In Memoriam: Michael Goolaerts (1994-2018)
maandag 9 april 2018 om 09:25

In Memoriam: Michael Goolaerts (1994-2018)

Vol trots moet Michael Goolaerts zijn rugnummer zondagochtend hebben opgespeld. Na een sterk voorjaar, waarin hij top twintig-plaatsen behaalde in Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door West-Vlaanderen en Driedaagse Brugge-De Panne, zag de 23-jarige Belg zichzelf door de ploegleiding van Veranda’s Willems-Crélan beloond worden met een selectie voor Parijs-Roubaix. De droom om te rijden in de Hel van het Noorden ontaardde in een nachtmerrie. Goolaerts kreeg een hartstilstand op de fiets, kwam ten val en ontwaakte niet meer uit deze nachtmerrie. Op veel te jonge leeftijd overleed de coureur in het ziekenhuis van Lille.

Op 23 juli 1994 werd Michael Goolaerts geboren in de Belgische stad Lier, niet eens zo heel ver van de Nederlandse grens. Van jongs af aan wist de Lierenaar wat hij wilde worden; profwielrenner. Om dit te bereiken sloot de Belg zich aan bij Balen BC, waar hij als nieuweling en junior meteen enkele ereplaatsen en overwinningen wist te behalen, zoals winst op het provinciaals kampioenschap tijdrijden 2011 als eerstejaars junior.

Deze prestatie leverde hem een jaar later een plek op in de Belgische selectie voor het Europees kampioenschap tijdrijden, waar hij niet verder kwam dan een 22ste plaats. Het was duidelijk; Goolaerts was een man van de tweede rij.

Desondanks lukte het hem als tweedejaars belofte wel om een contract te verkrijgen bij de Belgische Continentale formatie Veranda’s Willems, waar hij mede dankzij een derde plaats in de eerste etappe van de Triptyque des Monts et Châteaux een contract verwierf bij de opleidingsploeg van Lotto Soudal.

Doorbreken bij de profploeg van manager Marc Sergeant lukte hem echter niet, waarna Goolaerts opnieuw terugkeerde bij Veranda’s Willems-Crélan in 2017, dat toen de stap naar het ProContinentale circuit hadden gemaakt. Goolaerts’ eerste campagne als prof verliep niet al te succesvol: een 132ste plaats in de Scheldeprijs en een 134ste plaats in Nokere Koerse waren zijn grootste wapenfeiten in het Vlaamse voorjaar.

In 2018 echter leek ineens alles te lukken voor de 23-jarige Belg. In de Sharjah Tour liet Goolaerts zien veel progressie geboekt te hebben. In de vijf etappes die de ronde had, eindigde de coureur driemaal bij de eerste tien. Deze vorm zette zich het gehele Vlaamse voorjaar door, waarin Goolaerts veelvuldig in beeld reed en vaak vooraan in de uitslag te vinden was.

