Het spoorboekje voor kijkers en commentatoren: wie zijn de renners van TDT-Unibet in de Amstel Gold Race?
foto: Joren Benjamins/Tour de Tietema
Youri IJnsen
zondag 14 april 2024 om 13:00

Het spoorboekje voor kijkers en commentatoren: wie zijn de renners van TDT-Unibet in de Amstel Gold Race?

Interview Een mijlpaal voor Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel komende zondag in de Amstel Gold Race 2024. Het is voor hun ProTeam Tour de Tietema-Unibet de eerste WorldTour-wedstrijd in het bestaan. Met het kleurrijke tenue willen ze graag een stempel op de wedstrijd drukken. Maar de renners van hen zullen niet bij iedereen meteen een belletje doen rinkelen. WielerFlits helpt graag door de zeven renners voor te stellen via Bas Tietema zelf.

flag-nl Owen Geleijn (23)

foto: TDT-Unibet

“De rol van Owen binnen onze ploeg is die van wegkapitein. Dat heeft hij de voorbije jaren heel goed geleerd bij de opleidingsploeg van Jumbo-Visma. Owen is dit jaar verhuisd naar Nice, om meer bergop te rijden en zo de volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten. Dat gaat enorm goed. Maar door zijn rol in onze ploeg, reflecteert een bepaalde uitslag niet hoe sterk hij is. Maar Owen pakt wel de kansen die hij krijgt, zoals in de eerste etappe van de Tour of Antalya.”

“Owen is ook met afstand de jongste renner in onze selectie voor De Amstel. Hij gaat heel veel leren van deze deelname en heeft natuurlijk nog heel wat jaren voor de boeg. Zijn opdracht voor zondag is om onze renners te ondersteunen. Owen moet proberen mee te springen in de aanval, om ervoor te zorgen dat die vroege vlucht verder in de wedstrijd komt. Mocht dat niet lukken, dan moet hij onze jongens in het peloton zo goed mogelijk proberen af te zetten in de finale.”


flag-nl Jelle Johannink (27)

foto: TDT-Unibet

“Jelle is iemand die eigenlijk nog steeds niet weet hoe het werkt, hoe goed hij is en hoe veel potentie hij heeft. Hij is in twee jaar tijd van Nederlands kampioen elite zonder contract doorgegroeid naar ABLOC en nu naar ons. Hij past zich steeds heel goed aan. Jelle is nog zoekende naar hoe hij moet omgaan met zijn krachten. In de Brabantse Pijl komt hij op de Moskesstraat als vierde boven, na Marijn van den Berg, Dylan Teuns en Tim Wellens.”

“Hij verspeelt soms energie op momenten dat het niet nodig is. Vergeet niet dat hij tot vorig jaar gewoon nog werkte op de boerderij van zijn familie. Hij vond het moeilijk om de keuze voor het wielrennen te maken, maar je ziet wel dat dit nu enorm veel oplevert. Ondanks dat het boerenleven in zijn DNA zit, zie je dat hij nu de rust vindt en meer kan leveren als renner. Eigenlijk is het voor Jelle nog steeds een soort ontdekkingstocht. Dat is wedstrijd per wedstrijd zo.”

“Je ziet dat ook aan zijn uitslagen: vijftiende in Nokere Koerse, zesde in de Volta NXT Classic, zeventiende in de Brabantse Pijl. Jelle zit er wel elke keer in de finale. Alleen die échte topuitslag, daarmee heeft hij zichzelf nog niet beloond. Als hij in de Amstel Gold Race kan koersen zoals in al zijn wedstrijden dit jaar, dan denk ik dat hij echt diep in de finale kan komen. We zullen hem daar zeker een paar keer zien, misschien trekt hij zelfs wel een keer ten aanval.”


flag-cz Tomáš Kopecký (24)

foto: TDT-Unibet

“Tomáš is echt een supergoed voorbeeld van wie wij zijn als Tour de Tietema, de manier waarop hij ons verhaal naar voren kan brengen. Met zijn manier van rijden, vallen en opstaan. Vorig jaar had hij na Kreiz Breizh dat trombosebeen. Hij zat toen in zak en as, omdat het echt de vraag was hoe hij daarvan zou terugkeren. Dat was een heel onzekere periode voor hem. Maar zowel in de Volta NXT Classic als de Brabantse Pijl zit hij in de vroege vlucht en is hij daarin ook de sterkste.”

“De Amstel moet voor hem een soort bekroning zijn op zijn weg terug. Tomáš is natuurlijk opgegroeid in Leiden. Er komen zondag heel veel vrienden van hem hier naartoe. Dat is echt iemand die de wedstrijd gaat in vliegen. We proberen met Tomáš ook nu in de vroege vlucht te komen, maar dan wel met het doel om hem vanuit daar zo ver mogelijk in de koers te krijgen. Dat hij zeg maar kan meegaan in de anticiperende groep die van achteruit komt in de finale.”


flag-gb Zeb Kyffin (26)

foto: TDT-Unibet

“Onze Brit, maar geboren in Eindhoven. Hoe het precies zit, weet ik niet. Maar ergens in zijn familie zit een Nederlandse link. Hij praat het ook een beetje. Bij Saint Piran reed hij vorig jaar een heel sterk tweede deel van het seizoen, na jaren op Continental-niveau. Als klap op de vuurpijl was hij ontzettend sterk in het slotweekend van de Tour of Britain. Daar werd hij zesde in het eindklassement. Zeb is iemand die heel lang, heel hard kan rijden. Een echte rouleur.”

