Iglinsky klopt Nibali in Luik-Bastenaken-Luik
zondag 22 april 2012 om 18:02

Iglinsky klopt Nibali in Luik-Bastenaken-Luik

foto: Sirotti

Maxim Iglinsky heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. de Kazach haalde in de laatste twee kilometer Vincenzo Nibali bij en reed ook bij hem weg. De Italiaan werd wel tweede. Enrico Gasparotto sprintte naar de derde plek, Bauke Mollema werd zesde.

Na een kleine veertig kilometer reden er drie renners weg. Dario Cataldo (Omega Pharma-Quick Step), Kevyn Ista (Accent Jobs) en Simon Geschke (Argos-Shimano) kregen een vrijgeleide. Drie renners reden hier echter nog naar toe. Reinier Honig (Landbouwkrediet), Gregory Habaux (Accent Jobs) en Alessandro Bazzana (Team Type 1) maakte het zestal compleet.

De zes reden uiteindelijk een voorsprong van maximaal twaalf en een halve minuut bijeen. Daarna ging Katusha het gat beperkt houden. Op de Stockeu kwam er reactie uit het peloton. Pierre Rolland (Europcar), David Lelay (Saur-Sojasun) en Visil Kirijenka (Movistar) haalden de vuchters snel bij.

Na de Col de la Redoute bleven er nog drie over. Rolland, Kirijenka en Cataldo. BMC ging tempo maken aangezien Frank Schleck gelost was en Alejandro Valverde pech had.

Op de Roche aux Faucons was de laatste vluchter, Rolland, bijgehaald en ging Vincenzo Nibali ten aanval. In eerste instantie konden alleen Jelle Vanendert en Philippe Gilbert mee, maar uiteindelijk ging de renner van Liquigas alleen. In de achtervolging ontstond een kleine groep van vijftien met daarin ook de Nederlander Bauke Mollema en een paar andere grote namen.

Met nog tien kilometer te gaan had Nibali een voorsprong van een halve minuut op Maxim Iglisnky en Joaquin Rodriguez, die weg waren gereden. Het groepje met Mollema volgde nog iets verderop, maar de samenwerking was niet optimaal.

Op de Saint-Nicolas liet Iglinsky zijn makker Rodriguez achter en dichtte hij het gat naar Vincenzo Nibali en op twee kilometer voor de streep kwam de Kazach bij de Italiaan en liet hem ook gelijk achter met nog een kilometer te gaan.

Luik-Bastenaken-Luik 2012 (WT)
Uitslag, Luik – Ans (257,5 km):
1. Maxim Iglinsky (Kazachstan/Astana) in 6u43m52s
2. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas) op 21s
3. Enrico Gasparotto (Italië/Astana) op 36s
4. Thomas Voeckler (Frankrijk/Europcar) z.t.
5. Daniel Martin (Ierland/Garmin-Barracuda) z.t.
6. Bauke Mollema (Nederland/Rabobank) z.t.
7. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel) z.t.
8. Michele Scarponi (Italië/Lampre) z.t.
9. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Barracuda) z.t.
10. Jelle Vanendert (België/Lotto-Belisol) z.t.

22. Johnny Hoogerland (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 2m11s
25. Karsten Kroon (Nederland/Saxo Bank) z.t.
57. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 5m39s
63. Laurens ten Dam (Nederland/Rabobank) z.t.
66. Dirk Bellemakers (Nederland/Landbouwkrediet) op 7m29s
76. Wout Poels (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 8m54s
81. Rob Ruijgh (Nederland/Vacansoleil-DCM) op 12m18s
90. Steven Kruijswijk (Nederland/Rabobank) z.t.

Volledige uitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.