Howes wint koninginnenrit in Utah, Mancebo blijft leider

zondag 23 augustus 2009 om 11:41

Alex Howes heeft de koninginnenrit van de Tour of Utah op zijn naam geschreven. Het nog maar 21-jarige Amerikaanse talent van de opleidingsploeg van Garmin bleef op de slotklim over van een kopgroep van negen. Leider Francisco Mancebo (Rock Racing) deed goede zaken in het algemeen klassement door derde te worden en tijd de pakken op zijn naaste concurrenten.

De 4de rit van de Tour of Utah liep van Park City naar het Snowbird Ski Resort over een afstand van 155 kilometer. Inclusief de slotklim naar het Resort moesten er vijf flinke cols overwonnen worden waardoor de etappe garant stond voor grote schiftingen. Dat ondervonden ook voormalige toppers als Oscar Sevilla (16de op 4’20”), Floyd Landis (21ste op 5’52”), José Enrique Gutierrez (37ste op 16’35”) en Victor Hugo Peña (84ste op 26’27”).

Al vroeg in de etappe sprong er een kopgroep van negen man weg met daarin Andrew Guptill (Colavita), Ian MacGregor (Team Type 1), Ben King (Fly V Australia), Burke Swindlehurst (Bissell), Ben Jacques-Maynes (Bissell), Jeremey Vennell (Bissell), Alex Howes (Felt-Holowesko-Garmin), Glen Chadwick (Rock Racing) en Dan Bowman (Kelly Benefit Strategies). De groep werkte goed samen en bouwde een mooie voorsprong uit op een favorietengroep met onder andere leider Francisco Mancebo en zijn belangrijkste uitdager Darren Lill (Team Type 1).

Op de slotklim plaatste Howes een vinnige demarrage en reed snel een halve minuut bij elkaar. Burke Swindlehurst probeerde het gat op zijn ontketende landgenoot nog te dichten. Tevergeefs, want Howes snelde onbedreigd naar de overwinning. Swindlehurst werd nog wel tweede, terwijl de rest van de kopgroep opgeslokt werd door Mancebo en Lill, die een mooi duel uitvochten. Uiteindelijk slaagde de Spanjaard van Rock Racing erin zijn Zuid-Afrikaanse opponent los te rijden en zo nog zestien seconden te winnen. Hierdoor lijkt Mancebo zeker van de eindoverwinning aangezien de ronde morgen eindigt met een ‘Down Town Criterium’ in Salt Lake City.

Uitslag
1. Alex Howes (VSt/Felt-Holowesko-Garmin) 4u07’12”
2. Burke Swindlehurst (VSt/Bisell) op 37″
3. Francisco Mancebo (Spa/Rock Racing) op 1’23”
4. Darren Lill (ZAf/Team Type 1) op 1’39”
5. Glen Chadwick (VSt/Rock Racing) z.t.
6. Philip Zajicek (VSt/Fly V Australia) op 1’47”
7. Jeff Louder (VSt/BMC) op 2’10”
8. Peter Stetina (VSt/Felt-Holowesko-Garmin) op 2’18”
9. Jonathan Patrick McCarty (VSt/OUCH) op 2’49”
10. Matthew Busche (VSt/Kelly Benefit Strategies) z.t.

Algemeen Klassement
1. Francisco Mancebo (Spa/Rock Racing) 10u58’01”
2. Darren Lill (ZAf/Team Type 1) op 46″
3. Jeff Louder (VSt/BMC) op 1’29”
4. Alex Howes (VSt/Felt-Holowesko-Garmin) op 1’54”
5. Philip Zajicek (VSt/Fly V Australia) op 2’03”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.