Michel Wuyts zei ooit dat renners van de tweede rij bij de junioren later de grote mannen bij de profs worden. Goolaerts was hier een sprekend voorbeeld van. Helaas zullen we nooit weten hoe ver zijn sprookje zou reiken.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
9 april 2018 09:34
Verschrikkelijk nieuws om een nieuwe dag mee te beginnen die Michael Goolaerts nooit meer zal mogen beginnen.
Rust zacht jongen en houd vanaf boven Wout een beetje in de gaten.
Familie en vrienden heel veel sterkte toegewenst.
9 april 2018 09:38
Vreselijk nieuws bij het ontwaken. RIP Michael.
En ik sluit me aan bij de gevoelens van Thijs Zonneveld gisteren. Waarom moet de koers altijd maar doorgaan? Toen ik thuiskwam van zelf een stukje fietsen en halverwege Parijs - Roubaix de koers 'instapte', werd er weliswaar enig gewag van de val en de reanimatie gedaan, maar lag het accent op de strijd. Hallo!!! Er wordt een renner gereanimeerd. Hoe ernstig is dat! Wat moet er gebeuren voordat we een wedstrijd stil leggen en stil staan bij zo'n tragisch ongeval? In veel opzichten is het wielrennen een voorbeeld voor het voetbal, maar soms is het andersom: zie Nouri. De wedstrijd Ajax -Bremen werd gestaakt. Wat is belangrijker: een wedstrijd of een leven?
9 april 2018 09:46
Kippenvel.....vreselijk nieuws. Zag gisteren meteen dat het mis was, lichaamshouding identiek aan Jean Pierre Monsere....Helaas werd mijn voorgevoel werkelijkheid
9 april 2018 09:46
En dan te bedenken dat ik van juni 94 ben... Heel heel triest, je vraagt je ook af hoe het kan dat een kerngezonde jongen bent en dan ineens een hartstilstand krijgt.
RIP.
9 april 2018 10:51
diep triest
9 april 2018 11:18
https://youtu.be/ddUn3rtt3C4
9 april 2018 11:21
@Soit Totaal niet eens met jou of Thijs Zonneveld. Het is in en in triest wat hier gebeurd is en zie dit ook niet als een aanval op je mening aub, maar vind dit een totaal onvergelijkbare situatie met Nouri. Nouri valt midden op het veld neer, andere spelers zien dit gebeuren, rennen naar hem toe en zien met eigen ogen hoe hij op het veld gereanimeerd wordt uiteindelijk. Onmogelijk om dan nog verder te spelen. Enkele renners gisteren in koers hebben hooguit meegekregen dat Goolaerts gevallen is, de ernst ervan blijkbaar niet duidelijk. Dit maak ik op uit het feit dat er niemand is gestopt. Pas toen Goolaerts is blijven liggen is hij gereanimeerd (Door toeschouwers, ploegleiders, medici?) De renners waren toen allang voorbij geraasd en hebben dit niet meegekregen. Totaal andere situatie dus.
Daar komt ook nog bij: Goolaerts is officieel pas 'savonds overleden, niet tijdens de koers. Technisch gezien was hij dus nog in leven tijdens de koers, waarom dan de koers stoppen?

Ik benader het hierboven natuurlijk puur feitelijk en geloof me, ik vind het ook in en in triest wat er gisteren is gebeurd. Ik heb schijt aan sponsorbelangen en geld, dit mag nooit in de afweging meegenomen worden. Dit is NOOIT een argument. Maar als mensen achteraf makkelijk gaan praten over het stilleggen van de koers en inspelen op het gevoel van het publiek (Thijs Zonneveld) moet je wel de feiten bekijken en niet willen scoren met een column. Overigens ben ik het op deze column na vaak eens met Thijs, nu alleen totaal niet.
9 april 2018 11:29
@Soit hoe erg dit ongeval ook is ,er zal nooit een commercieel belangrijke wedstrijd gestaakt worden ,En je kan het al helemaal niet vergelijke met een onbeduidend oefen potje van twee voetbal clubs .En tijdens de wedstrijd was alleen bekend dat hij gereanimeerd werd en naar het ziekenhuis was gebracht. En als je het erg vond (ik ook trouwens ) dan vraag ik me af waar om laat de ploegleiding de overige zes dan door fietsen en werd hun dat pas verteld na af loop van de wedstrijd
9 april 2018 11:30
@Soit, Ajax-Bremen was een oefenduel. Vergelijkbaar met een criterium. Die leggen ze echt wel stil bij een hartstilstand. Als voetballers een hartstilstand krijgen in een officieel duel dan wordt deze eigenlijk altijd op een later moment overgespeeld.

Dan zijn er nog de bovengenoemde nuances en het feit dat er bij wielrennen 200 meedoen en bij voetbal 22. Maar de crux is dat je bij wielrennen zo'n wedstrijd veel moeilijker kan afgelasten en dan later opnieuw doen. Er is zoveel organisatie nodig voor zo'n koers. Er zit zo veel voorbereiding ook in alle renners. Het zou naar mijn mening juist amoreel zijn om het eer doen aan dit alles - laten we het "de koers" noemen - weg te nemen. Dat zou ook geen enkele renner willen, inclusief Goolaerts.

