Hartafwijking maakt eind aan carrière Tanguy Turgis (20)
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 5 oktober 2018 om 21:35

Hartafwijking maakt eind aan carrière Tanguy Turgis (20)

De professionele wielerloopbaan van Tanguy Turgis heeft amper één seizoen geduurd. Het 20-jarige talent kwam als eerstejaars belofte in 2017 uit voor BMC Development. Na een sterk seizoen, besloot Vital Concept hem afgelopen winter al prof te maken. Turgis’ langgekoesterde droom spat nu uiteen vanwege een hartafwijking.

De Fransman legt in een persbericht van zijn ploeg uit waarom hij afscheid van het wielrennen moet nemen. “Ik heb een afwijking aan mijn hart die op termijn kan verergeren. Het is verboden om het minste risico te nemen en dus sport op het hoogste niveau te beoefenen. Dit nieuws zal mijn leven veranderen, want ik hield van de fiets boven alles. Ik had al vaak nagedacht wat ik na mijn carrière zou doen, maar ik had niet gedacht dat dat moment er zo snel zou komen”, treurt de winnaar van Omloop Het Nieuwsblad voor Espoirs 2017.

Wielerfamilie
Mini Turgis
– zoals zijn bijnaam luidt – was de jongste in een gezin met drie profrenners. Anthony (24) en Jimmy (27) Turgis rijden beiden bij Cofidis. Met die laatste kwam hij afgelopen april tezamen over de streep tijdens Parijs-Roubaix, waar de jongste telg als 42ste eindigde. Daarmee werd de toen 19-jarige Tanguy de eerste tiener sinds 1962 (!) die de Hel van het Noorden uitreed. Eerder eindigde hij ook als achtste in Handzame Classic en dertiende in de Volta Limburg Classic. Tanguy Turgis had aanleg voor het klassieke werk. Hoe goed hij had kunnen zijn, zullen we door zijn hartafwijking nooit weten.

Teammanager Jérôme Pineau heeft toegezegd Turgis te zullen helpen. “We zullen Tanguy niet laten vallen. Hij zal deel blijven uitmaken van het team. We zullen hem helpen met het beroep dat hij zal kiezen. Tanguy heeft het karakter om te slagen in alles wat hij zal ondernemen”, aldus Pineau. Hij beseft zich dat het ook anders had kunnen aflopen: “Ik heb de voorbije dagen vaak gedacht aan de renners en hun families die ons verlaten hebben terwijl ze hun passie beoefenden, onder meer de Belg Daan Myngheer en zijn landgenoot Michael Goolaerts in de afgelopen Parijs-Roubaix.”

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
5 oktober 2018 21:59
Pff, wat moet dit kut zijn, sorry voor mijn bewoording. Arme Tanguy,
5 oktober 2018 22:38
Ontzetted jammer natuurlijk, maar ik ben toch blij en opgelucht dat ze dit vroegtijdig hebben ontdekt.
    5 oktober 2018 23:26
    Dit wel. Van de positieve kant bekeken moet je enorm blij zijn dat dit nu aan het licht komt. Er zijn ondertussen wel genoeg jonge renners overleden aan (onontdekte) hartafwijkingen
5 oktober 2018 22:42
Wat een dreun voor hem en zijn familie. Talentvolle renner en nu mooie wielercarrière in de kiem gesmoord.
5 oktober 2018 23:33
Goed gedetecteerd van de ploeg.
6 oktober 2018 07:29
Een carrière gebroken in de knop. Goed om te horen het team hem gaat helpen bij het vormgeven van zijn toekomst.
6 oktober 2018 10:39
Als iemand die zelf een hartafwijking heeft weet ik hoe frustrerend het is om hier mee te moeten leven en altijd de rem erop te moeten houden. Gelukkig ontdekken ze het inderdaad op tijd.
7 oktober 2018 10:18
Ik vond dit wel korte stukje wel interessant ivm Turgis: Zou het kunnen komen door te grote inspanningen op jonge leeftijd?
https://www.wielerkrant.be/nl/nieuws/lees/2018-04-12/onverantwoord-dat-een-jongen-van-amper-19-jaar-parijs-roubaix-rijdt

Om te reageren moet je ingelogd zijn.