Herman Ram over Froome: “Geen bijzondere zaak”
foto: Sirotti
woensdag 13 december 2017 om 10:31

Herman Ram over Froome: “Geen bijzondere zaak”

Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, is de Salbutamol-zaak rondom Chris Froome helemaal niet zo bijzonder. Volgens hem komen dit soort zaken vaker voor. “Dat ik vandaag door journalisten wordt gebeld, komt alleen door de grote naam van de renner”, vertelt hij aan NUsport

‘Volstrekt logisch’
“Het is volstrekt logisch dat hij niet voorlopig geschorst is”, legt Ram uit. “Dat kan alleen als de bond de stellige overtuiging heeft dat er sprake is van een zware overtreding op de dopingregels. Het is nog helemaal niet duidelijk of dat bij Froome het geval is. […] Er zijn natuurlijk ontzaglijk veel astmapatiënten in de sport, er zijn dan ook voortdurend zaken over dit middel. Dat ik vandaag door journalisten wordt gebeld, komt alleen door de grote naam van de renner. Maar op zich is dit geen bijzondere zaak.” In het verleden werden renners om hetzelfde vergrijp zowel geschorst als vrijgesproken. Omdat het menselijk lichaam een rol speelt, is iedere zaak uniek en is er dus geen duidelijk scheidslijn.

Bal ligt bij kamp-Froome/Sky
In het statement van Sky stelt de ploeg dat er allerlei factoren zijn die invloed kunnen hebben op de uitslag van Froome’s test. “Er is een bepaalde maximum hoeveelheid per dag vastgesteld, maar het is niet zo dat een dosering van het astmamedicijn bij ieder persoon op dezelfde manier in zijn afscheiding terechtkomt”, vertelt Ram. “Zo werkt het menselijk lichaam niet. […] Salbutamol is een van de drie astma-middelen die bij een kleine hoeveelheid niet verboden zijn (1000 nanogram per milliliter is toegestaan, red.). Het gaat ook om de manier van toedienen. Sky zegt dat Froome pufjes heeft gebruikt, dat is toegestaan. Froome zal moeten aantonen dat hij dit middel alleen als medicijn heeft gebruikt.”

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
13 december 2017 10:34
Er is maar één belangrijke vraag: Op welk punt wijkt deze zaak met betrekking tot het gebruik van medicijnen af van die van Petacchi & Ulissi?
13 december 2017 10:44
Als dit echt wereldwijd een ding wordt, dan zouden oa ongeveer alle Nederlandse schaatsers wel eens een probleem kunnen krijgen in Pyongyang....
13 december 2017 10:47
Interessant artikel over eerdere zaken: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171213_03240325

Petacchi werd vrijgesproken door de Italiaanse Wielerbond FCI, waarop het Italiaans Olympisch Comité (CONI) in beroep ging. Het Internationaal Sporttribunaal TAS schorste Petacchi uiteindelijk voor een jaar.

In de Tour van 2006 testte de Spanjaard Oscar Pereiro tweemaal positief op Salbutamol, nadien werd hij vrijgesproken door de UCI.

Petacchi is dus niet door de UCI geschorst (evenals Pereiro) en zelfs niet door de nationale bond. Hij had alleen pech dat het Italiaans Olympisch Comite in beroep ging.

UCI en Britse bond kunnen (als je kijkt naar het verleden) Froome prima vrijspreken.

Edit: Ulissi ook niet geschorst door UCI, maar door Zwitserland (woont en rijdt op Zwitserse vergunning) http://www.cyclingweekly.com/news/latest-news/diego-ulissi-banned-nine-months-doping-152990
13 december 2017 10:49
Storm in een glas water. Niks aan de hand, enkel slecht voor de sport..
13 december 2017 10:53
@Busted
slecht artikel van Belga. Piepoli werd uiteindelijk wél vrijgesproken en alleen door zijn ploeg geschorst. Pereiro werd aangeklaagd omdat de UCI vergeten was het Franse anti-dopingagentschap op de hoogte te stellen van Pereiro's attest. Daarvoor heeft de UCI haar excuses aangeboden, want het was een misverstand.
13 december 2017 11:07
Niet echt veel zeggende uitspraken van deze expert. Beschrijf dan iig met in detail hoor het samenhangt en hoeveel waardes per persoon kunnen verschillen... Wat is de marge dus?
13 december 2017 11:14
Het probleem voor Froome gaat worden, in tegenstelling tot tien jaar geleden, toen die andere zaakjes waren, dat er nu bij het uci een Franse hipster aan het roer staat met een roeptoeter, die koste wat het kost wil voorkomen dat het lijkt of hij boter op zijn hoofd heeft...
13 december 2017 11:17
@Sephiroth, als ik Ram goed begrijp is de hoeveelheid Salbutamol die in de urine terecht komt niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid die je in hebt genomen, maar ook van andere factoren (lichaamsbouw? vochthuishouding? temperatuur?) waardoor het moeilijk met zekerheid te zeggen hoeveel Froome gepuft heeft, en of hij in overtreding is geweest.

En dan nog: ik blijf vinden dat er een verschil is tussen een paar pufjes te veel van een medicijn dat is toegestaan en het doelbewust innemen van verboden middelen. Wat mij betreft mag er best nuance zijn in de dopingdiscussie.

