Israël boos over benaming startplaats Grande Partenza, organisatie past naam aan
Mauro Vegni - Foto: Foto LaPresse -Stefano De Grandis
donderdag 30 november 2017 om 13:00

Israël boos over benaming startplaats Grande Partenza, organisatie past naam aan

De presentatie van het parcours van de Giro d’Italia is niet in goede aarde gevallen in Israël. Dat meldt persbureau AFP. De Giro start volgend jaar in Israël en bij de bekendmaking van het parcours werd de startplaats aangekondigd als West-Jeruzalem. Israël is hier verbolgen over en dreigt de samenwerking op te zeggen.

Het Palestijnse Oost-Jeruzalem werd in 1967 geannexeerd door Israël. In 1980 werd Jeruzalem door het Israëlische parlement als ‘ondeelbare hoofdstad van Israël’ uitgeroepen. Dit besluit is echter niet erkend door de Verenigde Naties.

Minister van Sport en Cultuur Miri Regev en minister van Toerisme Yariv Levin hebben aangekondigd dat de overheid zich terugtrekt wanneer de benaming niet wordt aangepast. “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Er is geen oost of west”, klinkt het. “Dit is een schending van de gemaakte afspraken.”

Organisator RCS koos in samenspraak met het Italiaanse ministerie voor buitenlandse zaken voor deze benaming. “We willen een sportevenement zijn en wegblijven van politieke discussies”, vertelde koerdirecteur Mauro Vegni eerder aan Associated Press.

Update 13:00
De organisatie heeft inmiddels via een persbericht laten weten voortaan de naam ‘Jeruzalem’ te gebruiken. “Tijdens de presentatie hebben wij de benaming West-Jeruzalem gebruikt, omdat de etappe plaats zal vinden in dit gedeelte van de stad”, klinkt het. “Deze specifieke benaming is nu ontdaan van enige politieke waarde en verwijderd uit al het materiaal omtrent de Giro d’Italia.”

RIDE Magazine
122 Reacties
Sorteer op:
30 november 2017 09:34
Ieder mens stelt zo zijn eigen prioriteiten waarom een land niet zuiver is.
Iedere mening hierover is sowieso subjectief!
30 november 2017 09:34
Uitstekend nieuws! Get fuck outta there. Hoop dat t snel rond is. Gewoon lekker in Italië blijven.
30 november 2017 09:37
Start eens in Slovenië in plaats van in Israël: opkomend wielerland en prachtige omgeving!
30 november 2017 09:38
Hahaha wat een onzin kraam jij uit Lalsacien. Lekker uitgeslapen vandaag?
30 november 2017 09:46
Ga fietsen jongens. Echt..
30 november 2017 09:48
Niets mag de grote PR-show in de weg zitten blijkbaar. Eng.
30 november 2017 09:49
@GreenDay: + 1!
30 november 2017 10:04
@Thailand

Mijn opmerking over propaganda in Israel is niet echt gebaseerd op wat ik in de media lees eerlijk gezegd. Ik ben in mei een kleine twee weken op vakantie geweest in Israel, in combinatie met een bruiloft daar. Je merkt als je daar bent gewoon heel erg dat het regime daar enorm bezig is met propaganda om te laten zien dat het volk en het land verheven is boven de rest van de wereld.

Een voorbeeld: Ik was in Jeruzalem en daar werd reclame gemaakt voor een ''prachtige lichtshow'' die iedere avond op de oude stadsmuren gepresenteerd zou worden. Onderwerp zou de geschiedenis van Jeruzalem zijn. Aangezien ik erg geïnteresseerd ben in dit soort onderwerpen ging ik er naartoe. Geen moment ging het over de echte geschiedenis van de stad, nee de hele geschiedenis van 1948-nu, waarin alleen Israëli's aan het woord kwamen die op een bijna indoctrinerende manier aan het vertellen waren over de stad en vooral de staat Israël.

