Henri Vandenabeele stapt na valpartijen uit Ronde van de Toekomst: “Podium was mogelijk geweest”
foto: Cor Vos
dinsdag 17 augustus 2021 om 15:13

Henri Vandenabeele stapt na valpartijen uit Ronde van de Toekomst: “Podium was mogelijk geweest”

Interview Voor Henri Vandenabeele is de Ronde van de Toekomst maandag op een sisser afgelopen. Na twee valpartijen en een lekke band in de derde etappe stapte de Belgische kopman af. “Toen ik die lekke band kreeg, moest ik stoppen, want er zaten geen auto’s met wielen meer achter mij”, zegt Vandenabeele in gesprek met WielerFlits.

Maar liefst acht renners kwamen maandag na valpartijen niet aan de finish van de waaieretappe tussen Château-Thierry en Donnemarie-Dontilly. Daarbij onder meer Henri Vandenabeele, de Belgische klassementshoop die na een derde plaats in de Giro U23 dit jaar in zijn eerste Ronde van de Toekomst aan de start stond.

“Ik ben twee keer op de grond gegaan”, steekt Vandenabeele van wal. “De eerste keer was ter hoogte van een wegversmalling, waar een andere renner op mij inreed. De schade viel toen wel mee, maar mijn heup kreeg een tikje.”

Verloren positie
“Bij de tweede val zat ik aan de buitenkant van de bocht. Het lag daar heel glad, waardoor ik onderuit ging. Toen had ik veel pijn, want het was toch een smak in een afdaling met een snelheid van 60 kilometer per uur. Daardoor was de veer wat gebroken. Het was namelijk net het moment dat het peloton in waaiers begon te rijden. Ik zat in een verloren positie. Uiteindelijk kon ik helemaal achteraan de laatste waaier komen aansluiten. Ik reed verder, maar toen had ik ook nog een platte band. Er zaten geen auto’s met wielen meer achter mij, waardoor ik moest stoppen.”

Na een opgave in Valle d’Aosta moet Vandenabeele ook de Tour de l’Avenir vroegtijdig verlaten – foto: Cor Vos

Ondanks alle pech kan de 21-jarige Dentergemnaar zijn opgave in de meest spraakmakende rittenkoers voor beloftes relativeren. “Dat ik uit de koers ben gestapt, is uiteindelijk misschien niet zo erg. Ik voelde me vanmorgen na het opstaan namelijk niet super. Dus om met die verwondingen door te rijden heeft niet zoveel zin als je geen prijs meer kan rijden. Natuurlijk ben ik ontgoocheld, maar het is niet zo dat ik er een hele week niet goed van ga zijn.”

Groot doel
Vandenabeele was met serieuze adelbrieven afgezakt naar Frankrijk en was een van de kandidaten voor het klassement. “Tot maandag stond ik er goed voor in het klassement door onze vijfde plaats in de ploegentijdrit”, zegt Vandenabeele. “Alleen in de proloog had ik ook al wat pech omdat er voor mij iemand viel. Zo had ik ook twintig seconden verloren. Maar ik voelde me heel goed. Ik ga vooraf nooit uit van een bepaalde plaats, maar het podium in het eindklassement had er volgens mij ingezeten. Samen met de Giro was de Ronde van de Toekomst mijn grootste doel van het jaar. Ik was goed in vorm, maar het is anders uitgedraaid.”

De rest van het seizoen gaat de renner van Team DSM zowel wedstrijden voor de profploeg, de beloftenploeg als voor de nationale selectie rijden, voor hij in 2022 definitief prof wordt. “Met het EK en WK voor beloften zijn er nog koersen waar ik me voor kan opladen. Het EK is op een parcours dat me zou moeten liggen. Hopelijk mag ik ook starten in het WK voor beloften. Het zal misschien moeilijk zijn om daar echt een uitslag te rijden, maar daar kan ik ook in functie van de ploeg rijden. Ik rijd ook de Ronde van Sicilië met de profploeg op het einde van het jaar.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.