Henri Vandenabeele klaar voor WorldTourdebuut: “Focus op rittenkoersen van één week”
foto: Team DSM/Keep Challenging/Patrick Brunt
Nico Dick
vrijdag 10 december 2021 om 07:00

Henri Vandenabeele klaar voor WorldTourdebuut: “Focus op rittenkoersen van één week”

Interview De 21-jarige Henri Vandenabeele verkaste vorig jaar van Lotto Soudal naar het opleidingsteam van DSM. “Het Devopment Team was ideaal om aan te passen aan de aanpak van Team DSM”, zegt hij. “Ik reed de mooiste U23-wedstrijden en kon tezelfdertijd proeven van de profkoersen. Nu ben ik klaar voor de stap. Mijn doelen voor 2022? Ervaring opdoen in sterk bezette rittenkoersen van één week.”

“Dat extra jaartje in het Development Team was nodig”, zegt Vandenabeele. “Team DSM heeft structureel een andere aanpak dan Lotto Soudal. Het was goed om op die manier te wennen aan hun manier van werken. In wat die dan verschilt van Lotto? Er is een strak plan dat vooraf vastgelegd wordt. Daar wordt dan ook aan vastgehouden.”

“En ze hebben belangrijke ervaring in het rondewerk. Dat komt mij ten goede, vind ik. Zo is er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan het tijdrijden. Daarin heb ik nu al stappen gezet. Al wil ik hier zeker niet het proces van Lotto Soudal maken, want daar maakte ik geen deel uit van het WT-team.”

Toxoplasmose
2020 was voor Vandenabeele geen slecht jaar, maar door pech en ziekte vielen de resultaten niet altijd even goed mee. “Met mijn derde plaats in het eindklassement van de Baby Giro was ik uitermate tevreden. In de Ronde van de Toekomst viel ik helaas letterlijk weg. En wellicht was er dan al sprake van toxoplasmose in mijn bloed, al werd die pas in september definitief vastgesteld.”

Door die toxoplasmose viel het najaar van Vandenabeele in het water. “Na de U23-versie van Luik-Bastenaken-Luik heb ik nog twee weken uitgebold zonder enige intensiteit, daarna bleef ik drie weken van de fiets. Ondertussen gaat het de goede kant op. Ik ben nu een maand weer aan het opbouwen en ik voel me goed op training. In principe komt de start van het nieuwe seizoen niet in het gedrang.”

foto: Cor Vos

De beloftenperiode van de West-Vlaming zit er nu definitief op. “Ik denk dat ik klaar ben voor de stap naar de WorldTour. Wellicht rijd ik in 2022 nog geen grote ronde. Team DSM kiest meestal voor een allroundprogramma voor haar jonge renners. Die visie deel ik. Daarom zou het ook zomaar kunnen dat er een kasseiklassieker in mijn programma zit, ook al ligt mijn toekomst in het rondewerk. Maar zo proeven we ook van dit soort werk en kijken we of ik daar mijn plaats in zou vinden.”

Rittenkoersen van één week
Vandenabeele’s programma moet de komende weken nog besproken worden, maar bedoeling is na een tweetal stages in Calpe te beginnen in de Saudi- of UAE Tour. “Wat ik in 2022 zeker wil rijden? Dan denk ik aan rittenkoersen zoals Dauphiné, Catalonië, Zwitserland of Baskenland. Ervaring opdoen in wedstrijden over één week, daar zou ik graag de focus op leggen.”

Om op termijn een echte ronderenner te worden, geeft hij nog mee. “Daar zou mijn toekomst moeten liggen. En uiteraard droom ik van de Tour de France op termijn. Maar daar rijdt wat rond momenteel”, lacht hij. “We zien wel of en hoe ik daar binnen een paar jaar mijn plek vind.”

Vandenabeele is overigens de enige overgebleven Belg bij Team DSM. Hij zag de voorbije maanden zowel Ilan Van Wilder als Tiesj Benoot vertrekken. “Hoe ik daarnaar kijk? Toegegeven, het is niet leuk om je eigen ploeg zo negatief in de media te zien. Maar ik weet weinig over hoe het met Tiesj en Ilan gelopen is. Alleen dat het vertrek van Ilan met wat meer rumoer is verlopen. Natuurlijk vind ik het jammer, want ik had met beiden een goede relatie. Maar zelf ben ik hier vandaag tevreden, voor alle duidelijkheid.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.