Ilan Van Wilder: “Ik heb Remco Evenepoel al eens pijn kunnen doen”

woensdag 11 december 2019 om 11:45
Video

Team Sunweb trok voor 2020 een heel karrevracht aan jong talent aan. De Duitse formatie met Nederlandse roots gooit het roer om, nadat het jarenlange boegbeeld Tom Dumoulin vertrok. De jongste van heel het stel is het Belgische toptalent Ilan Van Wilder. WielerFlits maakte voor de camera kennis met de jonge snaak.

Van Wilder viert pas half mei zijn twintigste verjaardag, maar dat weerhield hem er niet van om na één jaar bij de beloften al meteen de overstap naar de profs te maken. “Ik voel simpelweg dat ik er klaar voor ben”, zegt hij zelfverzekerd. “Zeker na mijn derde plek in het eindklassement van de Ronde van de Toekomst, was er van een aantal ploegen interesse. Ook van mijn huidige ploeg Lotto Soudal. Daarna was het de pro’s en de contra’s naast elkaar zetten. Toen ik keek wat het beste was voor mijn ontwikkeling als renner, kwam ik uit bij Team Sunweb.”

Niet alleen in de Tour de l’Avenir ging het Van Wilder voor de wind. De Belg toonde zich ook in andere gerenommeerde beloftenkoersen bij de eersten in het eindklassement, zoals de Vredeskoers U23 (vierde + een ritzege) en de Ronde de l’Isard U23 (zevende). “Ik kon bij de beloften op het hoogste niveau al om de prijzen meedoen”, legt hij uit. “Daarom vond ik het beter om nu al over te stappen naar de profs om alvast ervaring op te doen en veel bij te leren. Daar steek ik denk ik veel meer van op, dan wanneer ik nog een jaar belofte zou blijven.

Vriendschap met Evenepoel
De jongeling van Team Sunweb is een generatiegenoot van Remco Evenepoel, met wie hij het goed kan vinden. “Ik heb bij de junioren twee jaar met hem gekoerst. Met mijn eigen ogen heb ik gezien en vooral met mijn eigen benen heb ik kunnen voelen, wat hij allemaal kan. Dat was fenomenaal en dat bewijst hij nu bij de profs. Ik kijk ernaar uit om met én tegen hem te koersen. Door tegen hem te rijden, heeft me dat ook ergens geholpen. Remco heeft mij gepusht, maar ik heb hem af en toe ook wel eens pijn kunnen doen. Ik heb een goede band met hem.”

Evenepoel kende een indrukwekkend seizoen als neoprof, evenals bijvoorbeeld Tadej Pogačar en Van Wilders ploeggenoot Marc Hirschi. “Ik weet nog niet hoe ik de overstap ga verteren”, geeft hij mee. “Hirschi en Pogačar zijn bovendien een jaar ouder. Remco is wel even oud, maar ik mag mezelf niet met hem vergelijken. Hij is een klasse apart. Ik ga het wel zien. Ik zal mijn uiterste best doen en vooral genieten van het profpeloton. En wie weet kan ik dan wel wat schone dingen laten zien. Druk op mezelf leggen is in ieder geval niet gezond.”

Van Wilder – onlangs uitgeroepen tot Flandrien bij de beloften – begint normaal gesproken in de Volta ao Algarve, in functie van Strade Bianche. Zijn eerste koers in België is naar alle waarschijnlijkheid Nokere Koerse.


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair