IJzersterke Evenepoel steelt de show in Hammer Climb Limburg
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2019 om 16:48

IJzersterke Evenepoel steelt de show in Hammer Climb Limburg

Op indrukwekkende wijze heeft Remco Evenepoel zijn ploeg Deceuninck-Quick Step de winst bezorgd in de klimwedstrijd van de Hammer Series Limburg. Vrijwel de hele wedstrijd bemoeide de jongeling zich met de koers om de laatste dertig kilometer solo af te werken.

Om 15.00 uur exact werd het startsein gegeven voor de derde editie van de Hammer Series Limburg, enkele minuten later gevolgd door de officiële start. 74 renners gingen in de omgeving van het Nederlandse Vaals en het Drielandenpunt uitmaken welke ploeg de koppositie zou pakken op de eerste dag. De wedstrijd bestond uit acht rondjes met twee klimmetjes per ronde: de Vaalserberg en de Gemmenicherweg.

Vroege aanval van Moreno Hofland
Op de Vaalserberg plaatste Moreno Hofland meteen een aanval en zo bezorgde hij EF Education First de eerste punten. Ook Sunweb en CCC deden goede zaken met Cees Bol en Gijs Van Hoecke. Na de eerste passage van de streep kwam alles weer samen. Op de klim bij Gemmenich testte Greg Van Avermaet de benen. Remco Evenepoel sprong mee en met een tikje op de kont bracht hij de Olympisch kampioen op de hoogte van zijn komst. Ook Tim Wellens sloot aan.

Greg Van Avermaet toonde zich al vroeg in de koers – foto: Cor Vos

Kort voor de tweede passage van de streep sloot meer volk aan, waarna Evenepoel de meeste punten wegpakte voor Wellens en Tom Scully. Wellens was de volgende die vooraan wegreed. Opnieuw kon Evenepoel aansluiten, in het gezelschap van Maciej Bodnar. De Pool van BORA-hansgrohe was vervolgens de snelste bij de derde tussensprint voor Evenepoel en Wellens. Bodnar verdiende daarmee de dubbele punten, die klaarlagen bij deze derde passage.

Het leidende trio reed door, terwijl Koen Bouwman in de achtergrond de oversteek probeerde te maken. De renner van Jumbo-Visma kon even later aansluiten vooraan. Het was echter opnieuw Bodnar die de finishlijn als eerste doorkruiste, voor Evenepoel, Bouwman en Wellens. Daarmee nam Deceuninck-Quick Step de leiding over van EF Education First in het tussenklassement. Het tijdsverschil op de eerste grotere achtervolgende groep bedroeg intussen 0:20.

Bodnar verschalkt Evenepoel opnieuw
Vooraan wilde niemand van wijken weten. De sterke Bodnar had zijn medevluchters compleet in zijn greep: Evenepoel probeerde de Pool bij de vijfde passage van de streep te verrassen, maar tevergeefs. Opnieuw gingen de honderd punten naar BORA-hansgrohe. Zo vochten Deceuninck-Quick Step en de Duitse ploeg een mooi duel uit in de eerste helft van de Hammer Climb. Enkele renners konden even later aansluiten, maar de jonge Evenepoel wilde zijn huid duur verkopen.

Met volle overgave stortte hij zich in de lastige afdalingen en haakse bochten van het parcours. Zo liep hij spoedig een halve minuut weg bij de concurrentie. Bij de volgende passage van de streep streek Evenepoel dubbele punten (200) op, waarmee hij uitstekende zaken deed voor zijn ploeg. Deceuninck-Quick Step had inmiddels een straatlengte voorsprong te pakken in het klassement. Tegelijk werd zijn solo met de kilometer indrukwekkender.

Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer bedroeg zijn voorsprong op de eerste achtervolgers al een hele minuut. Ook bij de zevende passage van de meet kon hij onbedreigd de punten pakken. Ruim een minuut later won Aranburu het sprintje van de eerste achtervolgers, voor Wellens. ‘Makker, wat is dat allemaal?’, werd Evenepoel toegeroepen vanuit de ploegauto van Deceuninck-Quick Step. Een huzarenstukje was in de maak.

Evenepoel stelt winst Deceuninck-Quick Step veilig
Nadat de Belg ook tijdens de voorlaatste passage van de finish de honderd punten veiligstelde, wachtte hem nog slechts een ereronde. Hoewel hij vervolgens winnend over de streep kwam, telde dit niet als profzege: de winst van de Hammer Climb kwam immers op het conto van zijn ploeg Deceuninck-Quick Step. De blauwe formatie van manager Patrick Lefevere had de zege echter vrijwel volledig en compleet te danken aan de talentvolle neoprof.

Uitslag flag-nl Hammer Climb Limburg 2019
1. flag-be Deceuninck-Quick Step – 1067 punten
2. flag-pl CCC – 723 punten
3. flag-be Lotto Soudal – 687 punten
4. flag-de BORA-hansgrohe – 632 punten
5. flag-es Caja Rural-Seguros RGA – 471 punten
6. flag-us Trek-Segafredo – 420 punten
7. flag-us EF Education First – 400 punten
8. flag-nl Jumbo-Visma – 378 punten
9. flag-de Sunweb – 355 punten
10. flag-il Israel Cycling Academy – 159 punten

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.