Groenewegen sprint naar overwinning in Tour de l’Eurométropole
Foto: Marcel Koch (archief)
zondag 2 oktober 2016 om 17:06

Groenewegen sprint naar overwinning in Tour de l’Eurométropole

Dylan Groenewegen heeft de Tour de l’Eurométropole gewonnen. De renner van LottoNL-Jumbo won in het Belgische Doornik na een wedstrijd van 195,6 kilometer de tumultueuze sprint van een grote kopgroep.

Waaiers
Na een razendsnelle start werd het peloton in meerdere waaiers getrokken. Onder meer LottoNL-Jumbo, Etixx-Quick Step en Lotto Soudal zaten in de eerste groep goed vertegenwoordigd. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van 18 renners, met maar liefst vijf afgevaardigden van Etixx-Quick Step. Ook Groenewegen zat mee voorin. Pim Ligthart had de slag gemist en een poging van de Lotto Soudal-renner om alsnog de overstap te maken mislukte.

Op twee rondes van het einde zorgde een versnelling van Maarten Wynants ervoor dat de kopgroep in twee stukken brak. Hij kreeg Yves Lampaert, Nikolas Maes, Fernando Gaviria (Etixx-Quick Step), Oliver Naesen (IAM Cycling), Jurgen Roelandts (Lotto Soudal), Nils Politt (Katusha), Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen-Baloise) met zich mee. Op een aanval van Lampaert kwam een reactie van Naesen en Wynants. De drie gingen samen verder, al fungeerde Wyntants voorin als stoorzender.

Tumultueuze sprint
Het trio leek om de overwinning te gaan sprinten, maar nadat de drie te lang naar elkaar keken kwamen de achtervolgers terug. Jens Debusschere ging vroeg aan, maar werd gepasseerd door Groenewegen. Naesen leek nog langszij te komen, maar Groenewegen slaagde erin om als eerste de finish te passeren. Naesen protesteerde, maar de jury besloot om Groenewegen niet te diskwalificeren. De Amsterdammer boekte daardoor zijn elfde overwinning van het seizoen. Bovendien is hij met nog twee wedstrijden te gaan de nieuwe leider in het regelmatigheidsklassement van de Napoleon Games Cycling Cup (een klassement dat hij niet kan winnen omdat hij daarvoor aan te weinig wedstrijden deelnam).

[poll id=”326″]

RIDE Magazine
185 Reacties
Sorteer op:
1 6 7 8
2 oktober 2016 20:53
Was al bij al een spannend koerske, niet alleen de eindsprint maar ook onderweg, de flagrante parcheccio van Tommeke, de schwalbe van Roelandts en ja... Ettix/QuickStep, wat was dat allemaal ?
2 oktober 2016 20:53
Wat een sneue aap met z'n duimpje omlaag op het podium.....
Als de jury niets doet is het gewoon klaar.
2 oktober 2016 20:56
Raleigh, jouw reactie is daarentegen emotioneel superstabiel zonder enige calimeroiek erin, goed dat er nog mensen zijn die het hoofd rationeel en koel houden.
2 oktober 2016 21:04
DSQ. Typisch manoeuvre van een renner die net iets te vroeg de sprint is aangegaan en niet meer tot op de lijn kan doorsprinten. Hij plant zich de laatste 50m neer in het zadel; dat is het teken dat het op is. En vervolgens probeert ie met de trukken van de foor de doorgang te beletten terwijl Naessen wel nog in staat is door te sprinten. Het kon vuiler maar voldoende wat mij betreft. Bij Bouhanni of Cav zou iedereen unaniem geweest zijn over de DSQ.
2 oktober 2016 21:18
Ik ben een Belg met Nederlandse (Zeelandse) roots. Daarnaast kijk ik gewoon graag naar wielrennen zo nu en dan. Dat Debusschere vorig jaar werd gediskwalificeerd was terecht, de diskwalificatie van toenmalig slachtoffer Groenewegen had volgens mij ook correcter geweest.

Ja, hij moest Debusschere nog inhalen, maar dat gebeurde nog voor de eigenlijke sprint tegen Naesen. Toen ging de Nederlander gewoon links sprinten om het Naesen moeilijker te maken om hem te passeren. Het slechte wegdek en bobbeltje deden de rest en volgens mij maakte Groenewegen hier ook leep gebruik van.

Ik zou het ook geen misdadige fout van Groenewegen durven noemen, maar ik kan voor de emoties van Naesen wel begrip opbrengen. Je rijdt de laatste tijd steengoed en hebt de kans hier een mooie zege te pakken en dan word op deze manier de kaas van tussen je brood gestolen.

Zijn interview getuigt niet echt van diplomatie, maar deze foto vond ik wel kunnen als tegenreactie.

https://twitter.com/RikVerbrugghe/status/782637917885825024/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw
2 oktober 2016 21:53
Wat een hypocriete politiek correcte reacties hier. Is het logisch dat Naesen furieus reageert als zijn kansen volledig worden gefnuikt door de diagonaal sprintende Groenewegen? Natuurlijk, dat is de logica zelve. Groenewegen begon in het midden en week dan zodanig ver uit naar links dat hij Naesen elke doorgang ontnam. Zuivere diskwalificatie dus. Een sprinter moet rechtdoor sprinten, niet diagonaal. En een 'slechte verliezer' ben je hooguit als je aan het huilen gaat nadat je op je waarde geklopt werd. Wat in deze sprint bezwaarlijk het geval was.
2 oktober 2016 22:09
ja, maar die duim baar beneden op het podium getuigt niet van veel klasse. Een echt kampioen als Sagan of Boonen zou je nooit zoiets zien doen.
2 oktober 2016 22:12
NL-BEL 2-0
3 oktober 2016 05:27
edit redactie: niet doen
3 oktober 2016 06:59
@horsm
No way dat zo'n jonge sprinter dit dan ook zou durven flikken bij mannen als Boonen en Sagan.
1 6 7 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.