Huub Duijn (35) stopt met wielrennen
foto: Cor Vos
vrijdag 15 november 2019 om 09:59

Huub Duijn (35) stopt met wielrennen

De wielerloopbaan van Huub Duijn (35) zit erop. De Noord-Hollander ziet zijn ploeg Roompot-Charles verdwijnen en heeft besloten zelf ook een punt achter zijn profloopbaan. ” Ik ben nog wel met twee ploegen in gesprek geweest, maar toen dat op niets uitdraaide had ik er vrede mee”, zegt hij tegen het Noordhollands Dagblad.

“Ik had al twijfels of ik nog door wilde gaan voordat het nieuws over de ploeg naar buiten kwam”, erkent Duijn. “Ik merkte dat bepaalde dingen steeds lastiger werden. Niet fysiek, dan kon ik allemaal nog prima opbrengen. Het waren meer de opofferingen die topsport vragen. Met twee kinderen thuis worden die steeds groter.”

Uiteindelijk werd de Memorial Rik Van Steenbergen op 13 oktober de laatste koers die Duijn reed, maar zo beleefde hij dat niet. “Ik kan niet bewust genieten van een wedstrijd, daarvoor neem ik het wielrennen veel te serieus. Zelfs het opspelden van het nummer voor mijn laatste koers heb ik niet bewust beleefd. Wel heb ik dat nummer bewaard. En ik heb een foto laten maken voor de start, met mijn vriendin en kinderen. Dat het in ieder geval vastgelegd was, mocht het met die andere teams niets worden”, vertelt hij.

Huub Duijn met zijn zoon Sverre tijdens de ZLM Tour 2019 – foto: Cor Vos

Van Vaughters tot Roompot
Duijn werd in 2007 profwielrenner bij Slipstream, de ploeg die later Garmin-Sharp werd en nu EF Education First is. Na drie jaar onder de vleugels van Jonathan Vaughters deed hij een stap terug naar continentaal niveau. Hij reed voor NetApp, Donckers Koffie-Jelly Belly en drie jaar voor De Rijke. Daar pikte het nieuwe Roompot-Oranje Peloton hem op.

Na twee jaar vertrok hij naar Veranda’s Willems-Crélan. Toen die Belgische ploeg met onder meer Wout van Aert eind 2018 stopte, keerde hij terug bij de oranje ploeg van Roompot-Charles. Dat de Nederlandse formatie nu stopt, vindt Duijn jammer. “Tussen de continentals en de WorldTour zit nu niets meer en dat heeft Nederland wel nodig, voor renners die even een stap terug moeten doen en voor de talenten die niet in een keer de stap naar de top kunnen maken”, legt hij uit.

Rad am Ring
Achter de naam van Duijn staat een profoverwinning, namelijk de winst in Rad am Ring in 2017. In deze zware eendagskoers op de Duitse Nürburgring versloeg hij ploeggenoot Wout van Aert. In 2006 wist hij Parijs-Tours voor beloften te winnen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.