Iserbyt verslaat Pidcock na beklijvende slotronde, brons voor Wouters
foto: UEC, bewerking WielerFlits
zondag 5 november 2017 om 12:28

Iserbyt verslaat Pidcock na beklijvende slotronde, brons voor Wouters

Eli Iserbyt heeft in Tábor de Europese beloftentitel veldrijden voor zichzelf opgeëist. De Belgische crosser versloeg het Britse toptalent Tom Pidcock in een sprint-à-deux. Lange tijd streden ook de Nederlanders Sieben Wouters en Jens Dekker mee om het goud, maar in de slotronde misten zij de beslissende slag. Wouters werd nog wel derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Grote kopgroep
De beloftenkoers leek net een wegwedstrijd. Door de hoge snelheden bleef een grote groep van ongeveer vijftien renners dicht bij elkaar. Sieben Wouters liet zich vanaf de start goed zien, evenals Eli Iserbyt en ook Tom Pidcock stak als eerstejaars zijn neus aan het venster. Jens Dekker kende door pech een slechte start, maar hij wist in de vierde ronde de aansluiting te vinden bij de kopgroep.

Dekker en Wouters van voren
In de vijfde ronde maakte een vijftal zich los aan de kop: Dekker, Wouters, Pidcock, Iserbyt en de Fransman Joshua Dubau. De voorsprong op de achtervolgers was minimaal, maar uiteindelijk gingen deze vijf ook met een voorgift de laatste ronde in. Dubau sloeg een gaatje door als enige van de koplopers over de balkjes te jumpen, maar veel ruimte kreeg hij niet van de rest. Wat volgde was een demarrage van Iserbyt en Pidcock; de Nederlanders en Dubau hadden geen antwoord paraat.

Pidcock vs. Iserbyt
Iserbyt dook vervolgens als eerste de laatste rechte lijn in met Pidcock aan het wiel. De jonge Brit – vorig jaar nog Europees kampioen junioren – wilde aan de rechterkant langs de Belg sprinten, maar die deed vakkundig de deur dicht en eiste de titel voor zichzelf op. Vlak daarachter ging Dubau in de laatste bocht onderuit, waardoor Wouters het brons kon pakken.

Na de wedstrijd deed Pidcock nog wel zijn beklag bij de jury over de sprint van Iserbyt, maar de jury bepaalde dat de Belg geen fout maakte en dus de winnaar is.

EK veldrijden 2017 – flag-cz Tábor
Uitslag beloften mannen
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-gb Tom Pidcock in z.t.
3. flag-nl Sieben Wouters op 8s
4. flag-fr Joshua Dubau op 13s
5. flag-nl Jens Dekker op 18s
6. flag-fr Antoine Benoist op 21s
7. flag-be Yannick Peeters op 25s
8. flag-fr Sandy Dujardin op op 27s
9. flag-be Thijs Aerts op 31s
10. flag-be Jelle Schuermans op 32s

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
5 november 2017 14:58
Gaat nog een staartje krijgen, Pidcock capulteerde en werd tot halt geroepen.
5 november 2017 16:08
Sprint was op het randje of er net over.
Waarom probeert de opkomende renner tussen koploper en de dranghekken naar voor te komen, om uit de wind te zitten ?
5 november 2017 16:36
@O59: Niet om uit de wind zitten maar Pidcock dacht dat hij er nog kon tussen geraken en Iserbyt deed slim de deur dicht.
5 november 2017 17:12
@bidon collé slim de deur dicht doen? Dus hij snijdt de ander bewust af....
5 november 2017 17:43
Deur dicht gedaan en een klein gaatje open gehouden, weinig aan de hand!
5 november 2017 23:26
Mettepenningen zal glunderen. Zolang er maar gewonnen wordt, de manier waarop maakt niet uit voor hem. Hij zal ondertussen ook wel al doorhebben dat hij met Iserbyt niet het grote toptalent heeft binnengehaald - wat hij aanvankelijk wel dacht. Zijn kleine gestalte speelt hem m.i. parten, een issue waar Pidcock minder last van lijkt te hebben.
5 november 2017 23:37
Je hoeft geen enkel gat open te laten voor een tegenstander en mag de deur dicht doen. Maar wel als je nog voor je tegenstander rijdt. Als je tegenstander gedeeltelijk naast je rijdt mag je niet van je lijn afwijken want dat is dan afsnijden.
Het probleem hiermee is natuurlijk dat het voor de renner voorop niet te doen is om vast te stellen of de opkomende renner nog achter je zit of al een klein half voorwiel naast jou achterwiel. Veel juryleden gaan hiermee om door dan nog kleine maneuvres door de finish te zien. Doordat dit meestal ok wordt gevonden is dit een grijs gebied en daar maakt iserbyt terecht gebruik van
6 november 2017 14:36
Als Cookson nog voorzitter was geweest had Pidcock gewonnen ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.