Ian Stannard sterkste in regenachtige Omloop het Nieuwsblad
zaterdag 1 maart 2014 om 16:42

Ian Stannard sterkste in regenachtige Omloop het Nieuwsblad

Ian Stannard

foto: Sirotti

Ian Stannard heeft in het Belgische Gent Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. De renner van Team Sky was na een regenachtige maar attractieve editie van de Vlaamse openingsklassieker in een sprint-a-deux sterker dan zijn medevluchter Greg Van Avermaet.

Openingsfase
Het eerste gedeelte vanaf de start in Gent verliep volgens een klassiek wedstrijdverloop. Twintig kilometer na de start ontstond er een kopgroep van acht man. Met Ramon Sinkeldam (Giant-Shimano) was er één Nederlander vertegenwoordigd. Samen met de Wit-Rus Aliaksandr Kuschynski (Katusha), de Fransen Christophe Laborie (Bretagne-Schuller) en Cyril Lemoine (Cofidis), de Pool Maciej Paterski (CCC Polstat), de Duitser Andreas Schillinger (NetApp-Endura) en de Belgen Stijn Steels (Topsport Vlaanderen) en Frederik Veuchelen (Wanty – Groupe Gobert) kleurden zij het eerste gedeelte van de koers. De maximale voorsprong bedroeg rond de vier minuten. Aan kop van het peloton nam Omega Pharma-Quick Step de leiding in de achtervolging.

Omloop Het Nieuwsblad 2014

foto: Marcel Koch

Valpartijen
De koers werd verstoord door meerdere valpartijen. Oud-winnaar Thor Hushovd was een van de slachtoffers en moest de wedstrijd vroegtijdig staken. De Noor kwam met nog ongeveer negentig kilometer te gaan ten val en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd een gebroken arm geconstateerd. Doordat het bovendien begon te regenen, werd het voor de renners lastiger om op het Belgische wegdek overeind te blijven.

Op de Taaienberg zorgde een versnelling van Sep Vanmarcke ervoor dat het peloton uiteen sloeg. Zijn demarrage zorgde ervoor dat de Belkin-renner alleen vooruit kwam, maar met nog zestig kilometer te gaan, besloot hij om niet solo door te gaan. Met een uitgedunde groep werd de jacht op de koplopers voortgezet. Op de Eikenberg was de voorsprong afgenomen tot een halve minuut.

Omloop Het Nieuwsblad 2014

foto: Marcel Koch

Nederlanders in de aanval
Laborie, Lemoine, Paterski en Kuschynski werden als laatste vluchters ingelopen. Tussen de Leberg en de Molenberg ontstond er een nieuwe kopgroep met onder meer de Nederlanders Lars Boom (Belkin) en Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step). Een versnelling van Terpstra op de Molenberg zorgde ervoor dat hij samen met Boom voorop kwam te zitten, maar Edvald Boasson Hagen (Sky), Arnaud Démare (FDJ) en Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen) voegden zich bij de koplopers. Op de Paddestraat moesten Démare en Vanbilsen lossen. Een lekke voorband zorgde ervoor dat Lars Boom het contact met de koplopers verloor. De samenwerking tussen Terpstra en Boasson Hagen verliep zeer moeizaam. De twee gingen niet voluit en probeerden meerdere malen bij elkaar weg te rijden. Op zeventien kilometer voor het einde werden de twee ingelopen.

Spannende finale
Ian Stannard (Sky) en Greg Van Avermaet (BMC) grepen de situatie aan voor een nieuwe aanval. Lang hielden zij een voorsprong van ongeveer tien seconden op achtervolgers Vanmarcke, Terpstra en Boasson Hagen. In de straten van Gent ging Stannard als eerste de sprint aan. Van Avermaet kwam in de laatste meters dichterbij, maar Stannard bleef de Belg met een klein verschil voor. Zijn ploeggenoot Boasson Hagen won de sprint van de achtervolgers.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2014
Gent – Gent (198,4km)

1. flag-gb Ian Stannard (Sky Procycling) in 4u49m55s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)
3. flag-no Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) op 24s
4. flag-be Sep Vanmarcke (Belkin Pro Cycling)
5. flag-nl Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step)
6. flag-lu Jean-Pierre Drucker (Wanty – Groupe Gobert) op 1m34s
7. flag-us Taylor Phinney (BMC Racing)
8. flag-be Dries Devenyns (Giant-Shimano)
9. flag-es Egoitz Garcia (Cofidis)
10. flag-fr Arnaud Démare (FDJ)

12. flag-nl Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) op 1m34s
18. flag-nl Lars Boom (Belkin) op 1m41s
28. flag-nl Koen de Kort (Giant-Shimano) op 3m46s
39. flag-nl Pim Ligthart (Lotto-Belisol) op 9m14s
42. flag-nl Jos van Emden (Belkin) z.t.
47. flag-nl Raymond Kreder (Garmin-Sharp) z.t.
53. flag-nl Roy Curvers (Giant-Shimano) z.t.
63. flag-nl Ramon Sinkeldam (Giant-Shimano) z.t.
65. flag-nl Albert Timmer (Giant-Shimano) z.t.
69. flag-nl Wesley Kreder (Wanty – Groupe Gobert) z.t.

Niet uitgereden
flag-nl Tom Leezer (Belkin)
flag-nl Bram Tankink (Belkin)
flag-nl Maarten Tjallingii (Belkin)
flag-nl Tom Stamsnijder (Giant-Shimano)

Volledige uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2014

Reacties na afloop:
Nico Verhoeven: “We staan waar we moeten staan” (video)
Sebastian Langeveld: “Blij dat ik de finale gereden heb” (video)
Ramon Sinkeldam: “Het was overleven tot aan de finish” (video)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.