Guillaume Martin soleert naar ritzege in Tour de l’Avenir, Mühlberger leider (+beeld)
Guillaume Martin - Foto: CC Etupes
donderdag 27 augustus 2015 om 17:08

Guillaume Martin soleert naar ritzege in Tour de l’Avenir, Mühlberger leider (+beeld)

De eerste bergetappe in de Ronde van de Toekomst 2015 is ten prooi gevallen aan Guillaume Martin. De Franse klimmer toonde zich tijdens een rit over vier Alpencols erg bedrijvig en kwam solo aan op La Rosière. Op een handvol seconden werd Gregor Mühlberger tweede, voor de Spanjaard Marc Soler. De Oostenrijker Mühlberger neemt – ondanks dat hij in de laatste 500 meter een verkeerde weg in reed – wel de gele leiderstrui over van de Chileen José Luis Rodriguez. Sam Oomen kende naar eigen zeggen een mindere dag en eindigde op een tiende plaats.

Nederlanders vroeg in de problemen
In deze korte rit over een dikke honderd kilometer moesten de renners na tien kilometer ‘inrijden’ direct aan de bak. Dat was zonder Rodrigo Contreras en Kenneth Van Rooy, die niet meer aan de start verschenen. Op de Col des Saisies, de eerste klim van de dag, kozen vier renners het ruime sop: German Chavez (Colombia), Elie Gesbert (Frankrijk), Matvey Mamykin (Rusland) en Geoffrey Curran uit de Verenigde Staten. Niet veel later moest de Amerikaan weer lossen, maar werd zijn afwezigheid opgevuld door Simone Petilli uit Italië, een van de favorieten voor de eindzege. Stan Godrie moest op dat moment lossen, terwijl Lennard Hofstede de eerste abandon van de dag werd.

Meerdere aanvalspogingen
Zoals voorspeld, werd er volop gekoerst. De vier vooraan kregen niet veel later dan ook aansluiting van Daniel Martinez (Colombia), Aleksey Rybalkin (Rusland, de nummer drie van vorig jaar) en Jérémy Maison, een van de Franse troeven. Zij werden echter snel teruggepakt door het peloton, dat verrassend geleid werd door de Denen. Toch liet Chavez zich daardoor niet tegenhouden en koos opnieuw voor het offensief. Twee kilometer voor de top ging een zevental vervolgens op jacht naar de eenzame Colombiaanse leider. Aldemar Reyes (eveneens Colombia), Fabien Grellier (Frankrijk), Artem Nych (Rusland), Patryk Zlotowycz (Polen), Gianni Moscon, Edward Ravasi (beiden uitvItalië) en Cristian Rodriguez (Spanje) kozen de tegenaanval.

Tusveld schuift mee
In de afdaling werden de acht weer opgeslokt door het peloton, waarna Maison het opnieuw probeerde. Dit keer kreeg hij in de persoon van Martijn Tusveld een Nederlander met zich mee. De Fransman liet onze landgenoot op de flanken van de Col du Pré (tweede klim van de dag) echter net zo hard weer achter. Ondertussen moesten vele renners lossen uit het peloton, wat met een gemiddelde snelheid van 38,5 kilometer in het eerste wedstrijduur ook niet zo gek was. Maison trapte stevig door, terwijl Tusveld aansluiting kreeg van vijf renners: opnieuw Chavez, Reyes en Moscon, met daarnaast Guillaume Martin en Marc Soler.

Maison begint aan solo, maar kent enorme pech
Achter de koploper bleven vijf achtervolgers over. De beide Colombianen, Soler, Moscon en Martin voerden de direct achtervolging, waarbij de laatste natuurlijk niets hoefde te doen. In de afdaling van de Col du Pré kwam Maison echter hard ten val. Vrijwel direct werd duidelijk dat de Fransman zijn sleutelbeen had gebroken en hij daardoor de strijd moest staken. Soler had ondertussen stuivertje gewisseld met Mamykin, waardoor er nu een kopgroep van vijf renners de dans leidde die op het punt stonden om te beginnen aan de derde klim van de dag, de Cormet du Roselend.

Favorieten nog bijeen aan de voet van La Rosière
De vijf koplopers rondden de top van de Roselend, waarna ze een 21 kilometer lange afdaling kregen om te herstellen. We maken een klein sprongetje naar de voet van La Rosière. Wanneer de weg omhoog begint te lopen, versnelt Martin vrijwel direct. Geen enkele medevluchter had antwoord op zijn demarrage, waardoor hij solo op jacht ging naar de ritzege. In het peloton zaten alle grote favorieten nog bij elkaar, maar dat zou niet lang meer duren.

