Het unieke verhaal van de broers Roodhooft en Corendon-Circus
foto: Photopress.be
maandag 17 december 2018 om 16:58

Het unieke verhaal van de broers Roodhooft en Corendon-Circus

Mathieu van der Poel zal 28 jaar zijn als hij einde contract is. Als we er in slagen hem nog één keer te laten bijtekenen, dan hebben we een verhaal zoals Tom Boonen bij Quick-Step-Floors. Zou dat niet mooi zijn?” Aan het woord: Philip Roodhooft, die samen met broer Christoph een uniek verhaal schrijft met Corendon-Circus.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het is stipt kwart voor elf vanmorgen als Philip Roodhooft de persconferentie in het Amsterdamse Corendon Village Hotel – notabene het grootste hotel van de Benelux – aftrapt. Aan zijn linkerzijde persverantwoordelijke Thomas Sneyers, aan de andere kant Mathieu van der Poel, de man waar het vandaag om draait. Niet van de partij: Christoph Roodhooft, medemanager en momenteel met de wegrenners op stage in het Spaanse Benicassim.

Wel aanwezig: Atilay Uslu, de Turkse eigenaar van hoofdsponsor Corendon. Uslu geniet wanneer een compilatiefilmpje,  met uiteraard Van der Poel in de hoofdrol, wordt getoond. Een aantal fragmenten waarin de nadruk wordt gelegd op de drie disciplines die de alleskunner met succes combineert: veld, weg en mountainbike. Niet toevallig gekozen, zo blijkt.

Roodhooft: “Dit wordt géén wegteam. Net zoals het geen crossteam was”
“Natuurlijk zijn jullie hier vooral om het wegprogramma van Mathieu te kennen”, spreekt Roodhooft de talrijk opgekomen media toe. “Maar ik wil van de gelegenheid toch gebruik maken om de achterliggende gedachte van het team te schetsen. Corendon-Circus zet dan wel de stap naar het ProContinentaal niveau, het wordt géén wegteam. Net zoals we in onze beleving vroeger ook geen crossteam waren. Nee, we snoeien niet in ons veldritprogramma, we upgraden onze weg- en mountainbike-activiteiten. Met Mathieu van der Poel als centrale figuur, die de drie disciplines zal blijven combineren.”

Het moet gezegd, het verhaal dat de broers Roodhooft schrijven, is uniek in het wielrennen. Ongezien, hoe een relatief klein team er al jaren in slaagt een absoluut toptalent als Mathieu van der Poel aan zich te binden. Die laatste windt er trouwens ook geen doekjes om. “Nee, er is nog geen concreet voorstel van een WorldTour-team gekomen. Gewoon omdat ik steevast aangeef dat ik daar geen interesse in heb. Ik voel me bijzonder goed bij Corendon-Circus. De ploeg anticipeert al jarenlang op wat ik graag doe. En ik heb inspraak gehad in de samenstelling van het wegteam voor 2019. Ja, ik voel me verwend. Waarom zou ik veranderen?”

Zoals Boonen bij Quick-Step
Philip Roodhooft glimlacht. “Wat Mathieu presteert, daar hebben we op zich niet zo veel verdienste aan. Die eer komt alleen hem toe. Dat hij gelukkig is in de omgeving die we voor hem creëren, dat is wel ons werk. Dan mogen we trots zijn op wat we tot op heden bereikt hebben. Hij ligt nu – net als broer David – onder contract tot eind 2023. Mathieu zal dan 28 jaar zijn. Het zou mooi zijn als we die overeenkomst nog één keer kunnen verlengen. Dan schrijven we een verhaal zoals Tom Boonen dat bij Quick-Step heeft gedaan. Ook die bleef zijn hele carrière dezelfde ploeg trouw.”

De broers Roodhooft hebben hun budget met iets meer dan 35 procent opgekrikt om Van der Poel in ideale omstandigheden naar zijn eerste voorjaar op de weg te leiden. “Met dank aan onze solide partners. Het kantelpunt kwam toen Mathieu Nederlands kampioen op de weg werd. Vanaf toen zijn we gaan nadenken om onze plannen om ProContinentaal te worden te vervroegen. We wilden niet het verwijt krijgen dat hij zijn tijd verspilt. Corendon ging vrij snel akkoord met een budgetverhoging. Ik denk dat het gesprek met meneer Uslu amper vijf minuten heeft geduurd. Dat gaf rust. Ook Circus en Canyon gingen uiteindelijk vlot mee in onze plannen.”

Roodhooft: “Ambiëren niet om Europe Tour te winnen”
De teammanager heeft ook een uitgesproken idee wat de sportieve ambities betreft. “Ja, het draait om Van der Poel. Maar we starten ook in mooie wedstrijden waarin Mathieu er niet zal bij zijn. Zoals in de Omloop Het Nieuwsblad. We willen dat onze jongens daar klaar voor zijn. In beeld rijden? Als dat het doel zou zijn, dan pas ik. Laat me een voorbeeld geven: Van Trijp, Jans en Stallaert zijn drie snelle jongens. Dan is het niet de bedoeling dat ze 6de, 8ste en 11de eindigen. Nee, er zal – afhankelijk van hun vormpeil – een treintje gevormd worden om de sprint aan te vatten. In beeld rijden door deel uit te maken van een vroege ontsnapping? Sorry, dat is onze stijl niet.”

Corendon-Circus ambieert volgens Roodhooft ook niet om de Europe Tour te winnen. Zelfs niet om de top drie te halen, wat automatisch startrecht zou bieden in grote rondes en topklassiekers. “Daarvoor rijden we een te beperkt programma. We zullen in eerste instantie blijven rekenen op wildcards voor de grotere wedstrijden. Ja, ook voor een grote ronde. Met Mathieu in onze rangen moet het in principe haalbaar zijn om – bijvoorbeeld – de Vuelta te rijden.”

WorldTour
“Dat is nog niet voor 2019, maar misschien wel voor 2020. Laat ons zeggen dat een belangrijk deel van ons werk voor 2019 er op zit. Vanaf nu kunnen we beginnen nadenken over de toekomst. Over 2020 en later. In samenspraak met Mathieu uiteraard… Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen en eerst afwachten wat 2019 brengt. We beschikken niet over een glazen bol. Wat als Van der Poel op termijn in een WorldTour-omgeving wil terechtkomen? Dan zijn we bereid ook daar over na te denken”, besluit Roodhooft gedecideerd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.