Indrukwekkende Van der Poel flitst naar de zege in Tour of Britain

dinsdag 10 september 2019 om 16:40
Indrukwekkende Van der Poel flitst naar de zege in Tour of Britain

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze de vierde etappe van de Tour of Britain gewonnen. De alleskunner van Corendon-Circus wist op de oplopende finishstraat in Kendal op majestueuze wijze naar de ritzege te vlammen. Van der Poel is tevens de nieuwe leider, al is het verschil met Matteo Trentin slechts één seconde.

Na drie etappes waren de verschillen nog altijd klein in de Tour of Britain. Matteo Trentin stond nog altijd aan de leiding, maar daar kon weleens verandering in komen in de vierde rit. De renners kregen namelijk flink wat hoogtemeters voorgeschoteld op weg naar Kendal. Met ruim 2600 hoogtemeters was het parcours zeker niet te onderschatten. Bovendien lag de streep na een ware muur van 500 meter aan 11%.

Team Ineos in de aanval 
Bij Team Ineos is het codewoord controle, maar de Britse formatie besloot vandaag om eens ouderwets in de aanval te gaan. Het duurde niet lang vooraleer we Dylan van Baarle zagen wegrijden met de Fransman Axel Domont. De Nederlander en de Fransman kregen na goed dertig kilometer koers het gezelschap van een tweede renner van Team Ineos: Eddie Dunbar. Het peloton liet begaan, waardoor de voorsprong alsmaar opliep.

Dylan Van Baarle in de aanval – foto: Cor Vos

Van Baarle, Dunbar en Domont wisten een maximale voorsprong bij elkaar te fietsen van ruim vier minuten, maar het peloton raakte niet in paniek, aangezien het verschil steeds kleiner werd. Met nog zestig kilometer te gaan zagen we vooraan een versnelling van Van Baarle. De sterke allrounder reed al snel weg van zijn twee medevluchters, maar de Nederlander had de pech dat het peloton ook begon te rijden.

Van Baarle ingerekend, het woord is aan de favorieten 
Op goed veertig kilometer van de finish begonnen de renners namelijk aan een resem steile klimmetjes, over bijzonder smalle wegen. Dit was de doodsteek voor de eenzame Van Baarle, die nog wel als eerste bovenkwam op de klim naar Gawthrop, maar enkele kilometers later werd ingerekend. Het woord was aan de puncheurs in deze Tour of Britain. Zo zagen we enkele versnellingen van Gianni Moscon en Tiesj Benoot.

Het inmiddels uitgedunde peloton (zonder Dylan Groenewegen, maar met Mathieu van der Poel) brak in meerdere stukken, maar we kregen al snel weer een hergroepering. De demarrages die volgden waren niet op één hand te tellen, maar niemand wist een interessant gaatje te slaan. Pas op vijftien kilometer van de finish kwam er wat rust in de uitgedunde favorietengroep, waar Tony Gallopin optimaal van wist te profiteren.

Van der Poel was zeer actief in de finale – foto: Cor Vos

Van der Poel wint na splijtende sprint 
De renner van AG2R La Mondiale kreeg zomaar een voorsprong van vijftien seconden, maar de Fransman voerde in zijn eentje een ongelijke strijd. Gelukkig voor Gallopin kreeg hij enkele kilometers later het gezelschap van de overstekende Ben Hermans en James Shaw. De drie late aanvallers wisten 25 seconden uit te lopen, maar Gallopin, Hermans en Shaw moesten nog wel zes kilometer afleggen.

Op vier kilometer van de streep probeerde Benoot het nog met een alles-of-niets aanval, maar de Belg van Lotto Soudal werd al snel gecounterd door leider Matteo Trentin, waardoor het tempo weer stilviel in de achtervolgende groep. Dit was in het voordeel van de drie koplopers, die uit de greep leken te blijven van de achtervolgers. Dit was echter buiten Van der Poel gerekend.

Nederlander slaat dubbelslag 
Van der Poel bezorgde Gallopin, Shaw en Hermans bijna een verkoudheid met een indrukwekkende spurt bergop. Zijn naaste ‘belagers’ Jasper De Buyst en Simon Clarke stonden niet op de finishfoto. Trentin moest ditmaal genoegen nemen met een verre ereplaats. Tot overmaat van ramp verspeelde hij ook de leiderstrui aan Van der Poel, al is het verschil slechts één seconde.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.