Martin bouwt uit, favorieten openen aanval
De Fransman reed al snel een voorsprong van driekwart minuut bijeen op zijn eerdere vluchtmakkers. Gele trui-drager Rodriguez reed op dat moment al drie minuten achter Martin, waardoor de Fransman ook nog eens virtueel leider was. In het peloton werd er naar elkaar gekeken en wilde niemand rijden, waardoor Martins voorsprong al snel groeide naar twee en een halve minuut. Dat was het teken voor opnieuw Chavez, Gregor Mühlberger en Simone Petilli om weg te springen uit het peloton. Martin had tot op dat moment nog een prima indruk gemaakt, maar verloor door de versnelling uit het peloton razendsnel zijn voorsprong.

Zwoegende koploper en sterke achtervolgers
De Colombiaan moest echter snel lossen bij de Oostenrijker en de Italiaan. Martin maakte nog altijd een solide indruk, maar Mühlberger en Petilli reden in mum van tijd 45 seconden van zijn voorsprong af. Het peloton hield Martin op twee en een halve minuut, maar schoot later toch op gang. Met nog drie kilometer voor de boeg begon Martin het lastig te krijgen. Zijn twee achtervolgers kwamen een kilometer later op een minuut, terwijl Martin onder de vod nog maar dertig seconden voorsprong had. Petilli moest op dat moment Mühlberger laten gaan, die in zijn eentje jacht maakte op Martin. De Oostenrijker kwam rap naderbij, maar koos toen plots de verkeerde weg. Dat koste hem uiteindelijk de dagzege, want hij kwam zes tellen te kort. Hij is wel de nieuwe leider.

flag-fr Tour de l’Avenir 2015 (2.Ncup)
Uitslag etappe 5: Megève – La Rosière (Montvalezan) (103,km)
1. flag-fr Guillaume Martin in 3u14m29s
2. flag-at Gregor Mühlberger op 6s
3. flag-es Marc Soler op 39s
4. flag-it Simon Petilli op 41s
5. flag-co Daniel Martinez op 1m23
6. flag-it Guilio Ciccione
7. flag-it Gianni Moscon op 1m25
8. flag-no Sindre Lunke
9. flag-pt Ruben Guerreiro
10. flag-nl Sam Oomen
Volledige uitslag etappe 5

Algemeen klassement na rit 5
1. flag-at Gregor Mühberger in 18u21m12s
2. flag-fr Guillaume Martin op 3s
3. flag-es Marc Soler op 36s
4. flag-it Simone Petilli op 58s
5. flag-it Gianni Moscon op 1m14s
6. flag-ru Ildar Arslanov op 1m23s
7. flag-nl Sam Oomen z.t.
8. flag-au Jack Haig op 1m30s
9. flag-it Giulio Ciccone op 1m31s
10. flag-co Sebastián Henao z.t.
Volledige algemeen klassement

Puntenklassement: flag-de Jonas Koch – 66 punten
Bergklassement: flag-fr Guillaume Martin – 41 punten
Ploegenklassement: flag-it Italië in 55u06m59s

Beelden finish etappe 5

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
27 augustus 2015 17:13
Volgens mij werd Marc Soler derde in deze etappe. Petilli was 4de.
27 augustus 2015 17:44
Iets bekend van de nederlanders?
27 augustus 2015 17:46
Oomen??????????????????/
27 augustus 2015 17:50
Sam Oomen is 10e, hij had een mindere dag.
27 augustus 2015 17:53
Ik zie Oomen er anders nog niet tussen staan bij PCS: http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_l_Avenir_2015_Stage_5_La_Rosiere_Montvalezan

Volgens twitter van Rabo Devo wel 10e...
27 augustus 2015 18:03
http://www.matsport.fr/

Daar staat de hele uitslag. Alles t/m 16 (Henao) maakt nog kans, de rest niet meer.
27 augustus 2015 18:05
Henao valt tegen zeg. Oomen toch nog aardig voor een slechte dag.
27 augustus 2015 18:07
Henao moest op het laatst dus nog die groep laten gaan, blijkbaar is het verschil tussen amateurs en World Tour toch niet zo groot. :) Alhoewel de pre-Movistar Soler niet had gekund wat hij nu presteert.

Van de (zijdelings) favorieten hebben enkel Rybalkin, Novak en Amezqueta veel tijd verloren, verder blijft het nog spannend. Al hebben Mühlberger en Martin al wel een flinke voorsprong bijeen die ik ze niet snel af zie staan.

En de eerste Deen pas 29e, sprake van een crisis?
28 augustus 2015 09:33
Als ik het zo lees was het volgens mij een etappe met veel variatie, drama en spanning.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.