Groenewegen wint Tourrit na moeilijke periode: “Het betekent heel veel voor me”
foto: Cor Vos
zondag 3 juli 2022 om 17:44

Groenewegen wint Tourrit na moeilijke periode: “Het betekent heel veel voor me”

Dylan Groenewegen heeft voor het eerst sinds 2019 een etappe in de Tour de France gewonnen. De Nederlander was de snelste in de tweede etappe naar Sønderborg. “Het betekent heel veel voor me”, zei de Nederlander in het flashinterview na afloop.

“Ik wil bedankt zeggen tegen mijn team, tegen mijn familie en mijn vrienden, om me terug te brengen naar de Tour de France – in een goede vorm. Het is prachtig”, begint Groenewegen, die een moeilijke periode achter de rug heeft. In augustus 2020 was er het beruchte voorval in de Ronde van Polen met Fabio Jakobsen en in maart 2021 werd zijn twee maanden oude zoontje Mayson in met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Ook verloor hij zijn grootvader.

“Fysiek was het geen strijd om terug te komen, maar mentaal was het een moeilijke periode natuurlijk. Na alles wat er is gebeurd, ook met mijn familie. Dit is voor mijn vrouw en zoon. Het betekent heel veel voor me.”

Betrokken bij late valpartij
In de eerste sprintetappe van de Tour kwam Groenewegen er niet aan te pas, hij werd toen achtste. “Gisteren was ik een beetje boos op mezelf. Vandaag zaten we lange tijd wat ingesloten, ik was ook nog betrokken bij een valpartij negen kilometer voor de streep. Maar ze brachten me terug in positie en we bleven kalm. Aan het einde zat ik aan de goede kant, ik werd in goede positie naar de bocht naar links gebracht. In die bocht had ik wat problemen, maar op de streep was het genoeg. Ik kan het nog steeds niet geloven.”

Groenewegen won uiteindelijk met nipt verschil van zijn voormalig ploeggenoot bij Jumbo-Visma, Wout van Aert. “Ik kwam met veel meer snelheid, maar het was nipt. Wout vroeg me: ‘Ben je zeker?’ In de Tour van 2019 maakten we altijd de grap dat je gewoon de overwinning moet claimen als je wint met één centimeter verschil, zoals Mike (Teunissen, red.), ikzelf en Wout deden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.