Hart boekt tweede zege in Tour of the Alps na waar spektakelstuk
foto: Cor Vos
donderdag 25 april 2019 om 15:23

Hart boekt tweede zege in Tour of the Alps na waar spektakelstuk

Tao Geoghegan Hart had voor aanvang van de Tour of the Alps nog geen profzege geboekt, maar de Brit won vandaag alweer zijn tweede etappe in de Italiaanse rittenkoers. De jonge Brit versloeg na een waar spektakelstuk Vincenzo Nibali en Rafal Majka. Team Sky heeft alle reden om te lachen, aangezien Pavel Sivakov zijn leiderstrui wist te verdedigen.

Ook op dag vier van de Tour of the Alps kregen de coureurs een lastige rit voor de kiezen. Het was klimmen geblazen met de steile Forcella di Brez (5,9 km aan 10%) en de Passo Predaia (10,9 km aan 7%). De top van de laatste klim lag op negentien kilometer van de streep, maar de slotkilometers waren allesbehalve eenvoudig…

Sterke kopgroep 
Leider Pavel Sivakov wist wat hem te doen stond: zijn paarse leiderstrui verdedigen. Maar eerst zag de Russische klimmer zeven renners wegrijden: Andrey Zeits, Alexis Vuillermoz, Aldemar Reyes, Antonio Nibali, Elie Gesbert, Sergio Samitier en Edoardo Zardini. Niet veel later wist ook Alex Aranburu nog aan te sluiten.

Een sterke kopgroep, maar het peloton hield de vluchters in het vizier. Met Gesbert, Samitier, Zardini en Nibali waren er enkele oude bekenden mee: deze renners waren de voorbije dagen ook al in de aanval. Ze wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van drie minuten, maar op de Predaia werden de laatste avonturiers ingerekend.

Chris Froome was vandaag opnieuw superknecht – foto: Cor Vos

Vuurwerk op de Predaia! 
Het woord was aan de favorieten! Of moeten we zeggen Vincenzo Nibali? De Italiaan viel meerdere keren aan, maar het was Chris Froome die ploeggenoot en leider Sivakov op sleeptouw nam. De viervoudig Tourwinnaar reed telkens het gat dicht, met de jonge Rus in het wiel. Nibali weigerde zich echter neer te leggen bij de Britse suprematie.

Een nieuwe versnelling van Lo Squalo! Het bleek de doodsteek voor Froome, die definitief moest passen. Sivakov had echter nog de beschikking over een laatste meesterknecht: Tao Geoghegan Hart. De jonge Brit reed voorbeeldig het gat dicht, maar zag zijn Russische ploeggenoot toch meer en meer schokschouderen.

Sivakov kraakt, maar breekt niet 
Een veeg teken. Of speelde Sivakov een spelletje? Het antwoord was nee, want de leider moest passen bij een zoveelste versnelling van Nibali en Rafal Majka. De Rus leek te kraken, maar ook de Italiaan en de Pool konden niet doortrekken. Hierdoor wist Hart het gat weer te dichten, gevolgd door een grimassende Sivakov.

Vincenzo Nibali in de aanval! – foto: Cor Vos

Hierdoor begonnen we met vier koplopers aan de afdaling van de Predaia: Nibali, Majka, Hart en Sivakov. De vier tenoren kwamen gelijktijdig beneden, maar verschillen konden er nog altijd ontstaan. Op vijf kilometer van de streep begonnen Nibali en co namelijk aan La Puntara (2 km, maximaal 15%).

Spektakel op de slotklim
In de aanloop naar de laatste klim was de samenwerking vooraan zoek, waardoor de achtervolgers – geleid door Astana – bijna weer wisten aan te sluiten. Maar toen begon het weer te klimmen… Het sein voor Nibali om nogmaals te versnellen. Met een alles-of-niets aanval leek hij Sivakov te lossen, maar de Rus wist op karakter weer aan te sluiten.

Sivakov, Nibali, Majka en Hart: ze zaten allemaal stikkapot. Toch bleek Majka nog iets in de tank te hebben: de Pool versnelde vlak voor de top, met nog vier kilometer te gaan. De Pool sloeg een klein gaatje, maar de achtervolgers hielden de renner van BORA-hansgrohe in het vizier. Majka werd dan ook in de laatste kilometer gegrepen.

We kregen dan ook een sprint met vier. Sivakov wilde duidelijk iets terugdoen voor Hart, en trok de sprint dan ook op gang. Zijn Britse ploeggenoot wist het werk vakkundig af te ronden.

Pavel Sivakov – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.