Healthy Ageing Tour gaat door, maar wel in aangepaste vorm

dinsdag 23 februari 2021 om 08:21
Healthy Ageing Tour gaat door, maar wel in aangepaste vorm

Amy Pieters won in 2018 de Healthy Ageing Tour - foto: Cor Vos

De Healthy Ageing Tour vindt in een aangepaste vorm als driedaagse plaats van 10 tot en met 12 maart. De vrouwenwedstrijd zal plaatsvinden op afgesloten omlopen, waar geen publiek wordt toegelaten. Er gaat wel een streep door de geplande koers voor junior-vrouwen.

De uitzondering die voor de Healthy Ageing Tour voor elite-vrouwen gemaakt wordt, komt voort uit het gegeven dat deze wedstrijd het predicaat topsportwedstrijd mag dragen. Het deelnemersveld bestaat met enkel UCI World Tour Teams, UCI Continental Teams en twee nationale selecties alleen uit beroepssporters.

Amateurploegen zijn daarom dit jaar niet welkom in de ronde. De meerdaagse wielerkoers is volgens de organisatie een belangrijke voorbereidingswedstrijd richting de Olympische Spelen van Tokio. Om de wedstrijd op een veilige manier te kunnen organiseren, is er een streng gezondheidsprotocol opgesteld. Er wordt een strikte bubbel gecreëerd.

Strikte bubbel
Alle toegelaten personen moeten door middel van tests kunnen aantonen niet met het coronavirus besmet te zijn. Alle teams verblijven verder op een vakantiepark waar elke ploeg twee huizen heeft en waar iedereen beschikt over een eigen slaapkamer. Ontbijt en diner verzorgen de teams zelf in deze huizen, waardoor er geen samenkomst van mensen in open ruimte is of wachttijden ontstaan.

Vertegenwoordigers van de jury, organisatie en media worden (dagelijks) getest waardoor de bubbel compleet is. Om aan de strenge voorwaarden te kunnen voldoen, heeft de organisatie voor hermetisch afgesloten parcoursen zonder aanwonenden gekozen. Zo is de Healthy Ageing Tour de eerste UCI-wedstrijd zonder publiek.

Parcours en deelnemersveld 
De eerste etappe vindt plaats op het TT circuit in Assen, op dag twee staat er een individuele tijdrit op het programma over het grondgebied van de Marnewaard kazerne bij het Groningse Lauwersoog. De slotetappe vindt plaats op een parcours op en rond de VAM-Berg in Wijster, waar ook het afgelopen NK op de weg werd verreden.

Op de deelnemerslijst van de tiende editie van de Healthy Ageing Tour staan zeventien ploegen. Team SD Worx, Trek-Segafredo, Movistar Team Women, Canyon-SRAM Racing, Team DSM en FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope zijn de Women’s WorldTeams met dienst. Ook continentale ploegen als Team Jumbo-Visma Women en Parkhotel Valkenburg zijn van de partij.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair