IAM Cycling-manager Verbrugghe: “We zijn ontgoocheld”
Foto: Sirotti
maandag 23 mei 2016 om 17:58

IAM Cycling-manager Verbrugghe: “We zijn ontgoocheld”

Oprichter Michel Thétaz maakte vandaag bekend dat IAM Cycling gaat stoppen. Rik Verbrugghe, sportief manager bij de ploeg, schrok van het nieuws. “Ook ik hoorde het pas vanochtend”, stelt hij tegenover Belga. “En ook voor mij kwam het als een verrassing. Het is een spijtige zaak. Zeventig mensen moeten nu op zoek naar nieuw werk.”

Verbrugghe wist dat het besluit snel zou vallen.”Thétaz gaf zichzelf tot half mei de kans om een nieuwe sponsor te vinden. Dat is niet gelukt”, beseft hij. “Uiteraard zijn we ontgoocheld. Ik schatte de kans op voortbestaan op vijftig procent en je hoopt natuurlijk op een goede afloop, maar het is niet gelukt. Ik begrijp het aan de ene kant, het is een enorme investering voor de sponsor, maar aan de andere kant: de moeilijkste jaren, de beginfase van zo’n vier jaar lag achter ons. We zijn WorldTour geworden intussen, we konden nog verder groeien als ploeg.”

Het is Thétaz echter niet gelukt om een cosponsor te vinden. Dat was zijn voorwaarde om door te gaan. “Als hij verder zou doen en vooruit wilde, dan wist hij ook dat er nog drie keer een jaarlijks budget van zo’n twaalf miljoen euro tegenover stond”, verklaart Verbrugghe. “En dan ben je nog niet eens een topploeg, daarvoor heb je toch nog zo’n vijf miljoen meer nodig per jaar. Dat is veel geld en dan is het normaal dat je als eigenaar een balans opmaakt. Hij heeft beslist om er mee op te houden en dat is zijn recht. Het is jammer.”

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
23 mei 2016 18:01
Niet overdrijven Verbrugghe. Met 12 miljoen heb je een prima team. Heeft TLJ ook niet maar 13 miljoen te verdelen over de wielrenners+schaatsers? Met die 10 miljoen naar de wielrenners kun je gewoon een grote ronde winnen.
23 mei 2016 18:31
Ik ben een beetje bang dat ik moet zeggen dat het IAM vaak nog wel eens aan een plan zowel als afmakers ontbrak, zeker leuke renners maar geen achterliggende koersvisie.
23 mei 2016 18:42
Verschrikkelijk triest nieuws, en naar mijn mening ook heel onnodig. Zoals al gezegd werd in het artikel, 70 mensen die hun baan kwijt raken!!
23 mei 2016 19:20
Ik heb altijd het idee gehad dat er niet echt keuzes zijn gemaakt bij de ploeg. Geen echte ronde ploeg, geen goede sprinterstrein en ook geen specifieke ploeg voor de klassiekers. Een beetje "geen vlees, geen vis"! Het initiatief om het Zwitsers wielrennen weer een gezicht te geven is een beetje mislukt!
23 mei 2016 19:21
@RV: dat klopt. Een boel hardrijders, maar niet echt een duidelijk profiel.

Inderdaad erg voor het personeel. Voor iemand als Clement zal t ook een stapje terug worden: niet alleen al op leeftijd, maar ook duidelijk niet geslaagd in de opzet om meer voor eigen kans te rijden.
23 mei 2016 19:37
En eerstdaags volgt Tinkoff, die zouden tot de 2 rustdag naar een sponsor zoeken.....Het WorldTour model kan netjes opgeborgen worden, IAM is er in gesukkeld omdat er, letterlijk, niet genoeg ploegen meer waren om de natte droom van de UCI vol te krijgen...
23 mei 2016 19:53
@kaalpani

Er zijn niet veel ploegen met een betere sprinttrein hoor, alleen tot nu toe geen best seizoen voor Pelucchi.
23 mei 2016 20:02
Hoe moet het dan Polleke?
23 mei 2016 20:44
Helaas, maar deze ploeg valt ook helemaal niet op. Geen goede basis om een sponsor aan te trekken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.