Haga mentaal nog niet de oude na ongeluk: “Bang voor nieuwe tegenslag”

zaterdag 23 april 2016 om 13:02
Haga mentaal nog niet de oude na ongeluk: “Bang voor nieuwe tegenslag”

Foto: Sirotti

Chad Haga was begin dit jaar een van de voornaamste slachtoffers van de aanrijding tijdens een trainingsritje van Giant-Alpecin. Fysiek is de Amerikaan weer aardig opgeknapt, maar mentaal is hij nog niet de oude. “Ik ben veel voorzichtiger. Ik wil eerst zeker weten of het het waard is om een risico te nemen”, vertelt hij in aanloop naar Luik-Bastenaken-Bastenaken aan de NOS.

Een litteken dat loopt van zijn rechtermondhoek tot aan zijn borst is het zichtbare bewijs van de schade die door een onoplettende automobiliste is veroorzaakt. Toch keerde de 27-jarige renner eind maart al terug in het peloton. “Het gaat iedere dag beter, maar er is nog wel ruimte voor verbetering”, constateert hij. “Ik ben er nog niet helemaal.”

Haga dwong zichzelf om zo snel mogelijk de draad weer op te pakken en begon tien dagen na het ongeluk al met trainen. Dat deed hij wel met lood in zijn schoenen. Vooral wegen met slecht zicht op tegemoetkomend verkeer staan hem niet aan. “De eerste keer dat ik weer naar buiten ging om te trainen, was ik heel erg zenuwachtig. Nu kan ik er iets beter mee omgaan, maar het is nog steeds niet prettig.”

Ook in het peloton merkt Haga, die de voorbije week zowel de Amstel Gold Race als de Waalse Pijl reed, dat hij angstiger is geworden. “Er zijn veel manieren om te vallen in een wedstrijd. Daar ben ik bang voor. Ik wil geen nieuwe tegenslag.” Stapje voor stapje hoopt de Texaan weer aan zelfvertrouwen te winnen. “Ik dompel nu eerst een teen in het water. Als ik er niet in val, dan zet ik mijn andere voet erbij. Op die manier moet ik me steeds meer op mijn gemak voelen.”

Dit artikel delen:

3 Reacties

Tuubke 23 april 2016 om 13:14

Zoiets hakt er toch wel heel erg in. Opeens word je op die leeftijd geconfronteerd met wat er allemaal mis kan gaan. Als je zo jong bent, hoor je je als het ware onsterfelijk te wanen.

Het is niet alleen erg sneu voor hen als individu, maar ook voor de ploeg. Die was juist zo goed bezig met het bouwen van een team rond Dumoulin en dan gebeurt er zoiets. Ik hoop dat ze snel wat successen gaan boeken, dan gaat het (zelf)vertrouwen vast met sprongen vooruit.

0
Sephiroth 23 april 2016 om 16:19

hoewel het heel erg logisch is, is het toch erg zonde. Dit zijn van die dingen die soms nooit meer weggaan. Dus hopelijk dat het wat dat betreft geen carrière beëindigend ongeluk is (net zoals hoogerland die tegenwoordig enkel voor of achter het peloton kan-wil fietsen)

0
Jovic 23 april 2016 om 16:26

Dit heeft tijd nodig, ik hoop echt voor hem dat hij dit achter zich kan laten. Er zijn genoeg renners die hier in blijven steken. Erg genoeg zo deze nasleep van zo een ongeluk.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone