Hoe de Citadelcross zich op korte tijd opwerkte tot een rasechte veldritklassieker
Foto: Cor Vos
dinsdag 12 december 2023 om 19:15

Hoe de Citadelcross zich op korte tijd opwerkte tot een rasechte veldritklassieker

De Wereldbeker in Namen heeft het allemaal: een geweldige omloop, een sterke organisatie, een trouw publiek én een goede datum, waardoor we de groten der aarde er vaak aan het werk zien. WielerFlits duikt in de historie van de Citadelcross.

Het was in 2008, naar aanleiding van een door Golazo georganiseerde toertocht in Namen, dat de toenmalige Schepen van Sport Maxime Prévot en Christophe Impens op het idee kwamen om het veldrijden naar de provinciehoofdstad te halen. Met de Citadel, die eerder dienst deed als motorcross-parcours, als ideale locatie. De Citadelcross was geboren en Golazo dropte zijn nieuwe aanwinst meteen in de Gazet van Antwerpen Trofee (vandaag de X2O Trofee).

Tienvoudig Belgisch kampioen Roland Liboton tekende een spectaculair parcours uit, met dan nog heel wat aspecten van het voormalige motorcross-parcours erin verwerkt. Opmerkelijk detail: Niels Albert kwam een paar dagen vooraf de omloop verkennen en uitte in zijn gekende stijl meteen de nodige kritiek. De toenmalige wereldkampioen was niet opgezet met de lange klim en té gevaarlijke afdaling. Toch was het uitgerekend hij die de eerste editie op zijn naam schreef.

Nys troeft Albert op het nippertje af – foto: Cor Vos

Ondanks de kritiek van Albert sloeg de wedstrijd aan bij renners en publiek, al werd de omloop de daaropvolgende jaren door parcoursbouwer Erwin Vervecken gefinetuned tot de cross zoals we die vandaag kennen.

In 2011 trad de Citadelcross toe tot de Wereldbeker, waarna er enkele iconische duels werden uitgevochten in Namen. Denk maar aan de spannende strijd op de slotklim tussen Sven Nys en Niels Albert in 2011, of de waanzinnige slotrondes met Mathieu van der Poel en Wout van Aert in 2015, 2016 en 2020. In 2019 maakte Toon Aerts het Van der Poel dan weer tot aan het bittere eind lastig.

“Namen is op zeer korte tijd een van de grootste klassiekers in de cross geworden. Op een iconisch parcours, vlak voor de kerstperiode en vaak met alle toppers erbij. Het is de cross waar iedereen elk jaar misschien wel het meest naar verlangt. Al denk ik dat ook de lastige schuine kant daar voor iets tussen zit”, aldus parcoursbouwer Erwin Vervecken.

Ook tussen Van der Poel en Van Aert was het nipt – foto: Cor Vos

In 2022 verdween de Naamse Citadelcross eenmalig uit de Wereldbeker, om het Europees kampioenschap veldrijden te hosten. Michael Vanthourenhout en Fem van Empel kroonden zich daar tot de laureaten. Er werden enkele aanpassingen aan het parcours gedaan, die bij de Wereldbekermanche in 2023 stand zullen houden.

Laatste tien winnaars flag-be Wereldbeker Namen
Mannen
2022: flag-be Michael Vanthourenhout (EK)
2021: flag-be Michael Vanthourenhout
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-be Kevin Pauwels
2013: flag-fr Francis Mourey

Vrouwen
2022: flag-nl Fem van Empel (EK)
2021: flag-nl Lucinda Brand
2020: flag-nl Lucinda Brand
2019: flag-nl Lucinda Brand
2018: flag-nl Lucinda Brand
2017: flag-gb Evie Richards
2016: flag-cz Kateřina Nash
2015: flag-gb Nikki Brammeier
2014: flag-cz Kateřina Nash
2013: flag-us Katherine Compton

In veldritseizoen 2022-2023 staat de Wereldbeker in Namen gepland op zondag 17 december 2023.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.