Imponerende Lutsenko geeft visitekaartje af in Coppa Sabatini
foto: Cor Vos
donderdag 19 september 2019 om 15:53

Imponerende Lutsenko geeft visitekaartje af in Coppa Sabatini

Alexey Lutsenko lijkt klaar voor het aankomende WK in Yorkshire. De Kazachse kampioen won vandaag namelijk met overmacht de Coppa Sabatini. De renner van Astana maakte deel uit van de vroege vlucht, reed zijn metgezellen uit het wiel en wist vervolgens een lange solo af te ronden.

De Coppa Agostoni werd gewonnen door Alexandr Riabushenko, de zege in de Coppa Bernocchi ging naar de Duitse sprinter Phil Bauhaus en gisteren zagen we Giovanni Visconti de Giro della Toscane winnen ten koste van Tourwinnaar Egan Bernal. Bauhaus, Visconti en Bernal stonden vandaag ook aan de start van de 67e editie van de Coppa Sabatini, die vorig jaar werd gewonnen door de eveneens aanwezige Spanjaard Juan José Lobato.

Razendsnelle start, sterke kopgroep rijdt weg 
De Italiaanse semiklassieker werd verreden in Peccioli, een stadje in de Toscaanse provincie Pisa. Het was vooral uitkijken naar de puncheurs en sprinters met sterke benen, gezien de flink oplopende laatste kilometer. In de Giro della Toscana ontstond al snel een kopgroep van vijf, maar in de Coppa Sabatini kregen de eerste aanvallers nauwelijks ruimte. Wat heet, het duurde ruim zeventig kilometer vooraleer de rust terugkeerde in het peloton.

Egan Bernal in de aanval – foto: Cor Vos

Dit gebeurde vlak na het wegrijden van zeventien vluchters. Deze sterke kopgroep – bestaande uit onder meer Bernal, Italiaans kampioen Davide Formolo, Alexey Lutsenko, Antonio Nibali en toptalent Stefan Bissegger – kreeg een maximale voorsprong van slechts twee minuten, wat geen verrassing was gezien de aanwezigheid van enkele (schaduw)favorieten. Met nog tachtig kilometer te gaan ging Lutsenko plots op de pedalen staan.

Dappere Lutsenko trekt ten aanval 
De Kazachse kampioen reed al snel één minuut weg van acht medevluchters, terwijl het peloton bleef hangen op een tweetal minuten. Lutsenko moest vervolgens in zijn eentje opboksen tegen enkele achtervolgers én een uiteengeslagen peloton, maar de renner van Astana hield verbazingwekkend goed stand. Zo begon de eenzame maar sterke Lutsenko met bijna twee minuten voorsprong aan de laatste twintig kilometer.

Zijn medevluchters waren inmiddels bijgehaald, maar Lutsenko werd al snel weer opgejaagd door drie Italianen. Tweevoudig winnaar Sonny Colbrelli, Kristian Sbaragli en Simone Velasco probeerden naar de Kazach te rijden, maar Lutsenko begon ruim één minuut eerder aan de laatste lokale ronde van twaalf kilometer. De achtervolgende groep leek zelfs al uitgeschakeld voor de overwinning.

Indrukwekkende Lutsenko wint met ruime voorsprong 
Colbrelli, Sbaragli en Velasco reden aanvankelijk sneller dan Lutsenko, maar in de laatste tien kilometer liep het verschil weer op naar 1:20. Het was toen al duidelijk dat de 27-jarige renner uit Petropavl uit de greep zou blijven van de achtervolgers. Lutsenko had zelfs alle tijd om zijn shirtje recht te trekken en een zegegebaar te bedenken. Colbrelli eindigde voor het tweede jaar op rij als tweede, voor Velasco en Sbaragli.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.