IJzersterke Gilbert imponeert in eerste rit Driedaagse De Panne-Koksijde
Foto: ©Tim De Waele
dinsdag 28 maart 2017 om 16:42

IJzersterke Gilbert imponeert in eerste rit Driedaagse De Panne-Koksijde

De eerste etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde is met groots machtsvertoon gewonnen door Philippe Gilbert. De 34-jarige Belgisch kampioen van Quick-Step Floors kwam solo aan in Zottegem. Revelatie Luke Durbridge werd tweede, sprinttalent Simone Consonni won de spurt voor plek drie. Gilbert is ook de eerste leider.

Knallend eerste uur
Het peloton had er zin in vandaag. In het eerste wedstrijduur lukte het geen enkele renner om een bres te slaan. Er werd snoeihard gereden, waardoor er na zestig minuten al 51,5 kilometer achter de rug was. Uiteindelijk lukte het zeven renners om een voorsprong van een kleine minuut te nemen: Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Brice Feillu (Fortuneo-Vital Concept), Aviv Yechezkel (Israel Cycling Academy), Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen-Baloise), Jimmy Duquennoy, (WB Veranclassic Aqua Protect) Kristoffer Skjerping (Joker-Icopal) en Matthias Vandewalle (Tarteletto-Isorex).

Eerste schifting op De Muur
Van die zeven overleefden uiteindelijk vijf de Leberg en de eerste keer Berendries. Skjerping sprintte in Zottegem na de eerste bonificatieseconden, waarna twee rondes van dik 45 kilometer volgden. Net na die tussensprint werden  de vijf gegrepen, waarna op tachtig kilometer alles opnieuw kon beginnen. Net voor de befaamde Muur van Geraardsbergen trok een klein groepje ten aanval. De vluchters overleefden de zware kasseienhelling, maar zij zagen op de top Gilbert, Luke Durbridge en Frederik Backaert aansluiten.

Gilbert neemt initiatief, Kristoff en Pozzato achtervolgen
Na De Muur was het gehele peloton uit elkaar geslagen. Vooraan bleven vijftien renners over. Gilbert en Durbridge hadden met Dries Devenyns en Alexander Edmondson allebei een ploeggenoot bij zich, waardoor de kopgroep goed bleef ronddraaien. Met Matthias Brändle zat er nog een potentiële eindwinnaar in de kopgroep. Ook onze landgenoten Rob Ruijgh (Tarteletto-Isorex) en een sterke Boy van Poppel maakten er deel van uit. In de achtergrond vormde zich een sterk collectief met onder meer Alexander Kristoff, Filippo Pozzato, Pim Ligthart, Guillaume Van Keirsbulck en Sacha Modolo.

Sterksten blijven na tweede keer De Muur
Op de laatste beklimming van Ten Bosse ging Edmondson eraf en werd het werk vooraan opgeknapt door Devenyns. De achtervolgers kwamen daardoor steeds dichter, maar zij kregen het gat niet dicht. Devenyns zette Gilbert af aan de voet van De Muur, waar de kopman zijn duivels ontbond. Durbridge plantte zich in zijn wiel, maar kraakte net voor de Kapelmuur. Backaert probeerde het gat te dichten, maar besloot zich terug te laten zakken in een achtervolgende groepje. Ondertussen bleef het verschil tussen Gilbert en Durbridge een seconde of zeven.

Man-tegen-man in zinderende finale
De Belgisch kampioen vertikte het om de Australiër terug te laten keren, terwijl de tijdritspecialist alle zeilen bijzette om de wereldkampioen van 2012 te achterhalen. In de laatste tien kilometer stond met de Klemhoutstraat nog een laatste hindernis op het programma. Daar breidde Gilbert zijn voorsprong nog verder uit. De achtervolgers waren voor de dagzege toen allang uitgeschakeld, al probeerden vooral Brändle en Jasper De Buyst de schade te beperken. De kopman van Quick-Step Floors maakte het zegegebaar; Durbridge strandde uiteindelijk op zeventien seconden.

Foto: ©Tim De Waele

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
28 maart 2017 16:46
Hij is terug Gilbert! Volgens mij dik favoriet voor de RvV samen met Greg en Peter. Denk aan Kristoff die was ook indrukwekkend twee jaar terug. Als hij anticipeert en Quickstep blokt af dan kan alles…

Overigens Vantomme,Modolo en Backaert ook sterk. Durbridge is ook een heerlijke coureur.
28 maart 2017 16:46
Schrijf maar op voor RvV! Zeer sterk hoor!
28 maart 2017 16:48
Haha, Gilbert weet niet eens hoe lang de afsluitende tijdrit is. Die gaat echt niet een klapper op zijn bek riskeren, zie hem eerder nog afstappen, die wil de ronde gaan winnen.

