Guillaume Martin spreekt zich uit tegen ketonen: “Ik ben voor een verbod”
foto: Cor Vos
vrijdag 26 november 2021 om 11:22

Guillaume Martin spreekt zich uit tegen ketonen: “Ik ben voor een verbod”

Het gebruik van ketonen: het is al jaren een actuele discussie in het peloton. Sommige ploegen zijn voor, andere teams zijn er fel op tegen. Guillaume Martin is geen voorstander van het gebruik van ketonen en spreekt zich uit. “Ik ben voor een verbod”, laat hij weten in gesprek met Cyclism’Actu.

Martin maakt deel uit van Cofidis. De Franse formatie is aangesloten bij de MPCC (de beweging voor een geloofwaardige wielersport) en is dus tegen het gebruik van ketonen. “Persoonlijk neem ik ze niet en mijn ploeg maakt deel uit van de MPCC, dat voor een verbod is. Maar zelfs voor de MPCC zijn standpunt innam, had ik voor mezelf al besloten om het niet te gebruiken.”

“Ik hoop en denk niet dat er momenteel zware doping circuleert in het peloton. Je moet je echter wel de vraag stellen: wat dragen grijze gebieden, zoals het gebruik van ketonen, daar nu aan bij? Het is iets dat momenteel niet verboden is”, benadrukt de Franse klimmer. “De vraag is: moet er een verbod komen? Ik ben voor, maar het is aan de UCI om zich hierover uit te spreken. Ik beschik niet over alle data om iets te kunnen zeggen over de gevaren en effectiviteit van ketonen.”

Martin is zeker niet de eerste renner die zich uitspreekt over het gebruik van ketonen in het peloton. Ook zijn landgenoot Thibaut Pinot is geen fan van het voedingsmiddel. Zelf zegt Pinot nooit gedacht te hebben aan het gebruik van middelen die volgens hem onethisch zijn. “Ik denk dat ik daar te bang en te gestrest voor ben om met die onzin te rommelen. Ik zou er ’s nachts niet van kunnen slapen.”

Standpunt UCI

De internationale wielerunie deed eerder dit jaar al een oproep aan wielrenners om geen ketonen meer te gebruiken. Volgens de UCI ontbreekt momenteel nog de wetenschappelijke onderbouwing dat ketonen prestatiebevorderend zijn. Toch heeft het managementcomité van de UCI gevraagd of er aanvullend onderzoek kan worden gedaan naar ketonengebruik om te kijken of het daadwerkelijk prestatiebevorderend is.

Er is verdeeldheid binnen het wielrennen over ketonen. Sommige profploegen zijn fel tegen het gebruik, terwijl andere teams – zoals Jumbo-Visma – er geen bezwaar in zien. Het middel staat op dit moment niet op de UCI-lijst van verboden stoffen en methoden. Ploegen die aangesloten zijn bij de MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen, spreken zich uit tegen ketonengebruik.

Ketonen zijn lichaamseigen brandstoffen, maar worden in het wielerpeloton ook in exogene (niet-lichaamseigen) vorm gebruikt. “Het is een legaal voedingsmiddel, maar tegelijkertijd is er te weinig bekend over de eventuele gevolgen voor de gezondheid. Dat maakt het een grijs gebied. Het staat dus niet op de dopinglijst, maar als wij vragen krijgen van sporters adviseren we ze om ketonen niet te gebruiken”, zei de Nederlandse Dopingautoriteit begin 2020.

Geef een reactie