Hartthijs de Vries breekt neus bij ongeluk tijdens training
foto: Petros Gkotsis
donderdag 11 mei 2017 om 08:00

Hartthijs de Vries breekt neus bij ongeluk tijdens training

Hartthijs de Vries staat voor onbepaalde tijd aan de kant. Het 20-jarige talent van SEG Racing Academy botste woensdagmiddag tijdens een training in Limburg op een auto en knalde daarbij vol door de achterruit. Hij verloor veel bloed en heeft hechtingen in zijn hals en aangezicht en een gebroken neus, weet WielerFlits.

De Vries blijft in ieder geval woensdag op donderdagnacht ter observatie in het ziekenhuis van Aken. Hij is bij kennis. Donderdag verwacht men meer duidelijkheid over zijn toestand te kunnen verschaffen. De voormalig jeugdvoetballer van SC Cambuur Leeuwarden kon een plots gestopte auto niet ontwijken en vloog dwars door de achterruit, die volledig uit elkaar is geknapt. De talentvolle ronderenner bereidde zich in de Limburgse heuvels voor op de zware beloftenrittenkoers Ronde de l’Isard.

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
10 mei 2017 23:28
Dat is zeker heel vervelend voor hem. Hopelijk weer snel op de fiets.
10 mei 2017 23:33
Dwars door de achteruit! Dat is nog eens wat anders dan Dwars door Vlaanderen. Het blijft een gevaarlijke bedoeling, trainen op de openbare weg.
11 mei 2017 00:36
Oei, dat is even een flinke 'tebeksetter' voor mijn dorpsgenoot. Hopelijk blijkt de schade morgen nog enigszins mee te vallen...
11 mei 2017 00:38
Geluk bij een ongeluk
11 mei 2017 04:15
Die heeft nog veel geluk gehad dat geen slagader geraakt is....

Hopelijk geen bewuste actie van een automobiele 'wielerhater' waarvan er tegenwoordig teveel rondrijden. Afsnijden, plots remmen, het hoort er voor sommige gefrustreerde automobilisten allemaal bij tegenwoordig.
En ja, ook ik irriteer me suf aan groepen wielrenners die zich soms prof wanen en koersje spelen op de openbare weg, maar dan nog haal ik genoemde acties niet uit in mijn auto.

Zelf train ik vaak alleen of mijn zijn twee, keurig achter mekaar, op fietspad enzo en toch gebeuren bewuste acties door automobilisten regelmatig. Ik hoor dat ook van andere 'nette' racefietsers die in hun uppie trainen. Leven en laten leven, kent menigeen niet meer kennelijk....
11 mei 2017 04:47
Ik ben op mijn 16e al door een automobilist bewust van de fiets gereden op de zwanenburgerdijk.
Fiets altijd alleen en houd me netjes aan de verkeers en fatsoensregels en normen.
Maar helaas kom je inderdaad (elke rit wel) chauffeurs tegen die willens en wetens bepaalde acties uitvoeren of misschien hoeft het niet eens met ons fietsers te maken te hebben en zijn dit gewoon geboren verkeershufters zoals je ze vandaag de dag helaas overal tegenkomt inclusief op snelwegen.

On topic, erg zuur voor die jongen en zijn ploeg.
Ze hebben bij SEG onderhand net zoveel renners in de ziekenboeg als dat ze er op de fiets hebben.
11 mei 2017 07:54
Ik wil niet muggenziften maar de woordkeuze 'vervelend' bij ongeluk doet niet goed recht aan de ellende van Hartthijs. Dit is een zeer heftige ervaring die hem niet in zijn koude kleren zal zitten.
11 mei 2017 07:56
Ik vraag me wel eens af welk percentage wielrent zonder veel hinder voor ander verkeer. Als ik met de auto op polderwegen (60 km/uur) rij kom ik toch regelmatig pelotons (soms zelfs 3, 4 man breed) tegen die niet aan de kant gaan. Dit werkt de wielerhater ook wel in de hand. Ik keur persoonlijke acties tegen deze wielrenners af, maar zou graag zien dat ze een flinke boete zouden krijgen.
11 mei 2017 08:59
@Doomsday Zal ongetwijfeld maar ik soms rijen auto's tegen op polderwegen met een geslotenverklaring voor auto's omdat kennelijk een klein stukje omrijden te veel moeite is.
Feit blijft: als autobestuurder als sterke partij is het veel makkelijker om je wielerhaat te botvieren dan als wielrenner die mag hopen dat ie er ongeschonden vanaf komt.
11 mei 2017 09:50
Doomsday, dat kan af en toe voorkomen (ik maak het nooit mee), maar types als jij drijven de wig in de wielergelederen, die wielerhaters uitbuiten. Ik rijd ook auto, wandel ook, maar het liefst fiets ik. Mijn ruime ervaring is dat de grootste idioten in het verkeer juist degenen zijn die niet op de racefiets of mtb zitten. De relatieve voortvarendheid (op fietspad) en de racy look zal waarschijnlijk als een rode lap op het andere soorten mensen werken (pensionado's 2 breed op ebikes, pubers 3 breed, moeders jonge kinderen met bakfiets, hondenuitlaters (loslopend), motorrijders (met afgunst voor conditie?), automobilisten die rally rijden op dijkjes etc etc).