Benieuwd naar zijn verdere programma trouwens, zou mij weinig verbazen als dat zowel PR als LBL nog behelsen gaat.
28 maart 2017 16:52
Een erg indrukwekkende Gilbert gezien, een hele sterke Durbridge gezien en beide hebben ook eer gedaan aan het werk wat Devenys en Edmondson, die beide ook erg goed waren, voor hen opknapten. Als laatste ook een goede Backaert gezien.

Kristoff op die manier zoals het tot nu toe het hele voorjaar gaat, achter de feiten aan.
28 maart 2017 16:53
Gilbert de sterkste. Slagveld deze rit.
28 maart 2017 16:57
@Romans,
Gilbert is eerzuchtig. Hij gaat vast die tijdrit ook hard rijden. Hij sprintte die laatste 200m niet voor niets. Elke kilometer die Gilbert op kop koerst, lijkt hij beter te worden. Sinds die aparte solo in Paris-Nice zijn zijn aanvallen ook steeds kansrijker geworden.

Wanneer gaat Gilbert in de ronde? Op de muur 100km voor het eind? Of de Berendries 110km voor het eind?
28 maart 2017 17:00
MICHEL WUYTS : "Het is niet tegen de allergrootste tegenstand, maar het is toch een groot nummer"
Vrije vertaling : het was tegen Janneke en Mieke. :p
28 maart 2017 17:02
In dit peloton nu zit de drift en er dermate in dat de muur al wel eens de opening zou kunnen zijn. Waarom ook niet alvast wat concurrenten daar laten lijden als je je lekker voelt ?

Van de 3 grote teams heeft er 1 geen team, de ander niet een uitmuntende en de 3e weigert zich neer te leggen bij een behoudende koers, wie er ook beweegt de anderen gaan mee. Outsiders als Naesen, Durbridge, Vanmarcke, Benoot etc zullen die mannen dan NOG voor moeten zijn.
28 maart 2017 17:02
Rob Ruijgh 19e...
28 maart 2017 17:07
Rondje meteen beslist. Nog twee sprintjes en een tijdritje en 't is weer klaar. Jammer dat er niet nog zo'n soort rit in zit. Al is dat wellicht teveel van het goede in de week voor de Ronde.
28 maart 2017 17:09
edit redactie: geen insinuaties svp
28 maart 2017 17:11
Knap van Poppel die als sprinter meekomt op de hellingen, gemiste kans voor Groenewegen.
28 maart 2017 17:13
@Romans,
Van de muur tot de volgende berg is 23km, dus misschien al met een groepje op de Berendries 10km voor de muur. Ertussen zit nog Tenbosse.
http://www.rondevanvlaanderen.be/nl/rvv/elite-mannen/wedstrijd
28 maart 2017 17:14
'Na vijf jaar aanprutsen bij BMC' > Wat hieronder gezegd wordt

@Leegloper > het zijn nochtans geen fijne kilometers daarna met veel stukken voor de grote motoren
28 maart 2017 17:15
@Fast Freddy

Gilbert bij BMC: Wereldkampioen, Belgisch kampioen, Amstel Gold Race, Brabantse Pijl, 3 etappes Vuelta, 2 etappes Giro, Ronde van Peking

Aanprutsen...
28 maart 2017 17:17
Fast Freddy: een betere medische opvolging is niet te onderschatten.
28 maart 2017 17:18
Nouja vergeleken met 2011 zijn de klassiekers in de navolgende jaren gewoon ver onder niveau.
28 maart 2017 17:24
Prachtige koers, magnifiek.
Even niet vergeten: de afgelopen jaren heeft alleen Kristoff RVV gewonnen na uit te blinken in De Panne. Gilbert is zeer goed, maar zal geluk nodig hebben tegen Sagan en Vanavermaet. Onze Greg zal bovendien liever Sagan zien winnen dan Gilbert, dus t wordt moeilijk.
Misschien dat een outsider eens kan winnen ?
28 maart 2017 17:26
@lutsenkofan, jij verwacht opnieuw een 2011 van Gilbert? Ik mag het hopen...
28 maart 2017 17:26
22 seconden op durbridge houdt ie normaal niet toch over 14 km.en de ronde
is wel wat anders dat deze etappe en de tegenstand zal zwaarder zijn en het weer ook.
28 maart 2017 17:28
@turtlehead, Gilbert of Sagan, dat maakt GVA 100% zeker niks uit, en dan nog... Et alors?
28 maart 2017 17:29
Wat een seizoen voor die Durbridge zeg!
28 maart 2017 17:41
@fast freddy
Anti supporteren mocht geloof ik niet op dit forum.
28 maart 2017 17:50
Gilbert is wel echt in bloedvorm zeg. Opvallend of niet, het is wel een genot om Gilbert in deze vorm te keer te zien gaan. En wat is die Muur toch een fantastische puist. Ik blijf toch de hoop houden dat ie weer in ere hersteld wordt.
28 maart 2017 17:55
Hmm aan de uitslag te zien neemt Lotto Gallopin beter uit koers. Die val speelt duidelijk nog mee.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.