Nederlander Huub Artz overklast medevluchters bergop in Giro Next Gen, Jarno Widar behoudt leiderstrui
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 15 juni 2024 om 15:21

Nederlander Huub Artz overklast medevluchters bergop in Giro Next Gen, Jarno Widar behoudt leiderstrui

Huub Artz heeft in Zocca de zevende etappe van de Giro Next Gen op zijn naam geschreven. Vanuit de vlucht was de Nederlander de sterkste op de slotklim richting Zocca. Aan de hand van twee demarrages wist Artz zijn concurrenten op achterstand te rijden en kwam zo solo over de meet. Daarachter kwam Jarno Widar niet in de problemen. De Belg behoudt de leiderstrui.

Op dag zeven van de Giro Next Gen stond er een vlakke rit met een stevig toetje op het programma. Na de start in Montegrotto Terme volgde een nagenoeg vlakke rit van 170 kilometer tot aan de voet van de klim naar Zocca. De laatste twaalf kilometer gingen aan 4.5% gemiddeld omhoog, maar de steilste stroken gingen richting de 12%. We konden vuurwerk verwachten in de finale.

Vlakke aanloop 
Samuele Privitera (Hagens Berman Jayco) en Noa Isidore (Decahtlon AG2R La Mondiale DT) deelden na een kleine twintig kilometer koers het eerste speldenprikje van de dag uit. Het duo koos de aanval een kreeg niet direct de zege van het pak. Er waren nog meer kapers op de kust. Lorenzo Peschi (Generale Store-Essegibi-F.Lli Curia), Luca Dressler (Team Lotto Kern-Haus PSD Bank) en Callum Thornley (Trinity Racing) maakten de aansluiting.

Een vijftal bleek nog niet het eindresultaat wat betreft de kopgroep. De vluchters kregen niet meer dan een halve minuut. Het zorgde ervoor dat weer een trio de oversteek kon maken. Alessandro Borgo (CTF Victorious), Alessandro Romele (Astana Qazaqstan DT) en Huub Artz (Wanty-ReUz-Technord) bracht het aantal in de kopgroep naar acht. Voor de mannen in het peloton het teken om te temporiseren.

Geen bedreiging
De leider in de koers, Jarno Widar, kon met tevredenheid kijken naar de vlucht die gevormd was. Noa Isidore was de renner die het dichtst bij de Belg stond op liefst negentien minuten. Zo hoefden de mannen niet kort gehouden worden. Twee minuten werden er vier. En vier minuten werden er zes. Hoe dichter de renners bij Zocca kwamen, hoe beter het er uit begon te zien voor de mannen in de vlucht.

Aan de voet van de slotklim van twaalf kilometer genoten de acht vluchters nog altijd een voorsprong van een kleine vijf minuten. De mannen van Lotto Dstny DT zetten zich wel op kop, maar de strijd om de dagzege was voor de vluchters. Daar was het Huub Artz, die op de slotklim de knuppel in het hoenderhok gooide. De Nederlander zorgde voor een flinke schifting en kreeg enkel Samuele Privitera en Callum Thornley met zich mee.

Artz gaat solo
Het was echter duidelijk dat Artz over de beste benen beschikte van de aanvallers van de dag. Met een tweede versnelling op zo’n vijf kilometer van de meet liet hij ook zijn laatste twee metgezellen de hielen zien. Zo kwam Huub Artz in Zocca solo over de streep. In het peloton wist klassementsleider Jarno Widar zijn concurrenten onder controle te houden. Zo behield de Belg zijn comfortabele leiding in het algemeen klassement.

94