Groupama-FDJ mikt met Stefan Küng op top-10 in Strade Bianche
foto: Cor Vos
woensdag 6 maart 2019 om 17:09

Groupama-FDJ mikt met Stefan Küng op top-10 in Strade Bianche

Stefan Küng is zaterdag voor het eerst kopman in Strade Bianche, nadat hij voorgaande twee jaar in dienst reed van Greg Van Avermaet bij BMC. Bij zijn nieuwe ploeg Groupama-FDJ krijgt hij echter de volledige vrijheid in de Italiaanse eendagswedstrijd. “Ik reed deze koers pas tweemaal, maar ik ben er al verzot op. Het is één van mijn favoriete koersen, het laat me dromen.”

Voor Küng begon het nieuwe wielerjaar meteen met succes. In de Volta ao Algarve won hij immers in Lagoa de tijdrit, waarin hij als specialist al tot de favorieten werd gerekend. Het klassement besloot hij uiteindelijk op de achttiende plaats. In het Vlaamse openingsweekend volgden dan een achttiende plek in de Omloop en een 21e in Kuurne. Wat brengt Strade Bianche?

Eerst dacht Küng dat de koers te zwaar zou zijn, vertelt hij in een ploegbericht. “Maar later realiseerde ik me dat het zwaar is voor iedereen. Ik eindigde er al vijftiende en zestiende en ik maakte niet veel fouten. Deze resultaten kon ik behalen, terwijl ik Greg Van Avermaet ondersteunde. Ik denk dat ik een goed resultaat kan behalen nu ik voor eigen kansen rijd.”

Referentiepunt
Magisch noemt hij het rijden over de strade bianche, letterlijk vertaald de witte wegen. Zelfs op training neemt hij wel eens grindpaden, geeft hij toe. “In alle andere klassiekers heb je altijd een referentiepunt, een moment waarop je weet dat de koers losbarst. In Strade Bianche kan dat al in het begin zijn, in de eerste grindsector. Je weet het nooit.”

“Als je dan aankomt bij het moeilijkste deel van de koers, is het nog altijd zeventig kilometer tot aan de finish. Het is extreem vermoeiend. En bovenop deze moeilijkheden komen nog de beklimmingen en de aankomst in het oude stadscentrum van Siena. We komen één voor één aan. Dat zien we niet vaak in het moderne wielrennen”, zegt Küng, die dit jaar voor de top-10 gaat.

“De koers kan elk moment worden geopend, je moet heel de tijd attent voorin koersen. Tijdens Strade Bianche is het, meer nog dan in andere koersen, beter om te rijden in de áctie dan in de réactie”, aldus de Zwitser, die wordt bijgestaan door onder anderen Tobias Ludvigsson en Matthieu Ladagnous; ook zij reden de koers al tweemaal.

Selectie flag-fr Groupama-FDJ voor flag-it Strade Bianche
flag-fr Bruno Armirail
flag-ca Antoine Duchesne
flag-ch Stefan Küng
flag-fr Matthieu Ladagnous
flag-se Tobias Ludvigsson
flag-fr Romain Seigle
flag-fr Léo Vincent

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.