Hotondcross trapt nieuwe wedstrijdcyclus voor dames junioren af
Olivesti, Pieterse en Van Anrooij: juniores om op te letten! - foto: Cor Vos
dinsdag 10 december 2019 om 11:34

Hotondcross trapt nieuwe wedstrijdcyclus voor dames junioren af

De Helen 100 Trophy was vorig seizoen nog een eenmalig evenement voor dames junioren in Loenhout, maar vanaf dit seizoen wordt het een volwaardig regelmatigheidscriterium met wedstrijden in vier van de acht manches om de DVV Verzekeringen Trofee.

Ronse bijt op 14 december het spits af. Daarna zullen de dames (nieuwelingen en juniores, geboren tussen 2002 en 2005) ook nog crossen in Loenhout (27 december), Baal (1 januari) en Brussel (5 januari). De jonge dames rijden net als de mannen en vrouwen elites in een klassement op tijd met ook bonificaties aan de Toyo Tires tussensprint op het einde van de eerste ronde.

De wedstrijdserie komt uit de hoge hoed van de Britse veldritlegende Helen Wyman. De ‘koningin van de Koppenbergcross’ zette begin dit jaar een punt achter haar actieve wielercarrière om zich voltijds te focussen op de ‘Helen 100 foundation’. Wymans oorspronkelijke doel was om 100 jonge meisjes de kans te geven om aan het Britse kampioenschap veldrijden deel te nemen en door middel van crowdfunding hun inschrijvingsgeld te betalen omdat meisjes op die leeftijd vaak afhaken. Met liefst 140 jonge meisjes aan de start werden de verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Helen 100 foundation
Dit stimuleerde Helen Wyman om de Helen 100 foundation nog verder uit te bouwen. Een volgende stap was de lancering van de Helen 100 Trophy. In samenwerking met Golazo organiseerde Wyman eind vorig jaar de eerste wedstrijd ooit voor dames juniores in het kader van een groot internationaal event, te weten de DVV Verzekeringen Trofee in Loenhout.

In de meeste damescrossen worden juniores tegelijkertijd met de elite-vrouwen het veld in gestuurd, maar al langer klinkt de roep om de categorieën los te koppelen. En langzaam maar zeker is dat ook aan het gebeuren: zo vond dit jaar vond er in het Italiaanse Silvelle al een eerste EK veldrijden voor dames juniores plaats en die wedstrijd werd gewonnen door de Nederlandse Puck Pieterse voor de Française Olivia Onesti en een andere Nederlandse, Shirin Van Anrooij. Op 1 februari strijden de dames juniores in het Zwitserse Dubendorf voor het eerst ook voor hun eigen wereldtitel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.