Henri Vandenabeele mee met favorieten in Catalonië: “Aanval was beetje vroeg”
foto: Cor Vos
woensdag 23 maart 2022 om 19:58

Henri Vandenabeele mee met favorieten in Catalonië: “Aanval was beetje vroeg”

Henri Vandenabeele heeft de eerste bergetappe van de Ronde van Catalonië gekleurd. De 21-jarige coureur van Team DSM gooide de knuppel in het hoenderhok in de eerste bergrit en finishte uiteindelijk als 21ste in de grote favorietengroep. “Ik neem mijn petje af voor Henri”, geeft zijn ploegleider hem de complimenten.

“Het was de eerste bergrit in Catalonië en we gingen op zoek naar onze kansen”, legt Vandenabeele, die op negen seconden van ritwinnaar Ben O’Connor finishte en nu 14e staat in het klassement, zelf uit. “We wilden op op de twee-na-laatste klim aanvallen, maar besloten dat het niet slim zou zijn om daar al het gat te dichten. Daardoor hebben we energie kunnen sparen voor de finale.”

Uiteindelijk was Vandenabeele de eerste aanvaller vanuit de favorietengroep op de slotklim naar La Molina. “Ik demarreerde aan de voet van de klim. Misschien was dat een beetje vroeg, maar we hebben het geprobeerd. Daarna kon ik gelukkig bij de favorieten blijven, tot aan de finish. We hebben als ploeg goed gewerkt, want de jongens hebben mij de hele dag goed in positie gehouden.”

Petje af
Ploegleider Luke Roberts zag hoe Jonas Hvideberg de leiderstrui kwijtraakte in de bergrit. Daar ging men bij Team DSM al van uit. “Ons doel was om onze klimmers vooraan te krijgen, agressief te koersen en iets uit deze dag te halen. Op de slotklim viel het even stil en daar pakte Henri zijn kans om weg te rijden bij de favorieten.”

“Het was zeker geen slechte move, maar uiteindelijk kwam de groep terug. Hij heeft wel sterk gereden, want hij kon bij de favorieten blijven. Ik neem mijn pet af voor Henri dat hij het geprobeerd heeft”, vertelt Roberts.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.