Hodeg verslaat thuisfavoriet Ackermann in Münsterland, Merlier derde

donderdag 3 oktober 2019 om 16:34
Hodeg verslaat thuisfavoriet Ackermann in Münsterland, Merlier derde

foto: Cor Vos

De Sparkassen Münsterland Giro is gewonnen door Álvaro José Hodeg. De Colombiaan van Deceuninck-Quick-Step bleek na ruim 190 kilometer nipt sneller dan thuisfavoriet Pascal Ackermann en Tim Merlier, na een sprint die ontsierd werd door een valpartij. Dylan Groenewegen kwam er niet aan te pas.

Het WK wielrennen mag dan voorbij zijn, oktober is traditioneel een drukke koersmaand. Zo stond vandaag de Sparkassen Münsterland Giro op het programma, een Duitse eendagswedstrijd in de omgeving van – de naam zegt het al – het Münsterland. De organisatie kon uitpakken met de aanwezigheid van Mathieu van der Poel en Dylan Groenewegen. Voor de alleskunner van Corendon-Circus was het ook meteen zijn laatste wegwedstrijd van het seizoen. Kon Van der Poel vandaag revanche nemen voor zijn verloren WK?

Van der Poel zorgt andermaal voor spektakel 
De Sparkassen Münsterland Giro eindigde de laatste jaren altijd in een (massa)sprint, maar toch is het parcours allesbehalve vlak. Brian van Goethem, Maurits Lammertink, Juri Hollmann, Marc Claus en Lars Kulbe probeerden in ieder geval een sprint te ontlopen. De vijf dappere aanvallers wisten bijna vier minuten uit te lopen op het peloton, waar op kop werd gereden door Jumbo-Visma en Corendon-Circus. Juist, de ploegen van de eerder genoemde Groenewegen en Van der Poel.

Die laatste was duidelijk wat van plan, maar zijn aanval op 77 kilometer van de streep kwam toch wat onverwacht. De versnelling van de Nederlander was indrukwekkend, maar hij kreeg geen enkele ruimte van de concurrerende ploegen, die het gevaar roken. Van der Poel zorgde er echter wel voor dat de voorsprong van de vijf koplopers steeds kleiner werd, die echter wel goed bleven samenwerken in het grauwe en grijze Münsterland. Het peloton – nu aangevoerd door de mannen van BORA-hansgrohe – had de vluchters echter in het vizier.

Regen valt met bakken uit de hemel 
In Kroatië werd de koers lange tijd geneutraliseerd door de hevige wind, maar ook in Duitsland was het slecht weer. Zo viel de regen plots met bakken uit de hemel, waardoor het opletten was op de kletsnatte en bij momenten spekgladde wegen. Van der Poel voelde zich echter als een vis in het water: de winnaar van de Amstel Gold Race en de Tour of Britain viel nog maar eens aan op ruim vijftig kilometer van de finish. De renner van Corendon-Circus werd echter opnieuw geschaduwd door enkele renners, die niet van plan waren om vol mee te rijden.

De vijf vluchters waren inmiddels opgeslokt door het peloton, waar het tempo overminderd hoog lag, met dank aan BORA-hansgrohe. De Duitse ploeg probeerde de koers te controleren voor zijn sprintkopman Pascal Ackermann, die gebrand was op een overwinning voor eigen volk. Het was wachten op een nieuwe demarrage van Nils Politt, maar de sterke Duitser werd al snel weer bijgehaald. Niet veel later trok vroege vluchter Van Goethem opnieuw ten aanval. De Zeeuw van Lotto Soudal, die blijkbaar nog wat krachten over had, mocht als eerste beginnen aan de lokale rondes in Münster.

Oersterke Van Goethem strandt in zicht van de haven 
De sterke Van Goethem hield bewonderenswaardig lang stand, maar de Nederlander werd net voor het ingaan van de laatste kilometer ingerekend door de mannen van Jumbo-Visma, die echter niet meer konden rekenen op sprintkopman Dylan Groenewegen, de grote afwezige in het sprintgeweld. Het was dus vooral uitkijken naar topfavoriet Ackermann, maar de Duitse spurtbom reageerde net te laat op de aanzet van Hodeg. Het was de Colombiaan die zegevierde, voor Ackermann en Belgisch kampioen Merlier.

Vlak voor de daadwerkelijke sprint tussen Hodeg en Ackermann gingen enkele renners tegen de vlakte, waaronder iemand van Deceuninck-Quick-Step en Sport Vlaanderen-Baloise. Maar om terug te komen op de winnaar: de 23-jarige Hodeg boekte alweer zijn zevende overwinning van het seizoen. Zo won hij onder meer de Heistse Pijl, twee etappes in de Adriatica Ionica Race en één rit in de BinckBank Tour.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.