Hermans brengt hommage aan Lambrecht: “Een overwinning voor Bjorg”
Ben Hermans - foto: Cor Vos
donderdag 15 augustus 2019 om 12:53

Hermans brengt hommage aan Lambrecht: “Een overwinning voor Bjorg”

In 2014 rondde Ben Hermans de top van Powder Mountain al eens als tweede. Nu, in de tweede etappe van de Tour of Utah, was het wel raak voor de Belg van Israel Cycling Academy. Hij zette proloogwinnaar James Piccoli op twintig seconden en de rest moest nog meer tijd prijsgeven, genoeg om de macht te grijpen in de rittenkoers. Hermans heeft goede papieren voor de eindzege: “Ik hoef nog maar enkele renners in de gaten te houden.”

Hermans droeg zijn zege op aan de vorige week overleden Bjorg Lambrecht. “Een overwinning voor Bjorg”, schreef Hermans na de etappe op social media. De 33-jarige coureur uit Hasselt tikte bij het overschrijden van de finishlijn op de rouwband waarmee hij rondrijdt. Vervolgens wees hij naar de hemel.

“Het was een heel zware klim naar 2.700 meter hoogte”, vat de ritwinnaar de etappe kort en krachtig samen. “Ik wilde tot het laatste moment wachten om aan te vallen. Maar op zo’n vijf à vier kilometer van de top zag ik dat Piccoli in de problemen zat, dus ging ik aan. Ik moest toen nog wel vier- à vijfhonderd meter hoogte overwinnen en het volhouden.”

“Op een gewone klim kun je aanvallen, wat herstellen en dan je ritme vinden. Maar op deze hoogte zit je altijd tegen je limiet aan en dat doet veel pijn.” Uiteindelijk won Hermans de etappe met twintig seconden voorsprong op Piccoli. En daarmee nam hij de leiderstrui ruimschoots over van Lawson Craddock, die op ruim drie minuten werd gezet. “Dit is de eerste keer dat ik een gele trui mag aantrekken, normaal is het rood.”

Hermans hoopt zijn trui vanzelfsprekend tot aan het einde van de etappekoers te behouden. “Het lijkt niet zo moeilijk om de race te controleren, maar morgen (vandaag, red.) liggen er bijvoorbeeld in de finale wel vijf pittige klimmetjes. Er zitten goede klimmers in het team die de race kunnen controleren. Daarbij hoef ik nog maar enkele renners in de gaten te houden, want er zijn al grote verschillen.”

View this post on Instagram

A win #forbjorg @thetourofutah

A post shared by Ben Hermans (@hermansben) on

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.