Indrukwekkende zege Annemiek van Vleuten in Strade Bianche
foto: Cor Vos
zaterdag 9 maart 2019 om 13:01

Indrukwekkende zege Annemiek van Vleuten in Strade Bianche

Annemiek van Vleuten heeft Strade Bianche 2019 op haar naam geschreven. In de laatste twaalf kilometer reed de renster van Mitchelton-Scott weg uit een kopgroep met favorieten en soleerde vervolgens naar de winst. Annika Langvad eindigde op de tweede plaats, Katarzyna Niewiadoma werd derde. Van Vleuten volgt op de erelijst Anna van der Breggen op, die ditmaal negende werd.

Voor Van Vleuten was dit pas haar tweede wedstrijd sinds haar comeback na haar knieblessure, die zij opliep tijdens de WK-wegwedstrijd vorig jaar in Innsbruck. Vorige week was de Nederlandse al vierde in Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen, waarin landgenote Chantal Blaak de winst pakte.

Mitchelton-Scott en Boels-Dolmans nemen koers meteen in handen
Om kwart voor elf werd het startsein gegeven voor de vijfde Strade Bianche voor vrouwen, waar vrijwel meteen daarna Mitchelton-Scott en Boels-Dolmans de koers in handen namen. Na elf van de 136 kilometer die moest worden afgelegd, zorgden Anja Longyka en Chiara Perini voor de eerste vlucht van de dag en even later sloten ook Jelena Erić en Ilaria Sanguineti aan. Ze pakten maximaal 35 seconden, maar al op de tweede van acht sterrati werden ze weer ingerekend.

Intussen begonnen ook Sunweb en CCC zich te roeren in het koersverloop, dat flink hard werd gemaakt. Op de vierde gravelstrook piepte en kraakte het peloton, maar iedereen hield zich tot dan toe nog koest. Pas op de vijfde strook werd er serieus aangevallen en ontstond er een sterke kopgroep met daarbij ook Lucinda Brand, Marianne Vos en Europees kampioen Marta Bastianelli. Te sterk, naar het oordeel van de andere rensters en dus werd deze alliantie weer teniet gedaan.

Elf rensters rijden weg in de finale
Het peloton was intussen uitgedund tot ongeveer 35 rensters, waaruit in de tweede helft van de koers steeds plukjes tevergeefs probeerden weg te rijden. Uiteindelijk slaagden elf rensters erin zich los te wikken in de laatste zeventien kilometer van de koers. Naast Vos en Bastianelli waren daarbij ook wereldkampioene Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Annemiek van Vleuten en Janneke Ensing. Onder hen moest uiteindelijk de winnares worden gezocht.

Van Vleuten wachtte slim het juiste moment af en reed weg op twaalf kilometer van de meet. Meteen pakte de wereldkampioen tijdrijden vijftien seconden en in het vervolg slaagde ze erin die voorsprong stelselmatig uit te breiden. Bij het ingaan van de laatste zes kilometer was de marge op de achtervolgende groep al gegroeid tot een halve minuut. Van Vleuten viel niet meer stil en nadat ze al drie keer in de top-10 eindigde, pakte ze ditmaal de winst in Strade Bianche.

Achter haar brak het op de lastige aankomst in Siena nog uiteen. Annika Langvad legde uiteindelijk beslag op de tweede plaats (op 37s), Katarzyna Niewiadoma werd derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.