Impey pakt Zuid-Afrikaanse wegtitel na ware thriller

zondag 10 februari 2019 om 13:32
Impey pakt Zuid-Afrikaanse wegtitel na ware thriller

foto: Cor Vos

Daryl Impey mag zich ook dit jaar Zuid-Afrikaans kampioen op de weg noemen. De renner van Mitchelton-Scott won na een ware thriller. Thuisploeg Dimension Data ging tot het uiterste, maar wist de topfavoriet (net) niet te verslaan.

In de provincie Gauteng streden Daryl Impey en co om de Zuid-Afrikaanse titel op de weg. Start en finish waren in de grootstedelijke gemeente Tshwane. Al snel reden vier renners weg, maar veel ruimte kregen deze avonturiers niet. Het bleek het begin van een chaotische titelstrijd, waarin de demarrages elkaar in rap tempo opvolgden.

Het was uiteindelijk Nic Dlamini die wél de ruimte kreeg. De 23-jarige renner van Dimension Data wist zijn voorsprong stelselmatig uit te bouwen, ook al omdat zijn ploeggenoten Ryan Gibbons en Reinhardt Janse van Rensburg topfavoriet Impey wisten te neutraliseren.

Dlamini mag lange tijd dromen 
Dlamini duldde aanvankelijk nog het gezelschap van Jayde Julius, maar die laatste moest afhaken op de flanken van Tom Jenkins, een pittig klimmetje. Dlamini reed ondertussen voort, op weg naar zijn eerste nationale titel? Het antwoord was nee, want Impey zag zijn moment gekomen.

De 34-jarige coureur ging op en over de moegestreden Dlamini, en reed vervolgens solo naar de streep. Voor de winnaar van de Tour Down Under is het zijn tweede (weg)titel op rij. Vrijdag werd Impey bovendien al voor de achtste(!) keer Zuid-Afrikaans kampioen tijdrijden.

Moolman neemt revanche bij de vrouwen 
Bij de vrouwen ging de zege naar Ashleigh Moolman. De 33-jarige renster van CCC-Liv – die vrijdag ‘slechts’ vierde werd op het nationaal kampioenschap tijdrijden – reed soeverein naar haar vijfde nationale titel. Het is voor Moolman wel haar eerste zege sinds 2015.

De 42-jarige Juanita Venter werd op bijna twee minuten knap tweede, terwijl Joanna van de Winkel het brons veroverde. De nieuwe tijdritkampioene Liezel Jordaan kende een mindere dag: de 23-jarige renster moest opgeven.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.