Großschartner wint ingekorte bergrit in Turkije, Evenepoel vierde
zaterdag 20 april 2019 om 15:18

Großschartner wint ingekorte bergrit in Turkije, Evenepoel vierde

Felix Großschartner heeft in de Ronde van Turkije de bergrit naar Kartepe gewonnen. De renner van Bora-Hansgrohe was op de slotklim de sterkste renner uit een groep van vier. Großschartner neemt door zijn overwinning de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Sam Bennett.

Etappe ingekort
Vooraf zag de organisatie zich genoodzaakt om de enige aankomst bergop in deze ronde in te korten. Vanwege hevige sneeuwval werd de rit met vier kilometer ingekort. Het lastigste gedeelte van de slotklim bleef echter in het parcours.

Na een levendige openingsfase wisten drie renners te ontsnappen. De Belg Robbe Ghys (Sport Vlaanderen – Baloise), de Duitser Roger Kluge (Lotto Soudal) en de Spanjaard Dani Viejo (Euskadi-Murias) zouden het grootste gedeelte van de wedstrijd kleuren. De drie leiders begonnen met anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim.

Tijdens de 12,5 kilometer lange slotklim werd het leidende trio echter al snel ingelopen. Astana bepaalde aanvankelijk het tempo in de eerste kilometers van de klim, totdat Dimension Data het overnam. Na een versnelling van Delko Marseille Provence werd de kopgroep nog verder uitgedund.

Evenepoel demarreert
Op vijf kilometer van het einde plaatste Valerio Conti voor een demarrage. Het zorgde voor een reactie van Remco Evenepoel. Merhawi Kudus en Großschartner wisten aan te sluiten, waarna Evenepoel een nieuwe demarrage plaatste. De jongeling realiseerde een gaatje, maar op initiatief van Conti kwamen de achtervolgers op drie kilometer van het einde terug.

Een versnelling van Großschartner zorgde ervoor dat Conti en Evenepoel moesten lossen. Na een demarrage van Kudus moest ook Großschartner passen. De Oostenrijker bleef echter in zijn spoor en wist zich in de slotkilometer weer bij de leider te voegen. In de laatste meters liet hij Kudus achter, waarna hij solo naar zijn eerste seizoenszege toe kon rijden.

Kudus werd op de meet nog geklopt door Conti en moest genoegen nemen met een derde plaats. De 19-jarige Evenepoel werd vierde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.