Nog een voorbeeld is dat ik met een gids door de ondergrondse van Jeruzalem heen liep. Die stad is opgebouwd in lagen, dus je kunt daar een mooie tocht maken en tegen verschillende 'historische lagen' aankijken. De vrouw vertelde een verhaal, over een oude Joodse tempel die ergens had gestaan, en die net voor het jaar 0 in gebruik was genomen door de Romeinen. Toen vertelde ze dat een aantal decennia later, tijdens de succesvolle Joodse opstand deze plaats weer voor Joden was geworden. Op dat moment vroeg ik haar hoe dat dan kon, aangezien de eerste opstand was neergeslagen door Vespasianus en zijn zoon, en de tweede, dat was al rond 150 na Christus ook was neergeslagen. Ze beantwoorde mijn vraag niet, en vanaf dat moment was in persona non grata voor haar.

In mijn naïviteit had ik gehoopt dat de Israelische staat dit prachtige sportevenement ten goede zou gebruiken, om Israel te promoten. Ik had gehoopt dat ze in ieder geval zouden proberen om de leus sport verbroederd eer aan te doen.

Deze discussie mag dan slechts gaan over het woordje West al dan niet voor Jeruzalem zetten. Wat mij betreft is het ook een teken van de onbuigzaamheid van Israel. Onbuigzaamheid die wellicht terecht is ontstaan doordat ze altijd enorm hard hebben moeten vechten voor hun eigen bestaansrecht, maar dat is geen belangrijk punt in deze discussie. Zolang Israel zo onbuigzaam is dat ze vanwege een stadsnaam het hele evenement willen afzeggen hebben ze het vizier niet op een 'betere' toekomst gericht voor alle inwoners van Israel. Dit is een eerste teken aan de wand, maar er zullen er ongetwijfeld nog meer gaan volgen als dit nu al zo drastisch wordt ingestoken.

Overigens lijkt het me toch dat in deze de Westerse media toch niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor het starten van de discussie. Of moeten ze allemaal massaal niet berichten over het feit dat de Israelische regering wil afzien van een Giro-start als het woordje West voor Jeruzalem niet wordt weggehaald?
30 november 2017 10:06
Omg, hoe klein zijn die piemeltjes in het Israëlisch parlement wel niet?
30 november 2017 10:09
@Secondant
Dat noemen we Amsterdam Oost en bij West-Duitsland denk ik meer aan de bondsrepubliek van vroeger, lijkt me geen goed voorbeeld om Israël te overtuigen. Laten we zeggen West-Vlaanderen, daar is immers ook veel koers.

Laat ze het "Dwars door West-Jeruzalem" noemen.
30 november 2017 10:20
Tja, Israëliërs zijn misschien nog wel emotioneler dan Italianen :) Ik heb in ieder geval zin in de Giro!
30 november 2017 10:36
Dus de hele tijd roepen "We starten in Jeruzalem" en dan op het moment suprème opeens komen met "We starten in WEST-Jeruzalem"?
Bijzonder dom als je enigszins op de hoogte bent van de situatie. Het is voor Israël niet zomaar een naam, het is een overlevingsstrategie. Dat ligt daar "net" iets anders dan in West-Vlaanderen :-)
En of je het daar nou mee eens bent of niet: Israël zal niet degene zijn die concessies doet. Dus óf de naam anders of het gaat niet door. Lekker handige move als je geen politieke discussies wil!
30 november 2017 10:43
Haha tja als israel hun goesting niet krijgt zijn ze tot alles in staat en ik bedoel weldegelijk tot alles. Kom nou vegni ben jij dan de enigste die zogezegd niet beseft voor wat de giro gebruikt wordt. Aftreden man en dan nog wel snel. Een giro van 2 weken bespreekbaar gtfo.
30 november 2017 10:50
Quote:
Dus de hele tijd roepen “We starten in Jeruzalem” en dan op het moment suprème opeens komen met “We starten in WEST-Jeruzalem”?
Bijzonder dom als je enigszins op de hoogte bent van de situatie. Het is voor Israël niet zomaar een naam, het is een overlevingsstrategie. Dat ligt daar “net” iets anders dan in West-Vlaanderen :-)
En of je het daar nou mee eens bent of niet: Israël zal niet degene zijn die concessies doet. Dus óf de naam anders of het gaat niet door. Lekker handige move als je geen politieke discussies wil!


