Indrukwekkende Van Aert pakt derde wereldtitel, brons voor Van der Poel
Foto: Orange Pictures / Jos Kafoe
zondag 4 februari 2018 om 16:14

Indrukwekkende Van Aert pakt derde wereldtitel, brons voor Van der Poel

Wout van Aert heeft in Valkenburg zijn derde wereldtitel op rij gegrepen. Er stond geen maat op de 23-jarige Belg, die na een kwartier koers topfavoriet Mathieu van der Poel uit de wielen reed. Van der Poel moest ook Michael Vanthourenhout laten voorgaan.

Van der Poel probeert het
Topfavoriet Mathieu van der Poel kende zeker niet zijn beste start. De Nederlander had zich wat laten wegdrummen en dook pas als achtste het veld in. De Belgen pakten uit met een bijzonder explosief begin, geleid door Tim Merlier voor zijn kopman Van Aert. Geen probleem voor Van der Poel die in één inspanning op en over iedereen walste. Na drie minuten koers leek de Van der Poel-show te beginnen.

Van Aert maakte een foutje en gaf heel even een paar seconden prijs, maar de uittredende kampioen maakte dat vrij snel weer goed. De Kempenaar nam zelfs over van de Nederlandse topfavoriet, die het na een kwartier koers zelf lastig leek te krijgen. Van der Poel stapelde enkele foutjes op, en moest in korte tijd veel seconden toegeven op een indrukwekkende Van Aert. De Belg beschikte duidelijk over superbenen en had na twee ronden al meer dan twintig seconden bij elkaar gereden op Van der Poel.

Van Aert slaat grote kloof
De Nederlander liet zijn hoofd wat hangen na die tegenslag en zag zijn achterstand ronde na ronde verder oplopen. Halfweg keek hij tegen een achterstand van meer dan een minuut aan en kreeg hij het gezelschap van klimspecialist Michael Vanthourenhout. Die vond in Valkenburg zijn ideale terrein en durfde het zelfs aan om Van der Poel achter te laten. Van der Poel zag ook Toon Aerts dichtbij komen.

Bleef Van Aert intussen foutloos? Neen, dat bleek in Valkenburg bijna onmogelijk. De Belg greep iets na halfweg naast zijn fiets in de materiaalpost en ging even later – zonder erg – tegen de vlakte, maar bleef zijn voorsprong intussen wel uitdiepen. Aan de aankomst had hij de tegenstand op meer dan twee minuten gereden en zo had hij alle tijd om zijn derde wereldtitel op rij te vieren op de Cauberg.

Wereldkampioenschap veldrijden 2018 in Valkenburg
Uitslag heren elite

1. flag-be Wout van Aert
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 2m13s
3. flag-nl Mathieu van der Poel op 2m30s
4. flag-be Toon Aerts op 3m16s
5. flag-nl Lars van der Haar op 4m29s
6. flag-it Gioele Bertolini op 4m42s
7. flag-be Tim Merlier op 4m56s
8. flag-be Laurens Sweeck op 5m23s
9. flag-be Daan Soete op 5m34s
10. flag-fr Steve Chainel op 5m51s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
142 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
4 februari 2018 16:16
Beste crosser Tout court
4 februari 2018 16:17
Beste crosser deze wedstrijd ja.
4 februari 2018 16:17
Is me het dagje wel, Iserbyt voor Nieuwenhuis, Roelandts voor Van Poppel, Van Aert voor... nee...
4 februari 2018 16:18
Ok miguelon

Ga maar weer een jaar op je zolderkamertje zitten
4 februari 2018 16:18
Op zware klimparkoersen is Van der Poel gewoon kansloos. Net als in Namen
4 februari 2018 16:18
Hier zal wel weer veel commentaar op komen, maar dit is hoe ik het zie:

VdP wordt gewoon enorm gediend door het klimaat, door het feit dat 80% van de crossen droge snelheidscrossen zijn. Maar de 'echte' cross zoals die bedoeld wordt is modder, ook lopen, klimmen, zand... niet f1 parcoursen. En die 'echte' parcoursen worden steeds schaarser.

VdP is absoluut een topper, maar laat beiden, VdP en V Aert 20 jaar geleden tegen elkaar rijden, met zwitserse parcours zoals vandaag, en Van Aert wint 80%.

Dat is ook een constante de afgelopen jaren: de weinige keren dat er een 'echt' crossparcours is, Koppenberg, Baal soms, Namen, Francochamps, dan is meestel Van Aert de beste, en veruit. Maar meestal hebben we parcoursen type Diegem, waar explosiviteit de bovemhand haalt. Moesten de parcoursen meer uitgebalanceerd zijn had VdP nooit zoveel gewonnen als dit seizoen.

Bovendien, iedereen spreekt over het uitzonderlijke seizoen van VdP, en het is zeker erg sterk, maar iedereen vergeet dat Van Aert vorig seizoen ook veruit het meest won, én alle klassementen, én nationaal kampioen, én 2e keer wereldkampioen. Dat zal VdP niet lukken nu...

Dus Van Aert die had dit seizoen gewoon een erg verstandige inschatting: de klassementen zijn niet belangrijk als ik op de weg wil rijden, dus ga ik voor een paar pieken, waaronder dé koers van het jaar, het WK. VdP loopt nog steeds achter op Van Aert in alle statistieken, hoe spijtig voor velen hier ook:
Van Aert won veel meer klassementen, 3 keer zoveel WK's... wie is dan de beste?