“Eendagswedstrijden vragen om een andere manier van rijden dan een rittenkoers. Samen met Zeb proberen we dat steeds beter te doen. Maar hij is zondag wel een heel belangrijke pion voor ons om naast iemand anders mee te hebben in de ontsnapping. Omdat hij lang een heel hoog tempo kan rijden, kan Zeb ervoor zorgen dat zo’n vroege vlucht heel ver komt. Dat zou voor ons echt een wapen zijn zondag en daar gaan we ons uiterste best voor doen om dat eruit te halen.”


flag-be Lander Loockx (26)

foto: Joren Benjamins/Tour de Tietema

“Lander is zichzelf echt aan het ontdekken. In aanloop naar zijn veldritwinter, heeft hij vorig najaar veel nationale koersen gereden. Hij was goed in Triptyque Ardennais en de Oberösterreich Rundfahrt. Lander is heel allround. Neem nu die koers in Oostenrijk. Hij wint de proloog, eindigt in de top-10 tijdens de twee springetappes en finisht ook kort in de aankomst bergop. Ook in de cross haalt Lander een hoog niveau en vanuit die discipline zie je veel meer man het goed doen.”

“Niet alleen Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar bijvoorbeeld ook Gianni Vermeersch en Timo Kielich. Lander reed in de Volta NXT Classic zijn eerste wedstrijd voor ons en reed meteen ver mee in de finale, bij de beste dertig á veertig in koers. Door de blessure van Cedrik Bakke Christophersen moesten we schuiven en kwam Lander direct bij ons op het oog om in te passen. Hij kan dit soort wedstrijden heel goed aan en met zijn positionering kan hij superwaardevol zijn voor onze twee jongens die we in de finale gaan proberen te krijgen.”


flag-cz Adam Ťoupalík (27)

foto: TDT-Unibet

“Adam zou ik willen omschrijven als de meest ervaren van de groep. Hij is ook een van de weinigen bij ons die ervaring heeft met afstanden zoals die van de Amstel Gold Race. Vorig jaar reed hij nog het WK in Glasgow, waar hij 42ste werd. Adam heeft prestaties laten zien waarmee hij op dit niveau echt een sterke wedstrijd kan rijden. Het is ook een heel rustige jongen, hij komt natuurlijk uit de cross. De start van zijn carrière was eigenlijk ook heel veelbelovend.”

“Hij won toen voor Corendon-Circus nog een rit in de Arctic Race of Norway, maar daarna is hij bij Elkov-Kasper terechtgekomen en reed hij meer in het Oost-Europese circuit. Dat is misschien wel zonde geweest als je ziet hoe veel talent daar soms zit. Adam is dus een heel sterke jongen die dat eigenlijk nog niet heeft kunnen laten zien. In zijn koppie zit het goed en hij heeft veel aan Tomáš. Adam is ook slim en kan richting de finale wel ergens voor ons opduiken.”


flag-nl Hartthijs de Vries (27)

foto: TDT-Unibet

“Hartthijs kan heel efficiënt rijden, het is een heel slimme coureur en hij is ook enorm ervaren door het aantal jaren dat hij al fietst. Dat liet hij meteen zien met die ritzege in de Tour of Antalya. Maar eigenijk heeft hij pas dit seizoen echt een stap gemaakt naar dit niveau, door structureel wedstrijden op .Pro- en .1-niveau te rijden. En nu dus ook op WorldTour-niveau, komende zondag.  Het mooie aan Hartthijs is ook dat hij heel het team beter probeert te maken met zijn feedback.”

“Hij is kritisch als het niet goed gaat. Als team maakt hij ons sterker, maar zelf is het ook gewoon een heel goede renner. In de Volta NXT Classic en de Brabantse Pijl kwam dat er misschien niet helemaal uit, maar hij rijdt wel echt goed in de rondte. De Amstel Gold Race is voor Hartthijs een heel mooie test. Met hem gaan we de aanval van Mathieu van der Poel proberen voor te zijn. Want niemand kan dan met hem mee, ook de andere favorieten gaat dat lastig vinden.”


Bas Tietema: “In het ideale scenario zitten we met twee man in de vroege vlucht”

Wester, Van der Wiel en Tietema bij de onthulling van de nieuwe fiets – foto: TDT-Unibet

Tietema en consorten verzamelen zich in het weekend voor de koers in het Terhills Resort by Center Parcs en willen met hun ‘meesterknechten’ zondag op de Geulhemmerweg een groot wielerfeest maken. “We willen gewoon een goede wedstrijd rijden. Maar als we de vroege vlucht niet halen, gaat dat feest niet minder zijn. We hebben hier heel hard voor gewerkt en gaan met z’n allen deze mijlpaal vieren zondag. Alles wat daarbij extra komt, is heel erg mooi meegenomen.”

“Het is de bedoeling dat Lander in de buurt blijft bij Jelle en Adam, die moeten zich zo veel mogelijk sparen richting de finale”, legt Tietema het plan van aanpak uit. “Hartthijs en/of Tomáš willen we proberen zo ver mogelijk in de wedstrijd af te zetten via de vroege vlucht. Zeb en Owen zijn in het ideale scenario de tweede en/of derde man in de vroege vlucht, die daarin het meeste werk gaan doen. Als we mee zitten in de juiste ontsnapping, willen we dat op een sterke manier doen. Maar daarmee valt of staat onze koers niet. Zondag gaan we niet van start met het idee dat onze koers alleen geslaagd is bij een bepaald doel. Er ligt bij ons geen druk op een resultaat.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.