Als je het onderscheid tussen West en Oost Jeruzalem niét maakt legitimeer je een (in de ogen van de VN) illegale bezetting.
30 november 2017 11:00
@Kirsipuu mijn punt is: doe dat dan vanaf het begin als je het een illegale bezetting vindt. Dan ben je duidelijk. Niet halverwege je standpunt veranderen, zeker als je weet dat het voor de ander onoverkomelijk is. Dit geeft mij de indruk dat Vegni onder druk is gezet of echt niet doorhad dat dit gevoelig lag.
30 november 2017 11:01
Deze reactie viel natuurlijk wel te verwachten vanuit Israël aangezien zij er overal op hameren dat Jeruzalem hun onverdeelde hoofdstad is. Om op basis daarvan weer gelijk met allerlei aantijgingen te komen vind ik wel weer flink overdreven. Daarnaast vind ik het een vreemde reactie hier dat er neerbuigend wordt gedaan over de PR die Israel hiermee probeert te bereiken. Iedere startplaats (zeker buiten het land van de grote ronde) doet het voor zijn eigen PR redenen. En ik vermoed dat de PR reden van Israël meer toeristisch/economisch van aard is dan politiek. Of zouden al die Nederlandse plaatsen die de afgelopen jaren grote rondes binnengehaald hebben het uit liefdadigheid gedaan hebben?

Los daarvan vind ik dat de grote rondes gewoon in het land van herkomst moeten starten!
30 november 2017 11:02
starten in Israël is sowieso ethisch gezien niet goed te praten.
Hier starten zou echt een schande zijn. Lekker in Europa blijven met deze koers.
30 november 2017 11:03
@kirsipuu, hoezo legitimeer je die bezetting dan? Zowel het Westen als Oosten van Jeruzalem maken toch deel uit van de stad Jeruzalem? Door het erbij te zetten wakker je juist eens politieke discussie aan denk ik.
30 november 2017 11:10
@molovin
het is de fout van de Giro tevens. Ze zouden zelf hebben moeten zeggen nee we willen niet in Israël starten.
30 november 2017 11:11
Quote:
@Kirsipuu mijn punt is: doe dat dan vanaf het begin als je het een illegale bezetting vindt


Eens.

@molovin
In dit soort conflicten is de naam die je aan het beestje geeft een heet hangijzer. Zie het als het officieel benoemen van Taiwan in een internationale context. Door de naam van één van de conflictpartijen te gebruiken en niet de officieel erkende naam legitimeer je de claim van die partij.
30 november 2017 11:12
Oost-Jeruzalem is nooit Palestijns geweest, wel Jordaans. Maar ja, voor de Palestijnen is een hele aparte set spelregels ontwikkeld door de VN om het conflict levend te houden.

De Giro had er beter aan gedaan om van begin af aan in Tel Aviv te starten, als ze de politiek er buiten willen houden. Nu hebben ze zich laten verleiden om toch politiek te gaan bedrijven.
30 november 2017 11:18
Quote:
Oost-Jeruzalem is nooit Palestijns geweest, wel Jordaans.


Ja duh, Palestina is ook geen officiële staat. Oost-Jeruzalem maakt wel deel uit van mandaatgebied-palestina.
30 november 2017 11:19
Ik vond het idee wel fascinerend daar te starten en te eindigen in Rome, maar wat een berg merda haalt de GirodItalia-organisatie zich er praktisch mee op de hals, vanaf nu tot en mei 2018 en vast heel lang na-etterend aangezien de vele reli-histo-politieke (en whatever) tegenstanders niets vergeten en er waarschijnlijk met fatwa's gaat worden gestrooid als pepernoten, om niet te spreken van allerhande lone wolf nutcases uit op destructie in toekomstige Giro's.
30 november 2017 11:22
En dan bij een aanslag janken waarom de Giro. Terwijl heel Europa voor dit probleem heeft gezorgd icm de VS.
30 november 2017 11:22
Inderdaad, door het eerst Jeruzalem te noemen wek je de indruk de kant van Israël te kiezen en daarna kies je met West-Jeruzalem eigenlijk de Palestijnse kant.
Beter was om het gewoon bij 'Jeruzalem' te houden. Ik kan me niet herinneren dat ik protesten heb gehoord van de Palestijnse kant.
Of inderdaad - zoals Maenhout zegt - om in Tel Aviv te starten. Kan misschien alsnog?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.