Ide Schelling slaat dubbelslag in eerste bergrit Giro Valle d’Aosta
foto: Giro Valle d'Aosta 2019
woensdag 17 juli 2019 om 16:58

Ide Schelling slaat dubbelslag in eerste bergrit Giro Valle d’Aosta

Ide Schelling heeft uitstekende zaken gedaan in de Italiaanse beloftekoers Giro Valle d’Aosta. In de bergetappe naar Saint-Gervais Mont-Blanc kwam de Nederlander als eerste over de finish en nam hij tevens de leiderstrui over van Jacob Hindsgaul.

Gisteravond begon de 56e editie van de Alpenkoers met een proloog in Aosta. Daarin bleef Jacob Hindsgaul Daan Hoole nipt voor en dus mocht de Deen in de gele leiderstrui starten in de eerste rit-in-lijn. Daarin kreeg het peloton meteen een stevige bergetappe voor de wielen geschoven met start in Sainte-Foy-Tarentaise en finish in skioord Saint-Gervais Mont-Blanc. Onderweg lagen drie beklimmingen op de route, te weten de Cormet de Roselend, de Col des Saisies en Le Bettex.

Elf renners reden in de beginfase van de wedstrijd weg uit het peloton en zijn begonnen met een voorsprong van drie minuten op het peloton aan de eerste klim. Simone Piccolo ging op de top Simon Guglielmi en Celestin Leyman vooraf. Enkele renners gingen dan in de tegenaanval, onder wie Mauri Vansevenant, Ide Schelling en Cristian Scaroni. Even later sloten zij aan vooraan met de Col des Saisies voor de boeg.

Peloton rijdt verkeerd, koers geneutraliseerd
Op deze klim maakte Schelling een sterke indruk en kwam hij bovendrijven met Vansevenant en ook Maxime Chevalier. De Nederlander rondde dan als eerste de top. Met nog twintig kilometer en de klim naar Le Bettex voor de boeg bedroeg het verschil tussen de kopgroep en het peloton drieënhalve minuut. Op weg naar Mégève sloeg het pak echter een verkeerde weg in, waardoor de wedstrijd werd stilgelegd.

Toen de wedstrijd werd hervat, werd al snel duidelijk dat de ritwinnaar vooraan moest worden gezocht. Schelling kwam als eerste boven op de laatste klim, waarna alleen nog een afdaling volgde naar de finish. In de afzink ging de Nederlander dan in de aanval. Hij beleefde een superdag en kwam als eerste over de streep in Saint-Gervais Mont-Blanc. Ook nam hij de koppositie over in het algemeen klassement.

foto: Giro della Valle D’Aosta-Mont Blanc 2019

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.