Imposante Annemiek van Vleuten slaat dubbelslag in Challenge Vuelta
foto: Cor Vos
zaterdag 4 september 2021 om 13:48

Imposante Annemiek van Vleuten slaat dubbelslag in Challenge Vuelta

Annemiek van Vleuten heeft op imposante wijze de macht gegrepen in de Ceratizit Challenge by La Vuelta. In de derde etappe met behoorlijk wat hoogtemeters rondde de Nederlandse renster van Movistar een solo van meer dan veertig kilometer succesvol af. Tevens nam ze de rode trui over van Marlen Reusser.

De derde etappe ging over bergachtig terrein van het wintersportoord Estación Invernal Cabeza de Manzaneda naar Pereiro de Aguiar. Onderweg waren de Alto Cerdeira van de derde categorie en de Alto de A Lama van de tweede de enige geclassificeerde beklimmingen, maar eigenlijk was het nergens echt vlak. Met Marlen Reusser wederom in de rode leiderstrui werd het peloton op gang gebracht.

Het was eigenlijk meteen koers, terwijl Alé BTC Ljubljana, de ploeg van Reusser, controleerde op kop van het peloton. Op een niet-geclassificeerde klim na 35 kilometer kwam een sterke vlucht tot stand met Kata Blanka Vas (SD Worx), Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRAM), Annemiek van Vleuten (Movistar) en Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo). Van Vleuten en Longo Borghini reden vervolgens samen verder.

Van Vleuten op pad met Longo Borghini – foto: Cor Vos

Van Vleuten gaat alleen verder
Daarachter troepte een achtervolgende groep samen met Reusser, Vas en Niewiadoma, en ook Marta Cavalli, Elise Chabbey, Liane Lippert en Floortje Mackaij. Na zestig kilometer koers ging Van Vleuten vooraan alleen verder. Het duurde niet lang vooraleer de Nederlandse virtueel leider werd; in het algemeen klassement was ze namelijk derde, op 1:39 minuut van het rood. Ze reed in haar eentje drie minuten weg bij de groep met Reusser.

Van Vleuten kwam nooit meer in de problemen, terwijl bij haar achtervolgsters de samenwerking niet optimaal was. Na twee uur en bijna drie kwartier kwam de olympische kampioene tijdrijden solo als winnares over de streep. Lippert won op net geen drie minuten achterstand het sprintje om de tweede plaats, vóór Niewiadoma. Reusser kwam als negende over de streep en moest van haar leiderstrui afscheid nemen. Het peloton kwam na meer dan zeven minuten over de finish.

Morgen staat de slotetappe op het rooster, van As Pontes naar Santiago de Compostela.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.