Zonneveld doet echt wel af voor mij. Ik weet dat hij columnist is en dat het zijn werk is maar het zou hem sieren om die jongen gewoon te herdenken, recht te doen aan de tragiek van het hele verhaal, en niet over zijn dode rug je eigen misplaatste gevoel van morele superioriteit etaleren met een ondoordacht en kortzichtig columnpje.
9 april 2018 11:37
Thijs Zonneveld moet inderdaad zijn aandachtsgeile smoel eens houden. Laat die mafklapper lekker zijn chronische aandachtstekort stillen met het lullen over een berg die hij met zijn kinderschepje gaat realiseren, maar over de rug van een ander zijn dood je dagelijkse shot aandacht naar binnen proberen te krijgen is van het allerlaagste niveau.
9 april 2018 11:47
@Paling99: voor de volledigheid: Thijs Zonneveld was niet pas "achteraf" hierover kritiek aan het leveren, maar al tijdens de koers (zie twitter). Direct eigenlijk al toen er duidelijkheid was dat er iets serieus mis was met Goolaerts.
9 april 2018 12:16
edit wf: geen insinuaties svp
9 april 2018 12:19
Niet op de man maar op de zaak spelen, a.u.b.
9 april 2018 12:21
Intens treurig verhaal.
9 april 2018 12:32
De koers gaat door. Wel is het zo dat de beelden op de social media voor een organisatie als ASO genoeg aanleiding zouden moeten geven voorafgaand aan de finish al te vragen enige ingetogenheid in acht te nemen.
9 april 2018 12:44
Dit is wielrennen, bikkelhard. Maar net zo goed iets wat de sport heroïsch maakt.

Vraag me af of er veel renners zijn die vinden dat je de koers stil moet leggen in dit soort gevallen, mochten zij er zelf zo bijliggen.
9 april 2018 13:02
Een mooie zonnige zondag in april die zo mooi begon, eindigt gitzwart met de zo onterechte dood van een jonge Vlaamse renner die juist bezig was een volgende stap omhoog te maken in zijn wielerloopbaan.

De koers ging door en de koers zal mocht iets soortgelijks zich voordoen waarschijnlijk ook weer doorgaan. Daarmee staat de koers niet boven de dood van een renner maar wordt wel duidelijk genaakt dat de dood altijd meerijdt in een koers. Vaak anoniem, deze zondag in de hel helaas niet.

Maar goed dit is een in memoriam, hier staan we stil bij de dood van Michael Goolaerts.
9 april 2018 13:16
Eens met de afgewogen argumenten van Paling.

Overigens, Thijs Zonneveld etaleert zichzelf m.i. soms te graag als 'het geweten' van de wielersport. Procycling is een brute sport, en Thijs moet dat snappen. Voor je het weet, wil Thijs nog dat met een halo wordt gekoerst.
9 april 2018 13:34
Wat een gitzwarte rand rondom deze hel.

Qua berichtgeving. Eerlijk gezegd vond ik Wuyts en van Nieuwkerke's terughoudendheid in de informatievoorziening zeer gepast. Eerst uitzoeken wat er precies gebeurd is (wat weten we op dit moment) en er dan pas (feitelijk) over berichten in de uitzending.
9 april 2018 13:44
Ik heb er geen behoefte aan om nog eens te reageren op de commentaren over het voortzetten van de koers. Zie mijn reactie van gisteravond !
9 april 2018 14:41
Bij dit vreselijk verdrietige bericht past vooral stilte...
en soms is een discussie gewoon even niet nodig, mijn inziens is dit even zo'n moment.
Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en iedereen in de wielerwereld, ook aan alle wielerflitsers, die hierdoor geraakt zijn...
9 april 2018 16:23
Tragisch nieuws, je kan je geen voorstelling maken hoe dat bij de familie van deze jonge gast aan moet zijn gekomen.
9 april 2018 18:14
Beetje veel aandacht naar de column van Zonneveld, terwijl Wielerflits-lid 123poetertjes bericht veel meer de kern raakt van deze verschrikkelijke gebeurtenis en columnwaardiger is (een must-read).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.