Maar redelijk geredeneerd: in elke groep zitten vooral normale mensen, en vallen de uitzonderingen/rotte appels op. Die maken de brokken die breed uitgemeten worden, net als bij terrorisme.
11 mei 2017 10:08
Hard-ijs De Vries, nog steeds een erg mooie naam voor iemand uit Leeuwarden. Ik durf wedden dat hij een paar decennia geleden schaatser was geworden of toch tenminste een paar elfstedentochten had aangevat...
'Volledig uit elkaar geklapt" klinkt trouwens erg vreemd. Iets klapt inéén, of spat uit elkaar, in mijn ervaring. Waarom niet gewoon "verbrijzeld"?
11 mei 2017 10:24
Beetje vreemde woordkeuze, dwars door de achterruit, die volledig uit elkaar is geknapt.
Lijkt me inderdaad vreemd dat je dwars door een ruit valt en de ruit blijft heel?????
Redactie misschien iets minder aandikken, is al erg genoeg voor deze jongen.
11 mei 2017 10:55
@ikbenprocycling: types zoals ik.. ben benieuwd welke type dat is. Ik beschrijf alleen mijn eigen ervaringen (uit de zeeuwse polders). Die bal kan ik ook kaatsen, types zoals jij betuttelen meteen dat er haast niks aan de hand is omdat jij het zelf nooit meemaakt.
We hebben op dit moment een politieke partij in dit land die groot aan het worden is met het drijven van wiggen. Ik maak daaruit op dat de verdraagzaamheid minder groot wordt of de asocialiteit toeneemt. Ikzelf ga uit van dit tweede.. en dat geldt dan ook voor wielrenners.
11 mei 2017 13:46
@nederbelg Fryslân is veel meer dan alleen Leeuwarden. Als er een twaalfde Friese stad was erkend dan had dit wel Kollum kunnen zijn.

Wat betreft 'strijd' tussen wielrenners en automobilisten: ik heb de laatste tijd meermaals meegemaakt dat er wordt getoeterd, bewust dicht genaderd of zelfs gescholden omdat men vond dat ik ergens niet hoorde te fietsen. Als een weg weinig wordt befietst en/of als er een onverplicht fietspad naast ligt dan menen sommige automobilisten blijkbaar de weg volledig voor hen op te mogen eisen. Of dat men vindt voor jou te moeten bepalen dat je een helm hoort te dragen (mijns inziens vrij onzinnig voor de enkele wielrenner die meestal beneden de 30 km/u rijdt).
Zeker, ik heb wel eens haast en maak wel eens een foutje, maar wie niet? En zoals een snelle fietser geen recht op ongehinderde doorgang op het fietspad mag afdwingen, geldt andersom dat groepen en langzamere en fietsers verantwoordelijk hebben andere fietsers vlot door te laten. En, niet onbelangrijk, zorgen voor een goede zintuiglijke waarneming van het verkeer om hen heen...
Ik merk dat ik als wielrenner meestal alerter ben dan op de gewone fiets of langzamer rijdend naast iemand.
Al bij al verloopt mijn gang door het verkeer meestal best soepel en plezierig, met vaak genoeg automobilisten die voorrang verlenen waar het niet had gehoeven. Nederland is volgens mij toch wel, in elk geval relatlief, het veiligste land om te fietsen.
11 mei 2017 14:00
Wat meer informatie over het ongeval is te vinden op de Twitter van Bas Tietema.
Het lijkt erop dat het op Belgisch grondgebied is gebeurd.
11 mei 2017 20:07
Lijkt er toch op dat er voluit geremd is, hondsbrutaal. Er bestaan er ook die tegen je achterwiel aanrijden en niet beseffen dat ie dan niet meer draait.
11 mei 2017 23:40
Kan die zich mooi voorbereiden op zijn stage periode bij TLJ dit najaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.