Groot talent uit Noorwegen eerste aanwinst voor Jumbo-Visma
Tobias Foss in het wit tijdens de Czech Cycling Tour - foto: Jan Brychta (archief)
vrijdag 28 juni 2019 om 11:00

Groot talent uit Noorwegen eerste aanwinst voor Jumbo-Visma

Jumbo-Visma heeft een flinke slag geslagen op de transfermarkt. De Nederlandse ploeg heeft namelijk Tobias Foss aan zich weten te binden, is door meerdere bronnen bevestigd aan WielerFlits. De 22-jarige renner uit Noorwegen komt over van de opleidingsploeg Uno-X en geldt als een getalenteerd ronderenner. Hij maakt in 2020 zijn profdebuut.

Door zijn status als neoprof, tekent Foss voor in ieder geval twee jaar. Puur op basis van resultaten in U23-koersen, is de Noor de op één na beste belofte van de wereld. Alleen de 19-jarige Brit Jake Stewart (Groupama-FDJ) scoort meer punten. Het moge duidelijk zijn dat Jumbo-Visma met het oog op de toekomst een vette vis heeft binnen gehengeld. Als eerstejaars belofte liet hij zich in 2016 al meteen zien met een derde plek in het klassement van de ZLM Tour U23 (Nation’s Cup) en een elfde plek in de zware klimkoers Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc U23. Hij was dat jaar ook de beste belofte op het Noors kampioen tijdrijden.

Die ’titel’ verlengde Foss een jaar later. Met een twaalfde plek in de Vredeskoers U23 en vooral zijn zevende plaats in de Tour de l’Avenir van 2017 (beide Nation’s Cup-wedstrijden), toonde de jonge Noor ook zijn klimvermogen. Hij werd door LottoNL-Jumbo uitgenodigd om mee te gaan op een trainingsstage in de winter. In 2018 had hij daarna mentaal een moeilijk jaar, waardoor hij in de eerste helft van het seizoen amper resultaten reed. Met opnieuw een top-10 in de Ronde van de Toekomst (negende) en een zesde plek tussen zowel de profs in de Ronde van Slowakije als het WK tijdrijden voor beloften, sloot hij wel goed af.

Foss werd zesde op het WK tijdrijden U23 2018 – foto: Cor Vos

Afgelopen winter kreeg Foss – samen met ploeggenoot Andreas Leknessund, die inmiddels tekende voor Sunweb – opnieuw een invitatie om het trainingskamp van Jumbo-Visma te bezoeken. De jonge Noor liet zich daarna lovend uit over het Nederlandse team. “In mijn ogen zijn zij de marktleidende ploeg op het moment. Ik heb veel gezien van hoe ze werken, veelal gebaseerd op wetenschap. Ze hebben laten zien dat ze renners echt beter kunnen maken. Bovendien hebben ze een sponsorcontract voor minstens vijf jaar waardoor ze meer op de lange termijn kunnen denken. Als ik vrij mocht kiezen, koos ik voor Jumbo-Visma.”

Die keuze heeft hij nu inmiddels gemaakt. Foss lijkt rijp voor de stap naar de profs. Dit seizoen toonde hij zijn grote motor in een breed pallet aan wedstrijden. In vrijwel al zijn koersen behaalde de Noor een topresultaat, met winst in het jongerenklassement van de Volta ao Alentejo (2.2) en een derde plek in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften als meest in het oog springende resultaten. In de Vredeskoers kwam hij niet uit de verf, met de kanttekening dat hij daarvoor een behoorlijk tijdje ziek was geweest. Foss geldt als een van de topfavorieten om in augustus Tadej Pogačar op te volgen als winnaar van de Tour de l’Avenir.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.