Impey wint in Criterium du Dauphiné na machtige sprint
foto: Sirotti
maandag 4 juni 2018 om 16:25

Impey wint in Criterium du Dauphiné na machtige sprint

Daryl Impey heeft de eerste etappe in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De Zuid-Afrikaan bleek na de heuvels in de slotfase van de etappe nog de beste benen te hebben en verwees met een machtige sprint Julian Alaphilippe en Pascal Ackermann naar de tweede en derde plek. Michal Kwiatkowski behield de leiderstrui.

Vanuit Valence vertrok het peloton rond twaalf uur vanmiddag naar Saint-Just-Saint-Rambert. Door het zuidoosten van Frankrijk kreeg het peloton liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen te verwerken. Geen van de klimmen was hoger dan de derde categorie. Voor rittenkapers was de eerste dag dan ook een uitgelezen kans om mee te gaan in de vroege vlucht.

Drie renners in de vroege vlucht
Drie renners kwamen uiteindelijk in die vroege vlucht terecht. Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Nicolas Edet (Cofidis) en Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) gingen over de heuvels en op jacht naar ritwinst. Vier minuten kregen zij maximaal van het peloton, waar Sky op kop reed om zo de trui van Michal Kwiatkowski te beschermen.

Toen Quick-Step Floors met nog negentig kilometer te gaan een handje bijstak in de achtervolging om Alaphilippe of Fabio Jakobsen aan de ritwinst te helpen, slonk de voorsprong van de koplopers al snel terug naar twee minuten.

Vluchters capituleren in heuvelzone, puncheurs wagen hun kans
In de heuvelachtige zone die op twintig kilometer van de streep begon, was het Brice Feillu – die op dat moment de bergtrui al veilig had gesteld – die als eerste van de drie renners er de brui aan gaf met nog achttien kilometer te gaan.

Toen ook Edet en Craddock teruggepakt waren, sloeg de onrust toe. Er waren een aantal valpartijen, waar de klassementsmannen zonder schade doorheen kwamen. Op de slotklim, die op vijf kilometer van de streep lag, vielen enkele renners aan. Dylan Teuns probeerde het, evenals Alaphillipe, maar Tao Geoghan Hart en Kwiatkowski zelf repareerden makkelijk waardoor het peloton in sneltreinvaart op een lint de laatste kilometer inreed.

Impey oppermachtig in de spurt
Vincenzo Nibali probeerde het nog even, maar ook hij werd in de kraag gegrepen. In de laatste driehonderd meter ging Impey van kop af aan, waarna hij aan de finish een fietslengte overhield op Alaphilippe en Ackermann.

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
4 juni 2018 16:26
Wat een overmacht zeg. Perfect gebruik gemaakt van de verrassend grote selectie op het klimmetje.

Coquard en EBH wel in de eerste groep maar niet gesprint opvallend genoeg. Hoewel er veel renners pas laat weer aansloten natuurlijk.
4 juni 2018 16:26
Straf! Zonde dat Teunissen nooit aan sprinten toe kon komen.
4 juni 2018 16:27
Machtige sprint tov de rest. Alafpolak is ook echt een multi talent he
4 juni 2018 16:27
Goede overwinning van Impey, Teunissen ingesloten helaas.

TLJ zat goed voorin, maar hebben pech met die valpartij. Hele ploeg op achterstand
4 juni 2018 16:27
Sterke renner
4 juni 2018 16:30
Tolhoek wordt nog in de eerste groep gegeven (67ste). Het leek er toch op dat hij degene was die richting het slotklimmetje over het paaltje dook.

Maar dit was geen groep van zeventig man zo te zien.
4 juni 2018 16:31
Volgens PCS zat Tolhoek er toch bij wel op plek 67.
4 juni 2018 16:36
Ik zag even daarvoor, dat Lars Boom voor TLJ voorin zat aan de rechterkant, waar de valpartij heeft plaatsgevonden. Er waren wel 3 renners van TLJ bij die val betrokken.
4 juni 2018 16:39
Fijn om Wuyts en De Cauwer weer te horen.
4 juni 2018 16:40
Mocht Tolhoek er inderdaad bij zitten, is dat een meevaller (of is de tegenvaller niet zo groot). Dan blijft de kans op een klassement aanwezig; die moet je als jonge renner aangrijpen wanneer je de kans krijgt. Verder zonde van die valpartij, ik had graag gezien hoe scherp Boom bijvoorbeeld had gestaan.
4 juni 2018 16:40
Tolhoek op 40 sec en Powless op ruim een minuut
4 juni 2018 16:43
@Hoofdisvrij Zeker, maar ik zou eerlijk gezegd graag wat minder Wuyts en wat meer De Cauwer horen. Ongelooflijk hoe vaak Wuyts zijn collega in de rede valt.
4 juni 2018 16:44
Ik kan me niet voorstellen dat het klassement van Tolhoek gaat hangen om een minuutje meer of minder. Belangrijkste lijkt me dat het paaltje niet teveel schade heeft veroorzaakt.
4 juni 2018 16:46
De 2 kopmannen van TLJ zijn de grootste slachtoffers van de val, alle andere kopmannen zitten in de eerste groep. Jammer ze zaten op zich op de juiste plek, gewoon pech dat net daar voorin iemand valt.
4 juni 2018 16:48
@vlek
Zo te zien zijn het dus Lars Boom en Floris De Tier, die bij die valpartij zijn betrokken en is 't kennelijk de Tier, die op de grond heeft gelegen.
4 juni 2018 16:50
Nog een geluk dat het een flexibel paaltje was, voor hetzelfde geld breek je een paar ribben!
Mike Teunissen mooi vooraan, maar niet goed genoeg gepositioneerd waardoor hij in moest houden.
4 juni 2018 16:54
@rahimns
Hadden Tolhoek en/of Powless hier klassementsambities?
4 juni 2018 17:01
De Tier zat de laatste twintig kilometer constant bij de twintig laatste, die zat niet bij die renners die vlak achter die Astana renner zaten. Boom hielp degene die over het paaltje ging op gang met zijn fiets en heeft daarna logischerwijs niets meer gehad om voor aan te dringen.
4 juni 2018 17:03
Jammer van Tolhoek, die staat voor mijn gevoel echt op het punt van een volle doorbraak maar komt iedere keer wat tegen, hopelijk kan hij zich in het restant van de ronde toch nog tonen, en anders gaat dat denk ik in het najaar wel komen.

Mooie overwinning van Impey die op late leeftijd toch echt wel een forse stap gezet heeft nog, erg knap. Jesus Herrarda kwam van heel ver echt verdomd hard opzetten, maar zat wel echt heel erg slecht geplaatst, zonde.
4 juni 2018 17:20
edit wf: bedankt aangepast
4 juni 2018 18:15
@HF2013 Maar goed dat je niet in het peloton zit.
4 juni 2018 18:27
Gaudu bijna op 9 minuten. Groot talent maar dit jaar nog niet veel laten zien.
4 juni 2018 18:28
Dit stukje proza zit vol met taalfouten en ook koerstechnische fouten in.
Quick Step kwam de ploeg van Coquard een handje toe steken met het kopwerk, nadat SKY had afgegeven. De maximale voorsprong was op een gegeven moment zo'n 6 minuten - bron Sporza ticker.
4 juni 2018 18:32
Tolhoek moet gaan voor een rot of de bergtrui. Klassement lijkt me te hoog gegrepen.
4 juni 2018 18:33
scott en het nieuwe toverdrankje

Om te reageren moet je ingelogd zijn.