Gullegem Koerse komt met unieke maatregel voor extra veiligheid
Als reactie op de huidige discussie over de veiligheid van renners, komt Gullegem Koerse vandaag met een primeur. In de Belgische kermiskoers, die om 14.00 uur is begonnen, wordt de ‘way out en way in-maatregel’ toegepast. “We gaan op het parcours een plaats voorzien waar wagens en motards de wedstrijd kunnen verlaten en opnieuw kunnen instromen”, legt voorzitter van de wedstrijdjury Jempi Jooren uit aan Belga. “Dit is een unicum, maar we kunnen op deze manier wel een steentje bijdragen bij het optimaliseren van de veiligheid bij renners en volgers.”
Jooren, die ook in de Baloise Belgium Tour aanwezig was als commissaris, zegt dat pas na het ongeluk zaterdag met Stig Broeckx tot de nieuwe maatregel is besloten. “Met deze actie, die hopelijk navolging krijgt bij andere wedstrijden, vermijden we te veel beweging van wagens en motards in en rond het peloton.”
Ploeggenoten steunen Broeckx met bandje om arm
De renners van Lotto Soudal laten in Gullegem Koerse duidelijk zien dat ze met hun gedachten bij hun onfortuinlijke ploeggenoot zijn. Ze rijden rond met een wit bandje om hun arm met daarop de tekst ‘Fight For Stig’.
Sorry, ik snap er niets van. Kom nou eens met een duidelijke richtlijn, zo moeilijk hoeft het toch allemaal niet te zijn om de veiligheid te waarborgen.
In en uitstromen kan gewoon veilig gebeuren met een minimum marge voor de renners oprijden, en met knipperlichten afslaan. Een verkeersregelaar kan in contact staan met een commissaris die aangeeft op welk moment hij geen auto's of motoren meer langs mag laten gaan. Iets verder denken en niet zo negatief meteen zou al helpen bij het vinden van een oplossing bij velen
Er moet gewoon een algemene regeling komen die op alle koersen van toepasbaar is.
Beperkt aantal motoren voor en achter de koers. Inhalen/passeren etc. alleen op aangeven van een commissaris en met een duidelijke signalering naar de wielrenners, zodat zij weten
dat er motoren/auto's etc. er langs gaan komen.
Niemand kan alle spijtige ongevallen van de afgelopen tijd terugdraaien.
Men zoekt en probeert. De organisatie van Gullegem had ook kunnen besluiten om het bij het oude te laten. Ik vind het een mooi signaal al is het maar een klein signaal.
Laat dit de opmaat zijn voor nieuwe regels.
Er is maar 1 oplossing en dat is NOOIT inhalen van een peleton, maar er is geen enkele normale organisator van een wielerwedstrijd die dit kan betalen.