‘Nog geen beslissing quarantaineplicht voor olympische atleten Tokio 2021’
foto: Cor Vos
woensdag 30 december 2020 om 19:00

‘Nog geen beslissing quarantaineplicht voor olympische atleten Tokio 2021’

Update Atleten die deelnemen aan de Olympische Spelen moeten de eerste twee weken na aankomst in Tokio in quarantaine. Dat heeft de organisatie besloten, schrijft Het Laatste Nieuws. Deze beslissing heeft grote gevolgen voor wielrenners. Voor hen wordt het met deze maatregel namelijk onmogelijk om de Olympische Spelen te combineren met het uitrijden van Ronde van Frankrijk.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De Tour de France begint volgend jaar op 26 juni en eindigt op 18 juli. Tussen 24 en 28 juli staan het wegwielrennen op het olympische programma. Hiermee zou het onmogelijk worden om de Tour uit te rijden én deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Uitzondering
Het Laatste Nieuws meldt dat het Belgisch Olympisch Comité nog een poging zal wagen om wielrenners een uitzondering op de maatregel te laten vormen, maar de kans op succes wordt niet groot geacht.

Eerder uit de Ronde stappen is volgens bondscoach Sven Vanthourenhout ook geen optie. “Ik kan me niet voorstellen dat Greg Van Avermaet of Wout van Aert aan de Tour beginnen om er na tien dagen al uit te stappen. Voor eind januari wil ik graag uitsluitsel over wie ik voor de Spelen kan selecteren. Ik zal het begrijpen als Wout van Aert resoluut voor de Tour kiest.”

Van der Poel
Ook voor Mathieu van der Poel zorgt de quarantaineplicht voor een uitdaging. De mountainbikewedstrijd staat voor 26 juli op de kalender, wat inhoudt dat de Tour uitrijden onmogelijk wordt voor de veelvraat van Alpecin-Fenix. Eerder uit de Ronde van Frankrijk stappen zal dus noodzakelijk zijn voor de Nederlander om voor goud mee te kunnen doen.

Giro Rosa 
Ook vrouwen lijken keuzes te moeten maken. De Giro Rosa is ondanks dat ze volgend jaar geen WorldTour-wedstrijd meer is een grote afspraak op de kalender. De wegwedstrijd voor vrouwen staat gepland voor 25 juli, terwijl de laatste etappe van de Italiaanse etappekoers 11 juli wordt verreden. Als het IOC geen uitzondering maakt voor wielrenners zullen ook in het vrouwenpeloton keuzes moeten worden gemaakt.


Update 13.40u: ‘IOC zet autoriteiten onder druk om quarantaineperiode in te perken’

Aan Sporza laat Johan Bellemans, hoofdarts van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, weten dat hij niet uitsluit dat de quarantaineperiode mogelijk toch wordt ingekort. “We zitten nu in de winter, ik verwacht dat de toestand over enkele maanden onder controle zal geraken. Bovendien komen de vaccins eraan.”

“Ik verwacht en hoop dat die quarantaineperiode en andere Covid-maatregelen gradueel getemperd zullen worden. De IOC zet druk op de Japanse autoriteiten om de quarantaineperiode heel snel in te perken van 14 naar 5 dagen. Dat zou voor de wielrenners bijvoorbeeld heel wat meer mogelijkheden scheppen.”


Update 19.10u: ‘Nog geen beslissing over quarantaineplicht voor olympische atleten’

Diverse partijen laten aan WielerFlits weten dat het bericht dat Het Laatste Nieuws vanochtend naar buiten bracht, dat sporters die in actie komen tijdens de Olympische Spelen in Tokio 2021 eerst twee weken in quarantaine moeten, voorbarig is. In Japan moeten vanaf 1 januari 2021 alle buitenlanders die het land bezoeken twee weken in quarantaine. Daar is verwarring over ontstaan. Of dit ook in juli/augustus geldt tijdens de Olympische Spelen is nog niet duidelijk. De Japanse autoriteiten hebben hier ook nog niet met het IOC over gesproken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.