Inge van der Heijden pakt WK-goud bij beloftes op Nederlands podium
foto: Photopress.be
zondag 3 februari 2019 om 11:50

Inge van der Heijden pakt WK-goud bij beloftes op Nederlands podium

Inge van der Heijden heeft het WK veldrijden voor belofte vrouwen gewonnen. De Nederlandse sloeg haar slag in de laatste rechte lijn, waar ze Ceylin del Carmen Alvarado passeerde. Ook Fleur Nagengast wist in de slotmeters nog Alvarado te passeren, waarmee zij zilver opeiste. Het brons was voor Alvarado.

De Nederlandse ploeg nam direct het initiatief, met Ceylin del Carmen Alvarado, Fleur Nagengast en Inge van der Heijden op de voorposten. Ook juniore Puck Pieterse zat bij een kopgroepje dat na één ronde zich losgeweekt had. De Britse Anna Kay was ook attent en schoof regelmatig mee met een oranje-renster.

Grote invloed tegenwind
Alvarado schudde in de tweede ronde aan de boom met Van der Heijden en Kay in haar kielzog. Dat drietal bleek over de sterkste benen te beschikken, maar elke ronde kwam bij de finishpassage – mede door de harde wind op kop – een groep weer bij elkaar. De Nederlanders waren niet in staat om een verschil te maken, aangezien ook de Française Marion Norbert Riberolle zich aan kop meldde.

De strijd om het goud: Van der Heijden vs. Alvarado – foto: Cor Vos

Bij het ingaan de voorlaatste ronde sloten meerdere rensters aan bij de koplopers, waaronder Fleur Nagengast. Haar aanval op anderhalve ronde van de finish werd gecounterd door Van der Heijden. Hierdoor bleef alles op een lint. Opvallende naam op de voorposten was die van de Italiaanse Sylvia Persico, die dit jaar geen enkele Wereldbeker reed.

Van der Heijden is sluwer dan Alvarado
In de slotronde kwam nog een drietal aansluiten bij de koplopers, met daarbij Yara Kastelijn. Tot een demarrage kwam het niet, maar er ontstond wel een oranje treintje. Alvarado en Van der Heijden leken er een onderling duel van te willen maken. In een afdaling leek Alvarado een gat te slaan, maar in de laatste rechte lijn (ze maakte goed gebruik van haar snelheid bij de laatste brug) sloeg Van der Heijden de beslissende slag.

Nagengast werd tweede en kreeg het zilver omgehangen, voor Alvarado. De strijd om plaats vier werd gewonnen door Persico, voor Kay en de nog maar 17-jarige Pieterse.

WK veldrijden 2019, flag-dk Bogense
Uitslag beloften vrouwen

flag-nr1 flag-nl Inge van der Heijden
flag-nr2 flag-nl Fleur Nagengast op 3s
flag-nr3 flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 8s
4. flag-it Sylvia Persico op 9s
5. flag-gb Anna Kay op 9s
6. flag-nl Puck Pieterse op 9s
7. flag-us Katie Clouse op 17s
8. flag-ch Nicole Koller op 17s
9. flag-fr Marion Norbert Riberolle op 21s
10. flag-us Clara Honsinger op 22s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.