Niels Bastiaens
zaterdag 20 april 2024 om 09:21

INEOS Grenadiers doet niet mee voor eindzege in Tour of the Alps: “Logisch na de voorbije weken”

Interview Waar INEOS Grenadiers in het begin van de Tour of the Alps nog domineerde met een straffe Tobias Foss, die dan ook nog eens Filippo Ganna en Geraint Thomas in steun kreeg, moesten ze in de slottweedaagse toch vooral toekijken hoe de andere klimmers al wat verder stonden in hun vormpiek. Toch is er nog geen man overboord met de Giro d’Italia in het achterhoofd, vinden Foss en ploegleider Zak Dempster.

INEOS Grenadiers kwam met veruit de sterkste selecte aan het vertrek van de Tour of the Alps, maar wanneer we na vijf zware koersdagen de balans opmaken, zien we de eerste renner pas op plaats dertien terug. Geraint Thomas kwam er met een aanval in de slotrit een beetje door, maar verder reed hij toch vrij anoniem rond. De grote man van de eerste dagen werd Tobias Foss, maar hij kreeg nog een serieuze klop van de hamer.

“Ik voel me nogal vermoeid”, klinkt het achteraf. “We hebben drie heel goede etappes gedaan en dan heeft de vermoeidheid toegeslagen. We hebben vertrouwen kunnen tanken, het zag er volgens mij al goed uit met de Giro op komst. Het was hier gewoon een goede voorbereiding. Ik was te moe om deze ronde volledig tot een goed einde te brengen. Die vermoeidheid was er vanaf het begin al, maar het is wat het is.”

Voorbereiding
Logisch, volgens de ex-wereldkampioen tijdrijden. “Je moet in rekening brengen dat we met heel wat vermoeidheid in de benen naar deze wedstrijd zijn afgezakt. De work load die we de afgelopen vier weken hebben gedaan, is ook vrij intens geweest. Eigenlijk ging het nog beter dan verwacht in de eerste etappes, wat misschien grotere verwachtingen voor het slot heeft gebracht. Maar dit was de meest realistische uitkomst. We hebben onze kleuren laten zien. Alles wat we hier konden meenemen, was eigenlijk niet meer dan een bonus. We zijn op weg voor een goede Giro en dat is het belangrijkste”, legt de jonge Noor uit.

Thomas ging tijdens de slotrit wel in de aanval – foto: Cor Vos

Iets waar ploegleider Zak Dempster akkoord mee gaat. “De Tour of the Alps is altijd al een belangrijke voorbereidingskoers geweest voor veel ex-Girowinnaars. Je krijgt hier korte, maar intense etappes. Neem nu de derde rit: die was maar 127 kilometer, maar je moet in de laatste 37 kilometer wel een uur klimmen. Het zijn heel zware inspanningen, waar je een goede fundering kan leggen voor de Giro. Zo moeten we dit rondje dan ook benaderen, en dat vind ik ideaal. Het was een final touch.”

Thomas kwam uiteindelijk als beste INEOS Grenadiers-man voor de dag, maar zonder écht indruk te maken. Al deed hij dat ook tijdens zijn deelname aan de Tour of the Alps van 2023 niet, en zo’n drie weken later zag hij maar nipt de Girozege door zijn vingers glippen. “Thomas gaf me een goede indruk. Vorig jaar was ik verbaasd om hem hier al te zien meedoen voor de ereplaatsen, als je zag wat hij toen in de eerste maanden van het seizoen heeft meegemaakt. Ik ga niet zeggen dat hij a million miles verder staat dan vorig jaar, maar zeker verder dan toen.”

“Hij mag best vertrouwen tanken”, concludeert de Australische sportdirecteur nog. “G ( de bijnaam van Thomas, red.) kwam mij afgelopen week over als heel gefocust, hij staat ook heel scherp, vind ik. Hij begon zijn seizoen goed on track, en is steady aan het rondrijden. Tijdens inspanningen zoals deze week kan hij de scherpe kantjes er van afvijlen.”

Verkenning
Maar voor de Grenadiers definitief huiswaarts keren, staat er nog één belangrijke opdracht gepland. “De meesten van ons gaan nog enkele Giroritten verkennen”, aldus Foss, die ploegmaat Thomas meteen na de slotrit van de Alps al op pad zag gaan. “We blijven een nacht langer en doen zaterdag nog de Monta Grappa. We zitten al even in Italië, daarna is het echt tijd om naar huis te gaan. We moeten alle trainingen en wedstrijden die we hebben gedaan absorberen en dan beginnen we de laatste Giro-voorbereiding.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.