Tour 2019: Hilaire Van der Schueren boos op wedstrijdjury
zaterdag 13 juli 2019 om 16:45

Tour 2019: Hilaire Van der Schueren boos op wedstrijdjury

Een opmerkelijk verhaal uit de Tour de France. In de etappe naar Chalon-sur-Saône werd Wanty-Gobert gisteren bestraft voor het verlenen van technische assistentie vanuit de volgwagen. “Onterecht”,  volgens Hilaire Van der Schueren: “Als je er profijt van hebt, moet dat bestraft worden. Dat was niet het geval.”

Het voorval gebeurt na 154 kilometer wedstrijd. Het peloton rijdt op dat moment aan een gezapig tempo richting Chalon-sur-Saône. Vanwege een technisch mankement vraagt Frederik Backaert een nieuwe fiets. Die krijgt hij en na een snelle sanitaire stop keert hij op eigen kracht terug in het peloton. Korte tijd daarna laat hij zich opnieuw uitzakken voor twee nieuwe bidons.

De mecanicien op de achterbank neemt van de gelegenheid gebruik om snel de fietsketting van wat olie te voorzien. Kassa! ’S avonds leest Van der Schueren dat die actie is bestraft met 200 Zwitserse Frank (€180) boete. “Onterecht”, briest de ervaren ploegleider. “Je moet weten dat geen enkele ploeg olie op de ketting van reservefietsen smeert. Aan de geoliede kettingen blijft snel vuiligheid kleven. Mecaniciens moeten anders elke dag alle fietsen schoonmaken”, legt hij uit.

“Als je er profijt van hebt, moet dat bestraft worden, maar het peloton maakte absoluut geen vaart op het moment dat Backaert bij de auto kwam. Wat moest ik doen? Hem nogmaals laten stoppen? De wedstrijdjury zou onderscheid moeten maken tussen het terugkeren na een valpartij, lekke band of het wisselen van fiets en alleen het profiteren moeten bestraffen. Dat doen ze niet. De jury zou de wedstrijd beter moeten aanvoelen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.