zaterdag 8 juni 2024 om 18:23

Hartthijs de Vries schenkt TDT-Unibet eerste podium in ProSeries: “Mogen we als ploeg blij mee zijn”

Video Hartthijs de Vries moest het in de finale van Dwars door het Hageland uitvechten met Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) en Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), en strandde uiteindelijk op plaats drie. Daarmee bezorgde hij zijn ploeg Tour de Tietema-Unibet in één klap het beste resultaat ooit in een wedstrijd van de UCI ProSeries. “In de breedte was het een sterk deelnemersveld, we mogen als ploeg blij zijn met resultaat”, aldus De Vries.

“Ik voelde me goed vandaag”, reageert De Vries, die in een lastige situatie belandde, voor onze camera. “Abrahamsen reed niet mee. Dan weet je dat er iemand frisser naar de finish gaat. Dat was frustrerend, maar heb mezelf er overheen gezet en vooral met Vermeersch blijven rijden. Op het laatste klimmetje voelde ik dat die andere jongens iets sterker waren. Ze reden bij me weg, maar ik kon wel tempo blijven maken. Dan wist ik dat het podium het hoogst haalbare was, ik heb dan gekozen om daarvoor te rijden.”

De Vries voelde zich nog goed, mede dankzij zijn aanpak om de onverharde stroken aan te vatten. “Geen pech hebben eerst en vooral een belangrijke factor. Maar eigenlijk kon ik de hele koers die onverharde stroken voorin, bij de eerste twintig, opdraaien. Dat scheelt heel veel. Daarmee heb ik veel energie uitgespaard. En ik had een heel goede dag, dat helpt ook.”

Voor wie het vergeten is: De Vries won helemaal aan het begin van het seizoen al in de Tour of Antalya. Alleen al daarmee draait de 27-jarige De Vries het beste seizoen uit zijn nog prille loopbaan. “Ik heb die maanden na Antalya nog een paar goede wedstrijden gereden, zoals in de Coppi e Bartali en GP Denain. Maar de periode met de Amstel Gold Race en Brabantse Pijl was persoonlijk iets minder. Daarna heb ik een paar weekjes met mijn knie lopen sukkelen. Ik kan nu wel zeggen dat ik weer op niveau ben. Ik laat hiermee zien dat ik een stap heb gezet en in dit soort wedstrijden ook mee kan doen.”

Geen ZLM Tour
Dat de Nederlandse ploeg überhaupt aan de start van Dwars door het Hageland stond, was eerder al een thema dat controverse opwekte. TDT-Unibet verkoos de eendagskoers en de Baloise Belgium Tour namelijk boven de ZLM Tour uit eigen land. “Wij als renners beslissen niet mee in dat proces, dus het is lastig om daar iets over te zeggen”, zegt de Vries. “Ik snap de ploeg ook wel, in de breedte hadden we veel blessures. De bezetting was een beetje gering. Voor de kritiek zal ook vast iets te zeggen zijn, ik meng me daar niet in.”

De Vries wil zelf wel op zijn podiumplaats voortbouwen in de wedstrijden die nog op zijn planning staan. “Dit is altijd een belangrijke periode, met het NK op de weg dat eraan komt. Ook de Baloise Belgium Tour is weer belangrijk, we hebben in de breedte een goede ploeg. Ik denk dat we komende week iets leuks kunnen doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.