Harrie Lavreysen bereidt zich voor op Spelen: “Lig er niet wakker van, maar denk er wel over na”
foto: Cor Vos
donderdag 11 april 2024 om 07:30

Harrie Lavreysen bereidt zich voor op Spelen: “Lig er niet wakker van, maar denk er wel over na”

Interview Harrie Lavreysen rijdt aankomend weekend zijn laatste Nations Cup in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs. Afgelopen maand moest de 27-jarige Nederlander nog opgeven tijdens de Wereldbeker in Hongkong vanwege een voedselvergiftiging. De ziekte zorgde ervoor dat Lavreysen niet tegen zijn grootste concurrenten kon koersen en maakt aankomend weekend extra belangrijk.

In de persconferentie voorafgaand aan de generale repetitie voor de Olympische Spelen, ging het veelvuldig over de afwezigheid van Lavreysen tijdens de Nations Cup in Hongkong. De Nederlander moest opgeven door een voedselvergiftiging en ontliep hierdoor een confrontatie met zijn twee grootste concurrenten.  “Ik heb dit pas één keer eerder gehad in mijn carrière, maar gelukkig waren het niet de Spelen”, geeft hij aan.

Voorzichtig
Zo’n ongelukje als in Hongkong is nooit uit te sluiten. Toch doen de Nederlandse baanwielrenners veel om een mogelijke ziekte te ontlopen. “We waren altijd al heel veel bezig met hygiëne. De stafleden dragen mondkapjes, we ontsmetten vaak onze handen en bij lichte klachten krijgt iemand al een andere kamer toegewezen”, aldus Lavreysen.

Lavreysen werd dit jaar al Europees kampioen op de Keirin, Sprint en Teamsprint – foto: Cor Vos

“Onze dokter dacht dat het om een voedselvergiftiging ging omdat ik de enige was die er last van had”, stipt Lavreysen aan. “Helaas kunnen we naar wereldbekers geen privé kok meenemen, bij de Olympische Spelen is dat anders. De KNWU heeft namelijk een hotel afgehuurd en daar is een eigen kok aanwezig”, vervolgt de 27-jarige baanwielrenner uit Luyksgestel.

Geen ultieme test in aanloop naar de Spelen
Inmiddels is Lavreysen volledig hersteld en ondervindt hij geen last meer van zijn ziekte in maart. Wel kwam de opgave in Hongkong ongelegen met het oog op de Olympische Spelen van aankomende zomer. Door de afwezigheid van de Nederlandse baanwielrenners in de Nations Cup van Australië, de opgave van Lavreysen in Hongkong en het ontbreken van concurrenten Kaiya Oto en Matthew Richardson in Canada, kan de Nederlander zich voorafgaand aan de Spelen niet testen tegen zijn grootste rivalen.

Lavreysen tegen Jeffrey Hoogland op de Olympische Spelen in 2021 – foto: Cor Vos

Lavreysen zal richting de zomer niet wakker liggen om het ontbreken van een confrontatie met de Japanner en Australiër, maar denkt er wel over na. “Het is vooral jammer om te zien dat Oto en Richardson zowel in Australië als in Hongkong tegen elkaar hebben kunnen strijden in de finales. Ze hebben elkaar meermaals tot het uiterste kunnen drijven. Die wedstrijdprikkels mis ik en dat is wel echt waar je beter van wordt. Maar qua tactiek kan ik de wedstrijden van hun terugkijken en analyseren”, geeft de tweevoudig Olympisch kampioen aan.

In de periode na de laatste Wereldbeker werkt Lavreysen een ‘heel gestructureerd’ trainingsprogramma af. Zijn voorbereiding zal voornamelijk plaatsvinden in Nederland, maar wordt afgesloten met een trainingskamp in het Noorse Stavanger. De veelwinnaar kijkt uit naar deze laatste trainingsperiode. “Ik vind het niet vervelend dat ik in de laatste maanden geen wedstrijden rijd, maar enkel train. Mijn leven draait in die laatste honderd dagen alleen maar om de Spelen in Parijs, daar kijk ik echt naar uit!”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.