Niemand hield rekening dit jaar dat Van Aert gewoon bewust zijn piek erg laat gelegd heeft, met het oog op de weg. Waarom zou hij dat niet doen? Hij had alles al gewonnen, in tegenstelling tot VdP, wiens 'buitengewoon' jaar eigenlijk minder is als Van Aert zijn jaar vorig jaar...

En voor zij die al commentaar hadden op het parcours: vreemd dat het plots een rotparcours is nu NL geen gouden plak heeft... zou daar een zekere reden voor zijn? Iedereen vond het parcours het beste sinds 20 jaar... behalve als VDP niet wint dan? Of maakte Adrie het expres goed voor de belgen... zoals vorig jaar?  Of was VdP ziek? Zoals Namen? Of is het gewoon een patroon dat Van Aert de beste allround crosser is.

Mathieu heeft zeker het meest gewonnen, maar Van Aert zal toch herinnerd worden met zijn 3x wereldkampioen op rij... heeft een groter palmares als VdP, sorry.

Dit wou ik even in perspectief zetten. Ik voel hier al een polemiek over komen, maar volgens mij zeg ik nergens iets verkeerd of provocerend... wie kan mag gerust beweren dat het onzin is.
4 februari 2018 16:18
De beste crosser van het moment heeft vandaag een bronzen plak veroverd! Van Aert vandaag ver-uit te sterktste. Heeft mooi gepiekt naar deze dag.
4 februari 2018 16:19
En nu afscheid nemen en de weg op, misschien nog 1 x per jaar de regenboogtrui meepakken als het wegschema dat toelaat. Ik volg het bovenstaande, lange betoog ook wel maar denk daarbij dat MvdP wellicht de meer geschikte wegrenner zal blijken waar die gekke van Aert misschien zelfs eens de Triathlon zou moeten proberen.
4 februari 2018 16:19
Waarom doet Vanthourenhout zo histerisch?
4 februari 2018 16:19
Serieus, dat pieken van Van Aert is fenomenaal, ik vraag me af of VDP ooit meegekund zou hebben met Van Aert op dit parcours, ik denk van niet
4 februari 2018 16:20
edit wf: laat insinuaties achterwege
4 februari 2018 16:21
"Hij ademt niet, hij rijdt gewoon rond"

Vond ik wel een erg mooie uitspraak van Adrie van der Poel.

Sterke van Aert, verdiend gewonnen! Mathieu kan misschien maar beter een keer pieken in plaats van elke wedstrijd te willen winnen.
4 februari 2018 16:21
Kan VdP niet tegen de stress zoals Nys ?
Proficiat Wout !
4 februari 2018 16:22
MvP, op waarde geklopt. Gefeliciteerd WvA.
4 februari 2018 16:22
Wat een verrassing. Voor de Belgen is dit een grandioos WK geworden. Drie op een rij.
4 februari 2018 16:22
Weer een saaie wedstrijd, hele seizoen wel bewezen dat je voor de spanning bij de vrouwen moet zijn.
4 februari 2018 16:23
Een zwarte dag voor het Nederlandse veldrijden. Ik vind het ook vreemd dat Adri vd Poel niet het parcours wat meer op het lijf van zijn zoon heeft ontworpen. Nou ja. Over 2.5 week kunnen we weer echt wielrennen kijken
4 februari 2018 16:23
Toch wel respect voor van Aert. Je moet het maar doen elke keer zo. Diepe buiging.
4 februari 2018 16:24
Van Aert beste geprepareerde crosser. Tout tout. Van der Poel sowieso heel het seizoen het sterkste. Zo zie je maar een WK stelt niks voor over een heel seizoen gezien.
4 februari 2018 16:24
@schipperaar
Door iedere dag strakke schema's te volgen en niet na 3 minuten terug te draaien als het slecht weer is ;)

Was ff een makkelijke inkopper ;)
4 februari 2018 16:25
Mathieu crosser hors categorie maar Van Aert gigantische atleet. VdP kon zijn secondjes in en na de bochten niet pakken op dit parcours. Pech offday bla bla excuses van kus mijn gat. VdP voelt duidelijk meer vh publiek. Als het hem voor de wind gaat ja maar zo een onnodige sprint in ronde 1 en daarna gaan rijden met de kop van een verwend kind. Supervorm kan je ook geen heel seizoen hebben. Van Thourenhout heeft hem het vertrouwen gegeven met het gebaar van de selectie. Van Aert heeft iedereen gedeclasseerd
4 februari 2018 16:26
De Michael van Gerwen van het veldrijden. Wint steeds alles behalve het WK
4 februari 2018 16:26
@schipperaar,

Triestige opmerking die volledig negeert dat Mathieu niet op niveau was.
4 februari 2018 16:26
Overigens een negatief punt:

-De regie

Het gehele weekend heb ik eigenlijk alleen maar de Top 3 van de koers gezien. Vind ik jammer.. had graag de doorkomsten gezien en wat meer battles want voor plek 5 zat het lang dicht bij elkaar (Volgens de tijden die Wuyts doorgaf).
4 februari 2018 16:26
@O59
Mathieu kan net als Nys niet tegen de enorme druk van een dominant seizoen waar maken op het WK.
Zijn grootste tegenstander is hijzelf.
1 2 3 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.