toch zwaar overdreven. Het woord schandalig is natuurlijk onzin, want hij raakt hem niet eens aan. Gewoon een beetje rustig redeneren en kijken helpt ook. Maar wellicht zijn mensen het hiermee ineens en wijkt hij teveel van zijn lijn af. Ik heb echter veel erger gezien zonder dsq
2 oktober 2016 17:22
https://www.youtube.com/watch?v=Lewkh7GRAKQ
Beelden van de sprint vanaf 1:35:00.
Groenewegen iets van zijn lijn maar geen DSQ, dit hoort nou eenmaal bij een sprint
2 oktober 2016 17:22
naesen mag zich niet kwaad maken nadat hij bijna ten val kwam in volle sprint door groenewegen? wat een niveau hier soms:s
2 oktober 2016 17:22
Hij gaat 1x naar links om Debusschere te ontwijken en rijdt vervolgens in 1 rechte lijn naar de finish. Naesen is zo naïef om te denken dat hij, bij zulke wegversperringen, er nog langs kon. Er was gewoon weg geen ruimte. Terechte overwinning, benieuwd naar volgende week!
2 oktober 2016 17:23
Ligt de fout niet bij de jury de het tijdsmeting apparaat gewoon op de finishlijn legt?
2 oktober 2016 17:24
Neasen veel sneller als Groenewegen, wint gewoon als Groenewegen zijn lijn recht rijdt. Maarja....
2 oktober 2016 17:25
@okidoki

Hij raakt m niet aan omdat Naesen vier meter mee opschuift!

Edit redactie: Niet op de man
2 oktober 2016 17:25
edit redactie: niet provoceren
2 oktober 2016 17:25
Naesen zal vooral wat frustraties hebben gehad door zijn geklungel met zijn beide mede-vluchters.
Groenewegen moet inderdaad uitwijken voor Debusschere en gaat wat naar links, maar Naesen zat niet naast hem en zou daar ook niet gekomen zijn.
En dat de wegen in Belgie van een droevige kwaliteit zijn, daar kan Groenewegen niets aan doen, m.a.w.: Naesen moet klagen bij de regering!
2 oktober 2016 17:26
Overigens zegt de reactie van het publiek tijdens de sprint genoeg..
2 oktober 2016 17:26
Doe nou allemaal een beetje normaal tegen elkaar. Dat je van mening verschilt betekent niet gelijk dat je bij elkaar op de man moet spelen. Je kan proberen hier een inhoudelijke discussie te voeren maar je wordt gelijk uitgemaakt voor chauvinist of gefrustreerde Belg.
2 oktober 2016 17:27
edit redactie: niet doen
2 oktober 2016 17:27
Groenewegen sterke winnaar. Naesen slechte verliezer. Punt.
2 oktober 2016 17:28
Er was weinig ruimte, maar Naesen zat nooit "naast" Groenewegen.
De reactie van Naesen na de streep vind ik eigenlijk schokkender. Moedwillig proberen om Groenewegen ten val te brengen. Dat alleen al levert in mijn ogen een DSQ op.
2 oktober 2016 17:28
***
edit redactie: gen denigrerend taalgebruik svp

Om te reageren moet je ingelogd zijn.