Kijk, by Sky zullen ze heus wel aan de rand van het toelaatbare opereren - het blijft topsport - maar ik denk ook niet dat ze roekeloos met pufjes in de weer zijn met een renner die ze 4 miljoen per jaar betalen.
13 december 2017 11:17
@west,
Een ander probleem: De Fransen waren afgelopen Tours al zo de Sky's aan het uitjouwen.
13 december 2017 11:23
Ah ja, mocht Froome geschorst worden is het de schuld van de Fransen! Bij sommigen hier is het IQ gelijk aan de schoenmaat.
13 december 2017 11:24
Hmmm… ondertussen vind ik Zonneveld's betoog ook wel overtuigend: (https://www.ad.nl/wielrennen/abnormale-plas-froome-is-het-gevolg-van-sky-beleid~a706b103) … het is een symptoom van Sky's continue poging om de grenzen van het toelaatbare op te zoeken.
13 december 2017 11:27
@leegloper
Ja, en bekers salbutabol over hem heen aan het gooien.
Maar zonder gekheid. Hij kan nu denk ik veiliger met de Giro door de gazastrook fietsen dan met de Tour door Frankrijk...
13 december 2017 11:43
Ligt het aan mij, of gaat iedereen voorbij aan het feit dat een astma patiënt de tour 4 keer wint. Het astmaprobleem is weid verspreid in elke sport en er wordt grof misbruik van astma medicijnen gemaakt. Waar ik benieuwd naar ben is in hoeverre draagt dit middel positief bij aan het prestatievermogen van een sporter en hoe kan het dat zoveel topsporters astma hebben.
13 december 2017 12:17
@roelieman
Als kind had ik veel last van astma (nu nog amper). Soms piepende longen gewoon bij het rustig in- en uitademen, snakkend naar lucht. Paar puffertjes en binnen 2 minuten ademde ik weer heerlijk frisse lucht naar binnen, niks aan 't handje.

Ik sta er dus totaal niet van te kijken dat een (top)sporter hier misbruik/gebruik van maakt.
13 december 2017 12:26
Hij is de etappes daarna toch ook gecontroleerd denk ik?
Salbutamol heeft net als ieder medicijn een halfwaardetijd neem ik aan.
Dat betekent dus dat als Froome zijn volgende pufje gewoon weer genomen zou hebben hij er de volgende dag weer overheen zou zitten...
Maar als hij de volgende dag weer een normale waarde zou hebben, dan wist er blijkbaar dus iemand dat ze fout zaten en is er daarom een pufje overgeslagen?
13 december 2017 12:41
@Herman Ram, ik vind het eigenlijk wel een bijzondere zaak
13 december 2017 12:42
@roelieman2
Dit middel draagt zeker positief bij aan het prestatievermogen. Daarom hebben zoveel sporters zgn astma.

Van twitter Zonneveld: "Salbutamol heeft duidelijk prestatieverbeterend effect op submaximale inspanning. Studie met getrainde wielrenners (VO2max 55ml/kg/min) houden het 23% langer vol met Salbutamol dan placebo.
https://pdfs.semanticscholar.org/5e47/24883a45a0d1ef1ef2bf46a99b759e2507d2.pdf"
13 december 2017 12:43
"Sky stelt dat er allerlei factoren zijn" Ja,ja. Het schijnt ook dat bij Sky de bananen recht zijn als gevolg van allerlei factoren.
13 december 2017 12:45
is Froome nu uitgepuft....
13 december 2017 13:15
Herman Ram is ook niet de juiste persoon om hierover te vragen. Hij is de directeur van de nederlandse dopingauthoriteit maar dat maakt hem zelf geen dopingauthoriteit. Hij is een Manager met een managementachtergrond. Geen dokter of farmaceut.
13 december 2017 13:17
Heeft Froome eigenlijk een vorm van inspanningsastma?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4653278/
13 december 2017 13:25
@delgado
Dag in/dag uit aan duursport doen lost astma problemen op als sneeuw voor de zon, op 32 jaar nog altijd problemen hebben lijkt schier onmogelijk, heb je hem ooit zien niezen voor de camera na inspanning bergop?
Ook directeurs lijken hun graantje mee te pikken net als sommige douaniers/marechaussee.
@cero
Heb Bauke er nooit over gehoord, hij kan wel verschrikkelijk diep gaan zoals op de Ventoux destijds waar zijn ploeg hem boven in de kou liet staan met bronchitis tot gevolg daarna.
13 december 2017 13:29
@Schipperaar
In interviews na koersen zie ik Froome toch vaak fel hoesten, net zoals Mollema die ook een lichte vorm van astma heeft.
13 december 2017 14:35
Herman wie?

Heeft even heel veel publiciteit gehad in het hele Rabo verhaal maar is daarna behoorlijk geruisloos naar de achtergrond verdwenen. Mag nu zijn zegje weer doen, wat moeten we met deze bobo
13 december 2017 14:37
Achtpuntzes over Herman Ram: “Geen bijzondere bobo!”

Om te reageren moet je ingelogd zijn.